Dimecres, a les 22.00, al 33

Plantes medicinals, tradició i ciència, per començar una nova temporada de "Quèquicom"

El programa de divulgació científica, ciència, natura, salut i tecnologia torna parlant de plantes medicinals, com l'artemísia, que combat la malària
Actualitzat
Jaume Vilalta al plató del programa "Plantes medicinals, tradició i ciència"

Jaume Vilalta al plató del programa "Plantes medicinals, tradició i ciència"

Dimecres, 4 d'octubre, a les 22.05 torna "Quèquicom", el programa de divulgació científica, ciència, natura, salut i tecnologia del 33. Ho fa parlant de plantes medicinals, com l'artemísia, que combat la malària.

"Quèquicom" és el programa del 33 que dirigeix i presenta Jaume Vilalta, en què els reporters se sotmeten a situacions diverses perquè, amb l'ajuda de científics de primera línia, l'espectador pugui entendre les curiositats i els perquès de la vida. Cada episodi ofereix una mirada transversal sobre un tema. Al primer programa d'aquesta temporada, "Plantes medicinals, tradició i ciència", parlarà de l'artemísia, una herba medicinal xinesa que combat la malària. "Quèquicom" anirà a trobar persones que fan servir plantes i flors medicinals.

El frare Valentí Serra ha dedicat mitja vida a compilar receptes d'antics manuals de botànica i receptaris de plantes medicinals. Els monestirs i convents han sigut, durant segles, els llocs on el coneixement popular sobre plantes medicinals i remeis naturals s'ha guardat i transmès curosament. La Dra. Anna Escalé, del CAP de Navàs, fa servir el seu coneixement en fitoteràpia per evitar les possibles interaccions que les plantes medicinals poden tenir amb els medicaments de síntesi. Iolanda Bustos cuina amb flors aromàtiques per aconseguir tant els gustos de sempre com alguns de nous.

Per acabar, el programa descobrirà l'"Artemisia annua", una planta medicinal provinent de la Xina, que es va redescobrir a la guerra del Vietnam i que combat el plasmodi que causa la malària.

A continuació (22.30) es reemet el capítol "El vaivé de les platges".

Cada hivern, en algun moment, el mar Mediterrani ens mostra la seva cara més ferotge. Però només molt de tant en tant ofereix un espectacle digne de ser recordat. Amb ones de fins a 7 metres d'alçada, el temporal del gener del 2017 és un d'aquests casos excepcionals. Més enllà del perill evident per a la navegació, cal preguntar-se fins a quin punt aquesta força destructiva és, o no, una amenaça per al litoral. Per això, el reporter Pere Renom s'acosta a una platja durant el temporal, acompanyat de Vicenç Gràcia, del Laboratori d'Enginyeria Marítima (UPC).

Quan passa el temporal, deixa efectes devastadors en molts punts del litoral. Grans esvorancs, passejos i edificis destruïts, arbres desarrelats i sorra amuntegada terra endins. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va sobrevolar i fotografiar, en una sol dia, tota la costa catalana. Amb les imatges va generar una aplicació que permet comparar el litoral d'abans i després del temporal.