• Contaminació dièsel: no és només VW
  Veure vídeo

  Contaminació dièsel: no és només VW

  Els VW no són els únics cotxes que contaminen més del que havien declarat. Com a mínim 10 marques emeten òxids nitrosos molt per sobre del nivell legal en circulació urbana, diu la Universitat de Leeds. Com afecten la salut? Què fer?

 • Fer el lluç
  Veure vídeo

  Fer el lluç

  El lluç està en un estat molt crític a la Mediterrània. A Catalunya no es captura cap lluç de talla gran des del 2010. Els pescadors de Roses, alarmats, han vedat una zona de posta d'ous més gran que la reserva marina de les illes Medes.

 • L'aventura del submarí Ictineu
  Veure vídeo

  L'aventura del submarí Ictineu

  El submarí Ictineu 3, dissenyat i tripulat per Pere Forès, ha assolit una fita històrica: davallar a 1.000 metres de profunditat, un repte tecnològic del màxim nivell. Pere Renom ha estat el primer reporter en embarcar-hi en una immersió

 • QQC i ...el fang i la ceràmica
  Veure vídeo

  QQC i ...el fang i la ceràmica

  Un gra d'argila és mil cops més petit que un gra de sorra, però amb partícules tan petites es poden fer grans coses, des d'atuells ceràmics que han canviat la història de la humanitat fins a cases modernes i sostenibles.

 • Agricultura i canvi climàtic
  Veure vídeo

  Agricultura i canvi climàtic

  Pel 2050 haurem de produir un 70% més d'aliments per abastir a la població mundial. I cal fer-ho amb menys aigua, menys superfície conreada i menys pesticides. Els efectes del canvi climàtic ens portaran un augment de les temperatures.

 • Economia de la pobresa
  Veure vídeo

  Economia de la pobresa

  Seguim durant mig any una família amb fills de la Barceloneta que necessita les donacions del Gran Recapte del Banc dels Aliments per sobreviure, com 900 persones més al seu barri. El matrimoni passa dels 40 anys i no troben feina.

 • QQC i La columna vertebral
  Veure vídeo

  QQC i La columna vertebral

  La major part de la població té mal d'esquena per contractures, hèrnies discals o altres molèsties relacionades amb la columna vertebral.

 • Valents com lleons
  Veure vídeo

  Valents com lleons

  La toxoplasmosi és una malaltia produïda per un microorganisme paràsit, que es relaciona amb els gats i amb les embarassades, però sembla que podria tenir efectes sorprenents en els homes, com augmentar-ne la valentia.

 • Vèncer el càncer de mama
  Veure vídeo

  Vèncer el càncer de mama

  Una de cada nou dones catalanes tindrà càncer de mama. És el més freqüent en dones. Entrem en un quiròfan de Can Ruti on fan una mastectomia i la reconstrucció immediata del pit amb greix de l'abdomen.

 • Montsant, pau i silenci
  Veure vídeo

  Montsant, pau i silenci

  La serra de Montsant és una illa de tranquil·litat. S'hi conserven espècies molt sensibles però la seva joia és la somereta, una espècie única d'insecte que té un cant molt particular.

 • Aprendre fent
  Veure vídeo

  Aprendre fent

  L'educació canvia. Alumnes d'ESO s'embarquen en un vaixell escola on aprenen conceptes de matemàtiques i física necessaris per a la navegació. En una escola, els alumnes grans expliquen als petits com funcionen els semàfors intel·ligents.

 • Antenes sí, a casa del veí
  Veure vídeo

  Antenes sí, a casa del veí

  És recomanable apagar el wifi durant la nit? I per quina raó? Són un perill per a la salut, les seves ones? I les microones de la telefonia mòbil? Tenen fuites, els forns microones?

 • Vacunes: combatent la diftèria
  Veure vídeo

  Vacunes: combatent la diftèria

  El 27 de juny del 2015 un nen d'Olot de 6 anys mor de diftèria. No estava vacunat per decisió dels seus pares, que, per altra banda, no van poder interpretar els símptomes d'una malaltia ja eradicada aquí i van trigar a dur-lo a l'hospital.

 • "Tempus fugit" (subtitulat en anglès)
  Veure vídeo

  "Tempus fugit" (subtitulat en anglès)

  La Terra ja no és un bon rellotge, s'alenteix. Per raons de sincronia, s'ha decidit reajustar els 400 rellotges atòmics que hi ha al món: el dimarts 30 de juny del 2015 passa a ser un segon més llarg. Això pot alterar molts sistemes informàtics, de GPS i de transport. Entendrem els fonaments de la teoria de la relativitat d'Einstein mentre viatgem en tren de Barcelona a Bilbao per entrevistar el físic José M. Martín Senovilla, que ha proposat una nova teoria sobre l'evolució del temps a l'Univers. Segons ell, el temps es podria arribar a aturar. Al llarg d'aquest viatge també explicarem com funcionen els rellotges convencionals, i els rellotges atòmics, que mesuren el temps amb precisió de nanosegons.

 • Tempus fugit
  Veure vídeo

  Tempus fugit

  La realitat és formada per tres dimensions espacials i una dimensió temporal. Però mentre veiem i entenem l'espai sense dificultat, el temps se'ns escapa, fuig. No el veiem i només ens hi podem moure passivament en un únic sentit.