Dijous, a les 22.05, al 33

El 33 recorda Montserrat Abelló

Amb motiu del centenari del naixement de la poeta Montserrat Abelló, el canal 33 emet el programa "(S)avis" en què Sílvia Cóppulo l'entrevistava.
Actualitzat
Montserrat Abelló, a "(S)avis"

Montserrat Abelló, a "(S)avis"

Aquest dijous, a les 22.05, el canal 33 recorda la poeta Montserrat Abelló, coincidint amb el centenari del seu naixement. 

Monserrat Abelló, que va néixer l'1 de febrer de 1918 a Tarragona i morí a Barcelona el 9 de setembre de 2014, fou una poetessa i traductora catalana que va traduir a l'anglès l'obra d'Espriu, Rodoreda o Maria Mercè Marçal. D'aquesta manera, va contribuir en donar a conèixer aquests autors internacionalment.

Abelló és la poeta dels versos senzills i les paraules que arriben al cor, i la dona que sempre va reivindicar la feina i qualitat de moltes autores tan injustament tractades. De fet, ella va ser una de les tres úniques dones que, en 45 anys, han rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes; un honor, va dir en el seu moment, que també altres haurien merescut.

La biblioteca de l'Ateneu Barcelonès va acollir l'entrevista de Sílvia Cóppulo a Montserrat Abelló, una dona lluitadora, vital i feminista "a la força". A més del Premi d'Honor a les Lletres Catalanes, també va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi per la seva "catalanitat a ultrança" i el Premi Nacional de Cultura, per la seva trajectòria.

Durant la conversa, Abelló explica com li sorgeixen els poemes, per què va començar a traduir i com influeixen les seves experiències vitals en la seva obra. A més, la seva modèstia no li impedeix afirmar que se l'ha reconeguda tard, però també que els premis no fan ser ni millor ni pitjor ningú.

Algunes de les frases que va deixar al pas per el programa:

"El meu feminisme només ha estat promocionar les dones que són bones. No pel fet que siguin dones, sinó perquè són bones."

"He tingut la sort de fer les coses perquè m'ha apassionat fer-les."

"A Catalunya no són prou democràtics, perquè quan tot un país va votar a favor d'una cosa, com l'Estatut, s'hauria de respectar."

"Considero que he tingut més sort de la que em mereixo."

"Des de petita he tingut un gran amor per les paraules."