Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El compositor conversa a "(S)avis" amb Josep Puigbó

Josep Maria Mestres Quadreny: "La música pot expressar molt, però no pot explicar res"

Josep Maria Mestres Quadreny és el més destacat representant de l'avantguarda musical catalana de la segona meitat del segle vint. Va ser pioner de la música aleatòria i electroacústica i va ser el primer a fer servir l'ordinador per crear música. Josep Puigbó ha conversat amb ell a "(S)avis"

Amb més de dues-centes obres originals compostes, Josep Maria Mestres Quadreny (Manresa, 1929) està considerat el més destacat representant de l'avantguarda musical catalana de la segona meitat del segle XX. Pioner de la música aleatòria i de la música electroacústica, va incorporar noves tècniques de composició i per a l'ús dels instruments, i va ser el primer a fer servir l'ordinador per crear música.

Després de llicenciar-se en Ciències Químiques a la UB perquè l'hi havia promès al seu pare, Josep Maria Mestres Quadreny coneix, en una exposició de Dau al Set, Joan Ponç, Antoni Tàpies i Joan Brossa, amb els quals col·laborarà sovint i compartirà una similar concepció avantguardista i visionària de l'art. Poc després coneix també Joan Miró, que dirà de la seva música que "és punxeguda i cal música punxeguda" i el qual esdevindrà una figura decisiva en la seva obra.

Més de seixanta anys després de la seva primera composició ("Sonata per a piano"), les creacions d'aquest (s)avi avantguardista es distingeixen encara per un esperit de renovació permanent del llenguatge musical i la subversió constant dels seus gèneres –voluntat compartida amb el seu gran amic i col·laborador Joan Brossa.

 

Algunes de les millors frases de l'entrevista a "(S)avis"

"Pel gran ambient en general de banalitat que està envaint tot, no només la música, també la pintura i l'art, tot, s'està banalitzant, i això em porta a un estat de desànim."

"Cada any, el divendres sant, escolto la Passió segons Sant Mateu de Bach."

"La música pot expressar molt, però no pot explicar res".

"El meu pare tenia un abonament al Liceu i, un parell de dies per temporada, la meva mare em cedia la seva butaca i jo acompanyava el meu pare. O sigui, que en la meva educació en concert en viu, havia estat molt important l'òpera. Però és que a l'òpera, com es feia llavors, l'espectacle estava més entre el públic que dalt de l'escenari."

"De talent musical, n'hi ha. Sobretot a les últimes generacions, la generació que ara està entre els 30 i els 40, hi ha uns quants noms molt vàlids."

"En composició musical, el principal és desprendre's de la carcassa clàssica. És una transgressió forta."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut