La petjada artesana de les comarques de Tarragona
Rutes artesanes: descobreix el nostre patrimoni artesà a través de 8 itineraris que et porten a gaudir de l'artesania, el patrimoni històric, el paisatge, la gastronomia i la natura de tot Catalunya
Ruta 7: La petjada artesana de les comarques de Tarragona
Aquest itinerari descobreix la Costa Daurada, segueix la Ruta del Cister i trepitja viles medievals tot seguint el rastre de l'artesania de disciplines tan diverses com l'esmalt, l'alabastre o el vidre. Proposa visitar espais com el Museu de l'Esmalt Contemporani de Salou; conèixer els artesans de l'alabastre a Sarral, la terrissa i el Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc, o visitar Vimbodí, un poble vinculat al vidre des del segle XII.

SALOU
Per començar aquesta ruta, us recomanem un passeig pel camí de ronda de Salou al seu pas per la població. A poca distància de la platja hi trobareu la Torre Vella de Salou, una torre de guaita magnífica que es va aixecar fa segles per protegir la vila dels atacs dels pirates i que avui en dia protegeix un tresor: el Museu de l'Esmalt Contemporani de Salou, un museu pioner que va servir com a model d'altres museus creats posteriorment. Va néixer de les biennals d'exposicions d'esmalts que es celebraven a Salou des del 1985 i acull peces locals i internacionals. El museu acull el bo i millor de l'esmalt contemporani, peces actuals que demostren el bon ofici i la creativitat dels artesans de l'esmalt.
Abans de marxar de Salou traieu tot el profit que pugueu a la seva fantàstica platja. Tant si veniu sols com en família, hi ha una activitat per a vosaltres.

SARRAL
Seguiu endavant. La pròxima parada és Sarral, però val la pena aturar-se pel camí. Aquesta part de la ruta coincideix amb la mítica Ruta del Cister i podeu començar visitant el monestir cistercenc de Santes Creus, una de les joies de l'art medieval català.
Sarral és reconegut com a Zona d'Oficis Singulars per l'alabastre, una pedra portentosa: bonica i translúcida, que és molt més fàcil de modelar que el marbre. Allà podeu visitar els tallers que encara treballen aquest material.
MONTBLANC
Seguiu la Ruta del Cister fins a Montblanc, capital de la Conca de Barberà i conjunt monumental i artístic carregat de joies medievals. Durant la festa major, a finals de setembre, s'hi celebra Terrània, la Fira Internacional de la Ceràmica de Montblanc que aprofita un magnífic escenari històric com és el Convent de Sant Francesc per acollir les millors exposicions i demostracions d'artesans i artesanes ceramistes internacionals. També podreu gaudir d'espectacles i tallers per a tota la família.
En aquesta vila, hi trobareu també un museu relacionat amb l'artesania, únic en la seva espècie: el Museu del Pessebre de Catalunya. A Catalunya, la tradició pessebrista és llarga i potent, i, a Montblanc, hi trobareu tres plantes de diorames, figures i pessebres. Tot l'edifici es concep com un gran pessebre en què els visitants actuen com a figuretes.
A la visita podreu gaudir de més de 250 diorames amb 2.500 figuretes, totes arribades d'associacions de pessebristes d'arreu de Catalunya. Hi ha molta feina artesana darrera de cadascuna de les obres que es poden veure.
POBLET
Enfileu l'últim tram de la ruta artesana apropant-vos al monestir de Poblet, el més gran dels monestirs que conformen la Ruta del Cister i l'únic que encara hi té una comunitat de monjos resident. Ben a la vora també hi teniu el monestir de Vallbona de les Monges, el tercer monestir cistercenc de Catalunya, que també mereix una visita.
Podeu completar la visita al monestir passant per la Cooperativa Fet a la Conca, on podreu triar entre tots els productes gastronòmics artesans de proximitat que s'hi venen.
VIMBODÍ I POBLET
No us heu de bellugar gaire per arribar fins a Vimbodí i Poblet, un altre poblet encantador amb regust medieval i carrerons estrets. A Vimbodí, hi trobareu el carrer de les Abraçades, que es diu així perquè si dues persones s'hi creuen només podran passar si s'abracen.
Vimbodí és un poble vinculat al vidre des del segle XII. Al Museu del Vidre s'hi pot llegir el passat pròsper del poble quan les fàbriques de la població produïen a tota màquina.
Totes les peces que s'hi exposen han estat produïdes a Vimbodí i cedides per la gent del poble. A Vimbodí s'hi produïen tota mena d'objectes de vidre, d'altíssima qualitat, i una de les peces més conegudes és el setrill matrimoni. A l'espai del museu condicionat com a taller, el vidrier Rafa Abdon fa demostracions i us pot explicar curiositats del vidre de Vimbodí.
A més, el mes d'octubre es fa a Vimbodí la Fira Vitrum, la festa per excel·lència del vidre a Catalunya, en què els artesans fan demostracions de diverses tècniques, i s'organitzen tallers i exposicions, com també un concurs de beure amb porró.
Informació de tots els espais i activitats relacionats amb l'artesania i el turisme d'aquesta ruta artesana
