• Les aventures d'"El gran Vázquez", a "Sala 33"
  Veure vídeo

  Les aventures d'"El gran Vázquez", a "Sala 33"

  Àlex Gorina es troba amb Vicky Vázquez, una de les filles del dibuixant, a l'espai de Norma Còmics de Barcelona. Allà, entre exemplars dels àlbums del pare, Gorina i Vicky Vázquez parlaran del 'biopic' -pel·lícula biogràfica- com a gènere cinematogràfic; de la seva fidelitat als fets reals; de les sensacions de veure l'experiència personal i familiar traslladada a la gran pantalla; i de l'aventura que va suposar viure la infantesa amb un pare tan poc convencional i excepcional com va ser Manuel Vázquez.

  Manuel Vázquez Gallego (1930-1995) va ser una de les primeres figures de Bruguera, l'editorial de còmics més gran de l'estat espanyol durant les dècades dels cinquanta i els seixanta. Amb la característica signatura "by Vázquez", el dibuixant va crear personatges inoblidables i carismàtics, que es troben entre els més populars de la història de l'humor gràfic espanyol: "La Familia Cebolleta", "Las Hermanas Gilda", "Anacleto, agente secreto", o "El tío Vázquez", aquest últim basat en les pròpies vivències de l'autor, avesat a la picaresca i a la col·lecció de deutes i creditors.

  El cineasta barcelonès Óscar Aibar va iniciar la seva carrera com a guionista de còmics a revistes com Makoki, on va arribar a coincidir amb Vázquez, a qui admirava des de petit. Al cap dels anys, el director d'"Atolladero" (1996) o "El bosc" (2012) va poder convertir l'admiració en un llargmetratge de ficció inspirat en l'atzarosa vida de Vázquez, a qui dóna vida Santiago Segura.

  Àlex Gorina es troba amb Vicky Vázquez, una de les filles del dibuixant, a l'espai de Norma Còmics de Barcelona. Allà, entre exemplars dels àlbums del pare, Gorina i Vicky Vázquez parlaran del 'biopic' -pel·lícula biogràfica- com a gènere cinematogràfic; de la seva fidelitat als fets reals; de les sensacions de veure l'experiència personal i familiar traslladada a la gran pantalla; i de l'aventura que va suposar viure la infantesa amb un pare tan poc convencional i excepcional com va ser Manuel Vázquez. Manuel Vázquez Gallego (1930-1995) va ser una de les primeres figures de Bruguera, l'editorial de còmics més gran de l'estat espanyol durant les dècades dels cinquanta i els seixanta. Amb la característica signatura "by Vázquez", el dibuixant va crear personatges inoblidables i carismàtics, que es troben entre els més populars de la història de l'humor gràfic espanyol: "La Familia Cebolleta", "Las Hermanas Gilda", "Anacleto, agente secreto", o "El tío Vázquez", aquest últim basat en les pròpies vivències de l'autor, avesat a la picaresca i a la col·lecció de deutes i creditors. El cineasta barcelonès Óscar Aibar va iniciar la seva carrera com a guionista de còmics a revistes com Makoki, on va arribar a coincidir amb Vázquez, a qui admirava des de petit. Al cap dels anys, el director d'"Atolladero" (1996) o "El bosc" (2012) va poder convertir l'admiració en un llargmetratge de ficció inspirat en l'atzarosa vida de Vázquez, a qui dóna vida Santiago Segura.

 • "Sala 33" celebra el cinquanta aniversari de "Los Tarantos"
  Veure vídeo

  "Sala 33" celebra el cinquanta aniversari de "Los Tarantos"

  "Los Tarantos" és una de les pel·lícules més importants de la filmografia de Francesc Rovira Beleta (1912-1999) i un títol fonamental del cinema català. Estrenada el 1963, va arribar a la final de l'Oscar de parla no anglesa, l'any 1964. El director barceloní es va plantejar una versió de "West side story" (R. Wise, J. Robbins, 1963) ambientada en el barri gitano del Somorrostro --avui desaparegut-- i a partir de l'obra "Historia de los Tarantos", d'Alfredo Mañas.

  Els cinquanta anys de l'estrena de "Los Tarantos" coincideixen amb dues efemèrides igualment assenyalades: els cent anys del naixement de Carmen Amaya i els cinquanta de la seva mort. La mítica "bailaora" és una de les protagonistes de "Los Tarantos" i amb la participació en aquesta pel·lícula va consolidar la seva presència cinematogràfica. Malauradament, Amaya va morir unes setmanes abans de l'estrena del film i no el va arribar a veure mai, però la seva interpretació i les escenes en què demostra el seu art de primera figura del ball flamenc són inesborrables.  Carmen Amaya, en el paper d'Angustias, "la Taranta", domina la pel·lícula, però al seu costat també destaquen la parella jove interpretada per Daniel Martín i la "bailaora" Sara Lezana; l'actriu Margarita Lozano; Peret, en una breu aparició en el paper d'un guitarrista, i el ballarí Antonio Gades, en una seqüència icònica en què balla de nit a la Rambla de Barcelona.

  "Los Tarantos" és una de les pel·lícules més importants de la filmografia de Francesc Rovira Beleta (1912-1999) i un títol fonamental del cinema català. Estrenada el 1963, va arribar a la final de l'Oscar de parla no anglesa, l'any 1964. El director barceloní es va plantejar una versió de "West side story" (R. Wise, J. Robbins, 1963) ambientada en el barri gitano del Somorrostro --avui desaparegut-- i a partir de l'obra "Historia de los Tarantos", d'Alfredo Mañas. Els cinquanta anys de l'estrena de "Los Tarantos" coincideixen amb dues efemèrides igualment assenyalades: els cent anys del naixement de Carmen Amaya i els cinquanta de la seva mort. La mítica "bailaora" és una de les protagonistes de "Los Tarantos" i amb la participació en aquesta pel·lícula va consolidar la seva presència cinematogràfica. Malauradament, Amaya va morir unes setmanes abans de l'estrena del film i no el va arribar a veure mai, però la seva interpretació i les escenes en què demostra el seu art de primera figura del ball flamenc són inesborrables. Carmen Amaya, en el paper d'Angustias, "la Taranta", domina la pel·lícula, però al seu costat també destaquen la parella jove interpretada per Daniel Martín i la "bailaora" Sara Lezana; l'actriu Margarita Lozano; Peret, en una breu aparició en el paper d'un guitarrista, i el ballarí Antonio Gades, en una seqüència icònica en què balla de nit a la Rambla de Barcelona.

 • El món audiovisual de Marcel·lí Antúnez, a "Sala 33"
  Veure vídeo

  El món audiovisual de Marcel·lí Antúnez, a "Sala 33"

  Marcel·lí Antúnez presenta i comenta "El peix Sebastiano" i "El dibuixant" amb Àlex Gorina

  Àlex Gorina es trasllada al laboratori de cre
  ació que l'artista té al barri del Raval de Barcelona per conèixer les claus de la seva relació amb l'expressió audiovisual. La sessió de "Sala 33" comença amb l'emissió del migmetratge "El peix Sebastiano". Protagonitzat per Jordi Vilches, és un conte fantàstic, surrealista i engrescador, que va ser seleccionat a la secció Noves Visions del Festival de Sitges 2012. Després de la conversa entre Gorina i Antúnez, la sessió continua amb "El dibuixant", una autobiografia que funciona com una mena d'auca pintada sobre el cos del mateix artista.

  L'emissió coincideix amb l'homenatge que la Filmoteca de Catalunya dedica el mateix dia a l'artista

  Marcel·lí Antúnez presenta i comenta "El peix Sebastiano" i "El dibuixant" amb Àlex Gorina Àlex Gorina es trasllada al laboratori de creació que l'artista té al barri del Raval de Barcelona per conèixer les claus de la seva relació amb l'expressió audiovisual. La sessió de "Sala 33" comença amb l'emissió del migmetratge "El peix Sebastiano". Protagonitzat per Jordi Vilches, és un conte fantàstic, surrealista i engrescador, que va ser seleccionat a la secció Noves Visions del Festival de Sitges 2012. Després de la conversa entre Gorina i Antúnez, la sessió continua amb "El dibuixant", una autobiografia que funciona com una mena d'auca pintada sobre el cos del mateix artista. L'emissió coincideix amb l'homenatge que la Filmoteca de Catalunya dedica el mateix dia a l'artista

 • "Sala 33" celebra els 40 anys de Comediants, amb "Comediants, amb el sol a la maleta"
  Veure vídeo

  "Sala 33" celebra els 40 anys de Comediants, amb "Comediants, amb el sol a la maleta"

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb Joan Font, director de Comediants.
  "Comediants, amb el sol a la maleta" (2013) és un documental
  dirigit per Hèctor Muniente i Elisenda Dalmau, realitzat en col·laboració estreta amb la companyia teatral que ha posat en escena espectacles tan memorables com "Non plus plis" (1972), "Catacroc" (1973), "El llibre de les bèsties" (1996) o la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.
  Àlex Gorina es desplaça a Canet de Mar, on hi ha La Vinya, la immensa cúpula que serveix d'espai de creació i de taller a Comediants, per parlar amb el director del grup: Joan Font. Junts repassen l'experiència de resumir quaranta anys de trajectòria en una pel·lícula de noranta minuts i recorden moments especials, com la trobada de la companyia als estudis de Cinecittà de Roma, amb Federico Fellini, una de les influències de Comediants.

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb Joan Font, director de Comediants. "Comediants, amb el sol a la maleta" (2013) és un documental dirigit per Hèctor Muniente i Elisenda Dalmau, realitzat en col·laboració estreta amb la companyia teatral que ha posat en escena espectacles tan memorables com "Non plus plis" (1972), "Catacroc" (1973), "El llibre de les bèsties" (1996) o la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Àlex Gorina es desplaça a Canet de Mar, on hi ha La Vinya, la immensa cúpula que serveix d'espai de creació i de taller a Comediants, per parlar amb el director del grup: Joan Font. Junts repassen l'experiència de resumir quaranta anys de trajectòria en una pel·lícula de noranta minuts i recorden moments especials, com la trobada de la companyia als estudis de Cinecittà de Roma, amb Federico Fellini, una de les influències de Comediants.

 • "Sala 33" celebra el centenari de Carmen Amaya amb l'estrena de "Bajarí"
  Veure vídeo

  "Sala 33" celebra el centenari de Carmen Amaya amb l'estrena de "Bajarí"

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb la directora Eva Vila.

  Aquest mes de novembre es celebren els cent anys del naixement de
  la mítica 'bailaora' Carmen Amaya i també els cinquanta anys de la seva mort. La coincidència de dues efemèrides tan rodones és l'ocasió per recordar una de les figures indispensables de la cultura catalana del segle XX amb l'emissió de "Bajarí", paraula caló que designa la capital catalana. Dirigit per Eva Vila, el documental és el retrat d'una tradició viva: la del flamenc i la rumba creada a Barcelona. La neboda néta de Carmen Amaya, la ballarina Karime Amaya, fa un recorregut pel llegat de la seva tia i busca el seu propi camí.

  Àlex Gorina es trasllada a la font de Carmen Amaya que hi ha a la placeta de Brugada, al barri de la Barceloneta de Barcelona, per parlar amb Eva Vila, la directora de "Bajarí". La font està situada en una localització molt especial: a l'antic emplaçament del barri gitano del Somorrostro, on va néixer Carmen Amaya i on es va rodar gran part d'una de les pel·lícules que la va convertir en llegenda: "Los Tarantos" (Francesc Rovira Beleta, 1963).

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb la directora Eva Vila. Aquest mes de novembre es celebren els cent anys del naixement de la mítica 'bailaora' Carmen Amaya i també els cinquanta anys de la seva mort. La coincidència de dues efemèrides tan rodones és l'ocasió per recordar una de les figures indispensables de la cultura catalana del segle XX amb l'emissió de "Bajarí", paraula caló que designa la capital catalana. Dirigit per Eva Vila, el documental és el retrat d'una tradició viva: la del flamenc i la rumba creada a Barcelona. La neboda néta de Carmen Amaya, la ballarina Karime Amaya, fa un recorregut pel llegat de la seva tia i busca el seu propi camí. Àlex Gorina es trasllada a la font de Carmen Amaya que hi ha a la placeta de Brugada, al barri de la Barceloneta de Barcelona, per parlar amb Eva Vila, la directora de "Bajarí". La font està situada en una localització molt especial: a l'antic emplaçament del barri gitano del Somorrostro, on va néixer Carmen Amaya i on es va rodar gran part d'una de les pel·lícules que la va convertir en llegenda: "Los Tarantos" (Francesc Rovira Beleta, 1963).

 • "Sala 33" recorda la vida a les colònies industrials, amb "No-res"
  Veure vídeo

  "Sala 33" recorda la vida a les colònies industrials, amb "No-res"

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula amb el director Xavier Artigas
  El passat 14 d'octubre TV3 va estrenar la minisèrie "Olor de colònia", dirigida
  per Lluís M. Güell sobre la novel·la de Sílvia Alcàntara, la visió en clau de ficció de la vida en una colònia tèxtil del Llobregat. En relació amb aquest títol "Sala 33" proposa un documental que explica els últims dies de la colònia Castells de Barcelona, un dels últims testimonis d'aquesta mena de construccions que quedaven a la ciutat.
  Àlex Gorina parla amb el director Xavier Artigas, que també és sociòleg, al solar on es situava l'antiga colònia Castells, de la qual avui en dia només en queda un carrer. "No-res. Vida i mort d'un espai en tres actes" és la crònica de la desaparició d'una manera d'entendre i habitar l'espai urbà i un toc d'atenció per tal de no oblidar el passat obrer de Barcelona.

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula amb el director Xavier Artigas El passat 14 d'octubre TV3 va estrenar la minisèrie "Olor de colònia", dirigida per Lluís M. Güell sobre la novel·la de Sílvia Alcàntara, la visió en clau de ficció de la vida en una colònia tèxtil del Llobregat. En relació amb aquest títol "Sala 33" proposa un documental que explica els últims dies de la colònia Castells de Barcelona, un dels últims testimonis d'aquesta mena de construccions que quedaven a la ciutat. Àlex Gorina parla amb el director Xavier Artigas, que també és sociòleg, al solar on es situava l'antiga colònia Castells, de la qual avui en dia només en queda un carrer. "No-res. Vida i mort d'un espai en tres actes" és la crònica de la desaparició d'una manera d'entendre i habitar l'espai urbà i un toc d'atenció per tal de no oblidar el passat obrer de Barcelona.

 • Fenòmens paranormals a "Sala 33", amb "Emergo"
  Veure vídeo

  Fenòmens paranormals a "Sala 33", amb "Emergo"

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula des del Festival de Sitges amb el director Carles Torrens.

  "Sala 33" emet "Emergo". El primer llargmetr
  atge de cinema que va dirigir Carles Torrens va competir en la secció Oficial Fantàstic de Sitges, l'any 2011.

  "Emergo" és una pel·lícula de terror i fenòmens paranormals que s'inscriu en la tendència del "found footage" (metratge trobat). Està escrita i produïda per Rodrigo Cortés i el guió és el resultat de la investigació que el director de "Buried" va fer per escriure la seva pel·lícula "Llums vermells" (2012).

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula des del Festival de Sitges amb el director Carles Torrens. "Sala 33" emet "Emergo". El primer llargmetratge de cinema que va dirigir Carles Torrens va competir en la secció Oficial Fantàstic de Sitges, l'any 2011. "Emergo" és una pel·lícula de terror i fenòmens paranormals que s'inscriu en la tendència del "found footage" (metratge trobat). Està escrita i produïda per Rodrigo Cortés i el guió és el resultat de la investigació que el director de "Buried" va fer per escriure la seva pel·lícula "Llums vermells" (2012).

 • Els ulls de la Júlia
  Veure vídeo

  Els ulls de la Júlia

  La pel·lícula "Els ulls de la Júlia" va inaugurar el Festival de Sitges el 2010. Dirigida per Guillem Morales, és una producció de Rodar y Rodar, els responsables d'altres èxits recents del festival, com "El orfanato" (J. A. Bayona, 2007) o "El cuerpo" (Oriol Paulo, 2012).

  Àlex Gorina es desplaça a les instal·lacions de Rodar y Rodar, a la plaça de la Virreina de Barcelona, i parla amb Mar Targarona, que està al capdavant de la productora, al costat de Joaquim Padró. Junts han creat una línia de producció de cinema de gènere de gran consum i amb firma d'autor que ha donat alguns dels èxits més grans al cinema català en els últims anys.

  "Els ulls de la Júlia" és un tens "thriller" de misteri que ret homenatge al gènere del "giallo" italià i està protagonitzat per Belén Rueda, Lluís Homar i Pablo Derqui.

  La pel·lícula "Els ulls de la Júlia" va inaugurar el Festival de Sitges el 2010. Dirigida per Guillem Morales, és una producció de Rodar y Rodar, els responsables d'altres èxits recents del festival, com "El orfanato" (J. A. Bayona, 2007) o "El cuerpo" (Oriol Paulo, 2012). Àlex Gorina es desplaça a les instal·lacions de Rodar y Rodar, a la plaça de la Virreina de Barcelona, i parla amb Mar Targarona, que està al capdavant de la productora, al costat de Joaquim Padró. Junts han creat una línia de producció de cinema de gènere de gran consum i amb firma d'autor que ha donat alguns dels èxits més grans al cinema català en els últims anys. "Els ulls de la Júlia" és un tens "thriller" de misteri que ret homenatge al gènere del "giallo" italià i està protagonitzat per Belén Rueda, Lluís Homar i Pablo Derqui.

 • Eduard Fernández i 'Biutiful' al Sala 33
  Veure vídeo

  Eduard Fernández i 'Biutiful' al Sala 33

  Per començar la nova temporada, Àlex Gorina ha triat "Biutiful" (2010), una coproducció de la catalana Ikiru Films, dirigida pel mexicà Alejandro González Iñárritu, i candidata a dos Oscars de Hollywood.
  Eduard Fernández es el convidat de l'entrevista, i repassarà amb Àlex Gorina l'experiència de participar en una producció de l'envergadura de "Biutiful" en una terrassa del Raval de Barcelona, un dels escenaris on es desenvolupa l'acció de la pel·lícula.

  Per començar la nova temporada, Àlex Gorina ha triat "Biutiful" (2010), una coproducció de la catalana Ikiru Films, dirigida pel mexicà Alejandro González Iñárritu, i candidata a dos Oscars de Hollywood. Eduard Fernández es el convidat de l'entrevista, i repassarà amb Àlex Gorina l'experiència de participar en una producció de l'envergadura de "Biutiful" en una terrassa del Raval de Barcelona, un dels escenaris on es desenvolupa l'acció de la pel·lícula.

 • "Sala 33" marxa de vacances, amb "Et dec una nit de divendres"
  Veure vídeo

  "Sala 33" marxa de vacances, amb "Et dec una nit de divendres"

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb el director Dimas Rodríguez, l'actor Jordi Andújar i amb Anna Cerdà, coordinadora del festival PopArb.

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb el director Dimas Rodríguez, l'actor Jordi Andújar i amb Anna Cerdà, coordinadora del festival PopArb.

 • "Terra baixa": la nova versió del clàssic a "Sala 33"
  Veure vídeo

  "Terra baixa": la nova versió del clàssic a "Sala 33"

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb el director Isidro Ortiz i amb la parella protagonista: Marina Gatell i Ernest Villegas.

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb el director Isidro Ortiz i amb la parella protagonista: Marina Gatell i Ernest Villegas.

 • Terror i misteri a "Sala 33", amb "Eskalofrío"
  Veure vídeo

  Terror i misteri a "Sala 33", amb "Eskalofrío"

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb Francesc Orella i amb el director Isidro Ortiz

  Àlex Gorina presenta i comenta la pel·lícula amb Francesc Orella i amb el director Isidro Ortiz

 • "Sala 33" creu en els "Herois"
  Veure vídeo

  "Sala 33" creu en els "Herois"

  Eva Santolaria i el director Pau Freixas acompanyen Àlex Gorina en la presentació de la pel·lícula i en el debat posterior a la seva emissió.

  Eva Santolaria i el director Pau Freixas acompanyen Àlex Gorina en la presentació de la pel·lícula i en el debat posterior a la seva emissió.

 • La cara oculta de la Transició a "Sala 33", amb "Morir de dia"
  Veure vídeo

  La cara oculta de la Transició a "Sala 33", amb "Morir de dia"

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula amb la guionista i codirectora Laia Manresa

  "Morir de dia" (2010) era un dels diversos projectes en què
  treballava Joaquim Jordà quan el va sorprendre la mort, l'any 2006. La guionista Laia Manresa i el muntador Sergi Dies, col·laboradors habituals del cineasta, es van fer càrrec de la direcció del projecte amb la missió de convertir-lo en una pel·lícula pròpia però totalment fidel a la intenció inicial de Jordà: la d'explicar la història del país des de la Transició fins als nostres dies a través d'una de les seves cares ocultes: la de la introducció de l'heroïna i els seus estralls.

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula amb la guionista i codirectora Laia Manresa "Morir de dia" (2010) era un dels diversos projectes en què treballava Joaquim Jordà quan el va sorprendre la mort, l'any 2006. La guionista Laia Manresa i el muntador Sergi Dies, col·laboradors habituals del cineasta, es van fer càrrec de la direcció del projecte amb la missió de convertir-lo en una pel·lícula pròpia però totalment fidel a la intenció inicial de Jordà: la d'explicar la història del país des de la Transició fins als nostres dies a través d'una de les seves cares ocultes: la de la introducció de l'heroïna i els seus estralls.

 • Els secrets de "Cuchillo de palo" a "Sala 33"
  Veure vídeo

  Els secrets de "Cuchillo de palo" a "Sala 33"

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula amb la productora Marta Andreu i amb el coordinador de la mostra Fire!!, Antoine Leonetti

  "Cuchillo de palo" (2010) és una pel·lícula sorgida del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra que ens trasllada al Paraguai dels anys vuitanta, durant els temps finals de la tremenda dictadura repressora del general Stroessner. La directora, Renate Costa, originària del país sud-americà, capbussa en les històries ocultes del passat familiar i treu a la llum el cas del seu oncle Rodolfo, que es va negar a ser ferrer com el pare i els germans perquè volia ser ballarí i va morir en estranyes circumstàncies mai del tot aclarides.
  "Sala 33" també inclou una entrevista amb Joan Carles Martorell, director del curtmetratge "Plenamar".

  Àlex Gorina comenta la pel·lícula amb la productora Marta Andreu i amb el coordinador de la mostra Fire!!, Antoine Leonetti "Cuchillo de palo" (2010) és una pel·lícula sorgida del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra que ens trasllada al Paraguai dels anys vuitanta, durant els temps finals de la tremenda dictadura repressora del general Stroessner. La directora, Renate Costa, originària del país sud-americà, capbussa en les històries ocultes del passat familiar i treu a la llum el cas del seu oncle Rodolfo, que es va negar a ser ferrer com el pare i els germans perquè volia ser ballarí i va morir en estranyes circumstàncies mai del tot aclarides. "Sala 33" també inclou una entrevista amb Joan Carles Martorell, director del curtmetratge "Plenamar".

Anar al contingut