Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Historiadora pionera

Les millors frases de la sinòloga Dolors Folch a "(S)avis"

A l'entrevista amb Josep Puigbó, Folch recorda per què es va interesar per l'estudi de la civilització xinesa i explica per què l'apassiona tant la docència

Aquesta setmana a "(S)avis, Josep Puigbó conversa amb la sinòloga Dolors Folch, una sàvia d'esquerres interessada a entendre com funcionen les civilitzacions que no provenen dels grecs, i que ha dedicat la seva vida a ensenyar precisament això. Historiadora d'ofici i professora d'universitat, ha estat degana de la Facultat d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, coordinadora de la llicenciatura en Estudis de l'Àsia Oriental, i professora d'història antiga.

Les seves principals línies de recerca s'han centrat en la Xina de la dinastia Ming i les relacions que va tenir amb l'Europa del segle XVI.

Després de tots aquests anys d'estudi i docència, té molt clar que, si bé a Orient i a Occident ens hem plantejat històricament preguntes semblants, les respostes d'uns i d'altres no han estat iguals. I això fa que siguem molt diferents.

Sempre l'ha preocupat l'educació i com innovar-la per fer-la millor i més estimulant, tant per als professors com per als alumnes. L'apassiona fer classe, creu que la docència ha de ser estimulant i que als alumnes no se'ls ha d'explicar tot; se'ls ha de despertar la curiositat i fer-los pensar allà mateix.

Actualment continua vinculada a la universitat com a professora emèrita i ensenya a través de Massive Open Online Courses (MOOC) a milers d'estudiants d'arreu del món.

 

Algunes de les seves millors frases:

"Estem poc preparats per entendre la mentalitat oriental... Ells prioritzen molt més l'interès col·lectiu que l'individual, i tendeixen a plantejar quina utilitat tenen les coses per a un grup important de gent. Enfoquen la família d'una forma diferent de la nostra, pateixen més pels avis que pels fills."

"La xinesa és una civilització completa, com ho va ser la nostra. Han estat capaços de plantejar-se les mateixes preguntes que els grecs, però les respostes que hi han donat són completament diferents."

"Encara queda força herència de la Xina imperial, molta més de la que veiem. Per exemple, la capacitat d'acceptar les directrius de l'Estat o la importància de l'ensenyament com a sistema de promoció. Saben que la promoció depèn de la seva preparació intel·lectual, i aleshores són imbatibles."

"Als xinesos els preocupa més la seguretat que la llibertat. Tenen una por tremenda al caos, que els produeix pànic. Els fa por tot el que altera l'ordre."

"A la Xina la vida personal està molt controlada, però el control és més aviat social. Seria impossible fer-ho amb policia. El control és de les unitats de veïns, el grup de gent amb el qual vius i que està reglamentat... A nosaltres ens resulta sufocant viure allà."

"El règim xinès tal com està ara no és sostenible en el món contemporani. Té un enemic número u, que és Twitter, i internet en general. És necessari utilitzar internet a la Xina, igual que ho és a tot arreu, perquè és una porta oberta al món."

"M'agrada molt transmetre. El que més m'agrada és compartir allò que he après i ensenyar-ho. La classe ha de ser viva i estimulant, l'actitud de l'alumne l'ha de provocar el professor."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut