Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Josep Puigbó conversa amb la historiadora

Anna Sallés a (S)avis: "Si alguna cosa ha posat en qüestió el sistema polític espanyol ha estat el moviment de l'independentisme català"

Josep Puigbó ha conversat amb Anna Sallés, una historiadora compromesa. Es considera filla de l'exili i és especialista en el període de la República i la Guerra Civil i també en la Revolució Russa. Ella ha estat la protagonista de "(S)avis".

Professora d'història contemporània i parella del desaparegut Manuel Vázquez Montalbán, Anna Sallés és una dona compromesa que ha denunciat l'autoritarisme i la repressió sempre que ho ha considerat necessari.

Nascuda a la Brugulèira (França), ella mateixa es defineix com a filla de l'exili. Va tornar a Catalunya amb els seus pares quan encara no tenia quatre anys i des d'aleshores ha viscut sempre a Barcelona. Excepte els sis mesos i un dia que va passar complint condemna a la Model, per haver-se manifestat quan encara era una estudiant a la universitat, i l'any i mig que es va haver d'instal·lar a Lleida per poder visitar cda dia el seu marit a la presó.

Tot i que reconeix que hi ha un abans i un després del seu pas per la presó, mai no ha deixat de lluitar per les seves idees. Potser per això està segura que encara discutiria molt de política amb Manuel Vázquez Montalban, si encara fos viu. Es confessa independentista, si bé, com a militant del PSUC, durant força anys va creure també en la possibilitat del federalisme.  

Especialista en el període de la República i la guerra civil i en la Revolució Russa, entre els seus estudis destaquen "Quan Catalunya era d'Esquerra" (1986) i "Conèixer la història de Catalunya. La República i la Guerra Civil" (1992).

 

Les millors frases de l'entrevista a "(S)avis"

"Jo soc filla de l'exili i els meus pares van estar a la Catalunya republicana fins als darrers dies".

"La història m'ha ensenyat que els errors es poden repetir vegades, i que el que hem estat vivint fins ara, ha estat en gran mesura un càlcul equivocat de la força que la mobilització de masses té per moure el que és l'estructura de l'Estat espanyol."

"Si alguna cosa ha posat en qüestió el sistema polític espanyol ha estat el moviment de l'independentisme català"

"Quan surts de la presó surts amb por, perquè, és clar, tu ja tens uns antecedents penals, i quan comença a haver-hi manifestacions, que t'agafin, que t'atrapin, pot ser terrible, perquè llavors sí que et pot caure una condemna molt gran."

"Nosaltres crèiem en la revolució, no només en la democràcia, sinó en la revolució, en la democràcia social, no només en la democràcia política."

"Als anys seixanta érem molt crítics. Nosaltres no vam ser mai estalinistes. El nostre model era el partit comunista italià."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut