Aquest dimecres, 27 de maig, "Retrats" ha conversat amb el pastor, pagès i productor de formatges Albert Pons. Aquestes són algunes de les seves millors frases al programa: "Els ramats d'ovelles i de cabres són molt importants per a l'equilibri del territori: per cuidar les muntanyes, perquè pasturen, netegen el sotabosc... I, realment, aquest és un dels sectors que les passa més magres; i la majoria de pagesos i pastors hi són perquè ho han fet sempre, perquè són gent molt apassionada i perquè l'ovella 'enganxa' molt". "La idea era tornar a la Cerdanya. Això era l'únic que tenia clar a la vida; això ens passa molt a la gent de poble que estem tan implicats en el nostre territori." "La meva idea era arribar un dia a poder-me guanyar la vida fent de pagès. (...) El problema és que un pagès que comença de zero, com em passava a mi -i com els està passant a molts altres, aquí a Catalunya-, és quasi impossible, perquè la gent que ja ho té muntat simplement sobreviu... I és que és un ofici molt dur; si no ets una gran empresa o una gran finca, costa molt sobreviure avui dia fent de pagès. Imagina't començant de zero." "És un sector molt dur, has de renunciar a moltes coses, les renúncies són enormes: cal munyir cada dia i, després, aquesta llet s'ha de produir diàriament. Cada nit has de fer el formatge i el producte final. Esclar, això és molta feina". "Molta gent per això ha plegat de la pagesia. La pagesia és molt dura, és molt lligada, i esclar, hi va haver uns anys en què hi va haver una alternativa molt fàcil: vendre el patrimoni..., i amb això fer un diner fàcil que després s'ha vist que, tant per al que l'ha venut com per al global de la comarca, no ha acabat repercutint com s'esperava." "Nosaltres venem confiança (...). Vendre confiança al principi costa, però, a la llarga, vendre confiança és una cosa que és molt rendible." "A la comarca el que fa falta és incentivar negocis que generin valor afegit, com ara petits obradors, de fruita, de verdura... tot el que sigui generar riquesa directament, generant nom i producte." "Jo crec que la Cerdanya encara s'ha de potenciar més, perquè la Cerdanya és un espectacle. A la Cerdanya cada temporada tenim uns paisatges increïbles i tenim uns productes de gran qualitat... tot això és una imatge, però falta promocionar-ho més enllà, perquè la Cerdanya té molt de potencial."