Dimecres, a les 22.05, al 33

"L'escola a casa" ("homeschooling")", a "Retrats"

Jaume Barberà conversa amb tres pares que han decidit no escolaritzar els seus fills i educar-los a casa

El dimecres 23 de març, "Retrats" es desplaça al delta del Llobregat per conversar amb tres pares que han decidit no escolaritzar els seus fills i educar-los a casa. Aquesta opció, també coneguda com a "homeschooling", és una pràctica legal als Estats Units i a Europa, excepte a Espanya, Suècia, Grècia i Alemanya.

A Catalunya, la llei d'educació  reconeix l'educació obligatòria no presencial, però l'espanyola marca l'obligatorietat de l'escolarització dels 6 als 16 anys en un centre homologat i no preveu l'educació a casa.

Per saber quins motius impulsen a educar els fills a casa, una opció que han triat més de 4.000 famílies a l'estat espanyol, conversarem amb tres pares.

La Maria Bellmunt és mare "homeschooling". Té 5 fills, és mestra, màster d'educació personalitzada, autora del llibre "Fuera del Sistema Escolar", i presideix la Coordinadora Catalana pel Reconeixement i la Regulació del Homeschooling, una associació de famílies que treballa per a la normalització i reconeixement de l'ensenyament a casa.

La Mònica Batlle també ha educat les seves filles a casa. Ha cursat estudis universitaris d'Informàtica i Matemàtiques i fa tallers per a mestres i famílies de Didàctica de Matemàtiques. Explica que "mai hauria pensat que desescolaritzaria les seves filles, però el sistema educatiu oficial no els funcionava". Apunta que "hi ha molts prejudicis sobre l'ensenyament en família perquè no es coneix", i explicarà els problemes que va tenir amb l'administració, quan com es va negar a escolaritzar-les.

I també coneixerem el Carles Clos, pare de tres fills, terapeuta llicenciat en Medicina Xinesa per la Universitat de Gal·les, i que quan el seu fill gran va fer 5 anys va decidir desescolaritzar-lo perquè no s'adaptava al centre on estava matriculat.

El Carles afirma que, amb l'ensenyament a casa, va optar per "assumir la meva responsabilitat de pare d'una manera integral", fet que li va comportar "problemes i pressions del Departament d'Ensenyament, fins a l'extrem d'haver de recórrer al síndic de greuges".

Finalment, en l'últim tram del programa, Jaume Barberà conversarà amb alguns fills dels convidats, que explicaran com viuen o han viscut aquesta experiència educativa.

Anar al contingut