Quines són les noves mesures de confinament?
Quines són les noves mesures de confinament?
PREGUNTES I RESPOSTES CORONAVIRUS

Quines són les noves mesures de confinament?

El govern espanyol ha endurit les condicions de confinament i ha establert que queda paralitzada tota l'activitat que no estigui inclosa en els serveis considerats essencials

El govern espanyol ha endurit les condicions de confinament previstes a l'estat d'alarma que va entrar en vigor el 14 de març i ha establert que queda paralitzada tota l'activitat no essencial. La mesura és efectiva des del dilluns 30 de març fins al dijous 9 d'abril, un període de dues setmanes que inclou vuit dies laborables, nou a Catalunya. Durant aquest temps només podran sortir de casa els "treballadors dels serveis essencials".

La neteja i l'abastiment de productes són algunes de les feines vitals durant la pandèmia (EFE/Rodrigo Jiménez)
La neteja i l'abastiment de productes són algunes de les feines vitals durant la pandèmia (EFE / Rodrigo Jiménez)

Quins són els treballadors dels serveis essencials?

Es consideren serveis essencials tots els que, d'alguna manera, estan implicats en l'atenció sanitària i a persones vulnerables i en l'alimentació i la higiene, com ja es va definir en el reial decret del 14 de març d'estat d'alarma. També es garanteix el transport i la seguretat.
Aquest són els serveis que es consideren essencials:

- Sanitat: transport i assistència de sanitaris, transport de personal de manteniment d'equips sanitaris, transport de medicaments i material sanitari

- Serveis bàsics: producció, comercialització, transformació i distribució d'aliments; recollida de residus urbans; transport de combustibles i benzineres, i fabricació i distribució de productes de neteja

- Seguretat: forces armades, serveis d'assistència en carretera i manteniment

- Altres serveis mínims: correus, serveis funeraris i mitjans de comunicació

Hi ha altres col·lectius inclosos dins dels serveis essencials. Per exemple, els gestors administratius (que aquests dies estan tramitant els ERTO de les empreses) i els assessors fiscals i laborals, bancs i assegurances, personal de justícia, sindicats i patronals o els serveis de comunicació i distribució de premsa.
També continuaran treballant les plantes amb cicle de producció continu (les que es farien malbé si s'aturen o poden provocar accidents), així com la indústria aeroespacial i de defensa i altres activitats considerades d'importància estratègica per a l'economia. A més, també queda inclosa en els serveis que podran treballar la producció tèxtil i de roba de feina, orientada a la protecció dels sanitaris.

Les excepcions
El decret detalla professions concretes que són claus aquests dies i que poden anar a treballar: sanitaris i atenció a la gent gran, treballadors de la llar i cuidadors, atenció a víctimes de violència de gènere i serveis funeraris. En total hi ha 25 excepcions, algunes com els anomenats "riders" de companyies que porten menjar a domicili.

Els autònoms podran continuar treballant tant si es consideren essencials com no
Els autònoms havien acusat l'executiu de Sánchez de ser poc clar i d'haver improvisat

El cas dels autònoms

El govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat que deixa els autònoms fora de l'enduriment de l'estat d'alarma. Remarca que podran treballar, tant si estan considerats serveis essencials com si no. Això sí, en cas que tinguin treballadors contractats, aquests no podran anar a la feina. Els autònoms que facin feines que no quedessin suspeses amb l'aplicació de l'estat d'alarma, el 14 de març passat, "poden continuar prestant els seus serveis amb normalitat".

 

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Preguntes i respostes coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut