Àlex Gorina amb l'Antoni Verdaguer i en Sergi Mateu, durant la gravació de l'entrevista
Àlex Gorina amb l'Antoni Verdaguer i en Sergi Mateu, durant la gravació de l'entrevista
Diumenge, a les 22.35, al 33

"Sala 33" emet "La teranyina", en el 25è aniversari del rodatge de la pel·lícula

Àlex Gorina conversarà amb Toni Verdaguer i Sergi Mateu, director i actor de "La teranyina"

El diumenge 10 de maig, a "Sala 33" (22.35), Àlex Gorina conversarà amb Toni Verdaguer i Sergi Mateu, director i actor de "La teranyina" (1990), en el 25è aniversari del rodatge d'aquesta pel·lícula. El film és una adaptació de la novel·la homònima de l'escriptor Jaume Cabré, que s'ha digitalitzat amb motiu d'aquesta celebració.

"La teranyina" situa l'espectador al 1909. Feixes, nom fictici sota el qual s'amaga Terrassa, comença a patir els efectes de la industrialització i els conflictes obrers, amb una burgesia empresarial poc propensa al diàleg. Feixes és també l'epicentre d'un entramat de relacions humanes on el poder, l'amor, l'ambició i l'odi en són part fonamental.

Els germans Rigau són propietaris d'un vapor a la més important ciutat del tèxtil. Després de la mort d'en Francesc, en Julià, un exmilitar fosc i ambiciós, s'apodera de la fàbrica i s'enfronta a tothom quan es disposa a fabricar uniformes de l'exèrcit espanyol per a la guerra al Marroc. Enmig de la Setmana Tràgica, els treballadors veuran com a la injustícia de portar els seus fills a una guerra, s'hi sumarà la lluita contra uns amos que no dubtaran a enviar-los els militars quan protestin.

Per teixir "La teranyina", el seu director, Antoni Verdaguer, va comptar amb un repartiment excepcional: Ramon Madaula, Amparo Soler Leal, Fernando Guillén, Sergi Mateu, Jordi Dauder, Anna Lizaran, Ovidi Montllor, Joan Borràs o Montse Guallar, entre altres. Actualment, seria molt complicat fer una pel·lícula d'aquestes característiques, tal com comenta el seu director: "En el seu moment "La teranyina" va costar menys de l'equivalent a un milió d'euros. Ara seria impossible fer-la per tres.

La pel·lícula es va rodar en part a la Casa Alegre de Sagrera, una casa modernista al centre de Terrassa. Pertanyia a una família del món empresarial tèxtil de la mateixa època que retrata la pel·lícula i avui és un museu.

"La teranyina" va marcar una fita en la filmografia d'Antoni Verdaguer. L'Àlex Gorina parlarà amb ell i en Sergi Mateu al "Sala 33", en aquesta mateixa localització on es van rodar gran part de les seqüències de la pel·lícula, que ara fa 25 anys.

Anar al contingut