Òscar Camps: "La pandèmia és el sotrac universal amb més desigualtat"
L'Organització Internacional del Treball preveu que es perdran 12 milions de llocs de treball a Europa el 2020. Mostrem solucions innovadores per als grans reptes que planteja el desenvolupament humà, social i ambiental
A vegades em pregunto, amb aquesta pandèmia: "Quina és la velocitat adequada per circular per la vida?". Si vas massa a poc a poc, el món no t'espera. Si vas massa de pressa, no gaudeixes del viatge. Però hi ha gent que no pot decidir a quina velocitat viatja. És la vida, qui decideix per ells. Malauradament, hi ha massa gent que, més que viure, ha de sobreviure. Potser és hora que els que hem tingut més sort construïm una nova normalitat on, gràcies a la tecnologia, tothom viatgi a la velocitat que vulgui. I, sobretot, sense por de naufragar.
En aquest quart capítol de la temporada parlem, al "Revolució 4.0" de TV3, de si una de les paraules que més es repetiran durant la pandèmia serà "solidaritat". I és que durant aquests darrers mesos han nascut moltes iniciatives emprenedores de caire social per ajudar els col·lectius més desfavorits i que ho estan passant pitjor.
Aquest capítol dona visibilitat a la tasca social de moltes persones i mostra solucions innovadores per als grans reptes que planteja el desenvolupament humà, social i ambiental amb la pandèmia i la revolució digital. I és que el coronavirus està provocant una crisis econòmica sense precedents que portarà una onada d'acomiadaments difícil de superar. L'Organització Internacional del Treball (OIT) diu que, el 2020, a Europa es perdran 12 milions de llocs de treball a temps complet.
L'entrevista principal és a Òscar Camps, des del mateix vaixell Astral de Proactiva Open Arms. Camps, com sempre sense pèls a la llengua, explicarà que Europa, igual que amb la crisi dels immigrants, no ha fet res, que els va sobtar el que van veure a les residències quan hi van col·laborar, que anem a un món més desigual i que cal reinventar amb més persones vulnerables.

Entre els participants de l'àgora de debat hi haurà: l'economista i catedràtic Santiago Niño-Becerra; Tomàs Molina, meteoròleg de TV3 que ens fa pensar en l'emergència del canvi climàtic; Cristòbal Colón, director de la cooperativa làctia La Fageda; Blanca Sorigué, directora del Consorci de la Zona Franca; Carme Trilla, presidenta d'Habitat 3; Judit Mascó, model i presidenta de la Fundació solidària ARED; Lluís Juncà, director general de Promoció Econòmica; Òscar Gómez, CEO de SolarProfit, i Álvaro Porro, d'Economia Social de l'Ajuntament de Barcelona.

Quan recorres l'Astral i penses en la gent que s'hauria mort ofegada al fons del mar si aquest vaixell no els hagués salvat, és impossible no notar una sacsejada per dins. Molts de nosaltres potser no anirem mai a rescatar gent al Mediterrani, però això no pot ser una excusa, i més en aquesta nova normalitat que vivim. Hi ha moltes altres maneres d'embarcar-se en la lluita contra la desigualtat i la injustícia que malauradament viurem amb aquesta pandèmia.
- ARXIVAT A:
- Tecnologia