Els oficis artesans de les comarques de Girona
Rutes artesanes: descobreix el nostre patrimoni artesà a través de 8 itineraris que et porten a gaudir de l'artesania, el patrimoni històric, el paisatge, la gastronomia i la natura de tot Catalunya
Ruta 8: Els oficis artesans de les comarques de Girona
Aquesta ruta descobreix els oficis artesans de les comarques de Girona i proposa fer una etapa de contes i llegendes vinculades amb la imatgeria festiva d'Olot, les culleres de fusta de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm, la ceràmica de la Bisbal i la terrissa de Quart i Breda. Fa parada al carrer dels Sastres i al Museu dels Sants d'Olot; s'endinsa a Tortellà per explicar la llarga tradició en l'elaboració d'estris de cuina amb fusta de boix; passa pel Museu Terracota de la Bisbal d'Empordà, un dels centres d'interpretació de la ceràmica més importants del país; visita la Confraria de les Olles a Quart; el Centre Cultural Els Forns de Breda, o el Centre Artesà de la Torneria a Sant Hilari.

OLOT
La ruta per les comarques de Girona ve carregada d'històries i llegendes. Comença a la Garrotxa, a Olot, terra de volcans mil·lenaris. Una comarca d'un verd intens i refrescant i una vila amb racons sorprenents. El que anys enrere era un nucli de tradició artesana que aglutinava comerços i activitat, ha esdevingut una mostra de la renovació de l'artesania del segle XXI. Un carrer que és un taller, o més ben dit, molts tallers.
Al municipi podeu visitar el Museu dels Sants, un espai dedicat a l'ofici artesà de la imatgeria religiosa. És un museu que encara està molt viu perquè acull un taller, L'Art Cristià, on es produeixen peces de prestigi que s'exporten arreu del món. L'artesania de les imatges de sants té l'acreditació d'Ofici Singular de la Generalitat de Catalunya. A més a més, Olot compta amb el reconeixement de Punt d'Interès Artesanal de la Generalitat de Catalunya.

SANTA PAU
Gaudim de la natura i el verd de la Garrotxa amb la Fageda d'en Jordà, per arribar a una vila medieval que podria ser l'escenari d'un conte clàssic: Santa Pau. El producte estrella són els fesols de Santa Pau, un llegum amb denominació d'origen protegida que creix amb un plus de sabor i de propietats gràcies a les terres volcàniques.
TORTELLÀ
La propera parada és Tortellà, un poble amb molt d'encant, on en lloc de fanals hi tenen culleres. Aquests fanals s'expliquen per la llarga tradició en l'elaboració d'estris de cuina amb fusta de boix que hi ha al poble. Encara se'n fabriquen, d'estris de cuina i molts més. Les culleres de Tortellà tenen l'acreditació d'Ofici Singular de la Generalitat de Catalunya.
LA BISBAL D'EMPORDÀ
Feu un salt en la ruta i aneu cap a l'Empordà. O més ben dit, cap a l'Empordanet, tal com Josep Pla va batejar aquesta porció de la comarca del Baix Empordà. A l'ombra del Montgrí, és una zona carregada de pobles medievals amb encant, camps de cultiu i quilòmetres de camins rurals ben senyalitzats per recórrer en bicicleta.
En ple cor de l'Empordanet trobem la propera parada, un lloc amb una gran força artesana. Un poble ple de xemeneies, com la del Museu Terracota de la Bisbal d'Empordà, un dels centres d'interpretació de la ceràmica més importants del país. Aquesta antiga fàbrica rehabilitada és un emblema per al sector de la ceràmica de la Bisbal, un sector amb una energia imparable.
Amb un fons de museu de més de 10.000 peces, el Terracota Museu també ofereix una gran quantitat d'activitats de lleure i promoció de la ceràmica.
A la Bisbal també hi ha l'Escola de Ceràmica, una de les escoles amb més projecció internacional, amb estudiants arribats d'arreu. Més enllà del museu, a la Bisbal la ceràmica està present per tot arreu i, a més, té una identitat molt marcada. El carrer de l'Aigüeta de la Bisbal concentra la majoria de botigues i tallers de ceramistes del poble. La Bisbal d'Empordà compta amb el reconeixement de Zona d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya.
QUART
Seguint la ruta camí de Quart, us apropeu a Girona. Els amants de les bicicletes poden aprofitar que la Via Verda entre Girona i Sant Feliu de Guíxols passa per aquí, quilòmetres de passeig senyalitzat, amb un paisatge fabulós.
L'artesania de la terrissa negra i vermella de Quart té el reconeixement d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya i un futur assegurat gràcies als artesans del poble.
BREDA
Continueu, i dins del Parc Natural del Montseny, als peus del Castell de Montsoriu que s'aixeca imponent dalt d'un cim, seguiu fins a Breda.
Breda és la tercera vila terrissaire de la ruta, i cadascuna té la seva personalitat i la seva història. Aquí, la terrissa ve de lluny i s'ha anat adaptant a una fabricació semiindustrial. Actualment exporten productes a tot el món i està considerada Zona d'Oficis Singulars per la Generalitat de Catalunya.
Per saber com es feien les coses en el passat, podeu visitar el Centre Cultural Els Forns, de Breda, un antic obrador de terrissa del segle XIX amb dos forns moruns, el mètode tradicional de la cocció de la terrissa.
LES GUILLERIES
La ruta també us porta fins a la Selva, i arriba a les Guilleries, un escenari d'aventures llegendàries. Aquí s'amagava el bandoler Serrallonga i podeu resseguir els seu passos amb un dels GR més bonics de l'entorn, la ruta Serrallonga. Descobrireu els amagatalls, el lloc on va morir, i també podreu gaudir de la natura privilegiada i les fonts que anireu trobant pel camí, com la Font Picant i la Font Vella.
SANT HILARI SACALM
La ruta acaba a Sant Hilari Sacalm amb un objecte màgic: la baldufa més gran del món. Una baldufa de gairebé 5 metres d'alçada feta amb fusta de pi. Un objecte impressionant que dona pistes sobre quina és l'artesania que mou el poble: la fusteria i la torneria.
A Sant Hilari hi trobareu el Centre Artesà de la Torneria, un espai dedicat a allò que es coneix al poble com a "or negre", la fusta cremada i treballada al torn per fer mobiliari i objectes de decoració. Al Centre Artesà s'hi organitzen demostracions de com es treballa la fusta a Sant Hilari Sacalm i s'hi exhibeixen mostres d'artesania contemporània. El seu compromís amb l'artesania els ha dut a desenvolupar un nou programa de suport a la innovació: el CAT CREACIÓ.
La fusta de Sant Hilari Sacalm té el reconeixement d'Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya.
