• QQC i ...els gossos
  Veure vídeo

  QQC i ...els gossos

  Jaume Vilalta experimenta la mossegada d'un gos policia. A la veu de l'ensinistrador el gos passa a ser com un xaiet. Com ensinistrar sense castigar?

 • En moto, segur!
  Veure vídeo

  En moto, segur!

  Fem un curset per evitar errors de pilotatge que ens costarien la vida. Comparem la frenada amb i sense ABS. Entenem per què s'inclina la moto i aprenem a triar el casc, i veiem sobre pilots reals com funcionen les armilles amb airbag.

 • QQC i... història de la medicina
  Veure vídeo

  QQC i... història de la medicina

  Com cal desinfectar una ferida? Quin és l'origen i l'efecte de l'aspirina? Com podem fer servir les plantes medicinals? El descobriment de la penicil·lina.

 • Viure amb filosofía
  Veure vídeo

  Viure amb filosofía

  La filosofia pot semblar una pràctica inútil i anacrònica, però, en realitat, ens ensenya a pensar críticament i ens ajuda a viure millor. L'ètica ho fa en el pla individual, i la filosofia política, en el pla col·lectiu.

 • El bolero de Ravel
  Veure vídeo

  El bolero de Ravel

  El bolero de Ravel és una de les composicions musicals més famoses de la història. La majoria d'adults occidentals la sabrien taral·lejar. Però, per què la trobem tan fascinat? Com és que no es fa pesada malgrat les repeticions? Ho analitzem seguint l'Orquestra Simfònica del Vallès.

 • Confiar en la moneda
  Veure vídeo

  Confiar en la moneda

  Com vam passar del bescanvi a la moneda? És el mateix moneda que diner? Què són el bitcoin i el blockchain? I la divisa? El crèdit genera diners? Quin paper juga la moneda en la inflació? Té sentit crear monedes locals?

 • Intel·ligència artificial
  Veure vídeo

  Intel·ligència artificial

  Pot tenir un ordinador cultura general, sentit comú, empatia i capacitat de raonar? Ara mateix un pilot automàtic veu el seu entorn, però l'arribarà a entendre? Què és un algorisme d'autoaprenentatge? Com es programa una xarxa neuronal?

 • Accidents de cotxe
  Veure vídeo

  Accidents de cotxe

  Com surts del cotxe si queda de cap per avall? Com pots descordar el cinturó de seguretat sense lesionar-te les cervicals. Per frenar en sec, què és millor: prémer el fre i l'embragatge o només el fre? Què fa l'ABS per millorar la frenada?

 • QQC i...gravetat, Einstein i relativitat
  Veure vídeo

  QQC i...gravetat, Einstein i relativitat

  Com pot ser que el temps i l'espai es dilatin? Einstein va revolucionar la ciència amb la Teoria de la Relativitat i va preveure les ones gravitacionals, detectades gràcies a l'experiment LIGO, cent anys després de la seva formulació.

 • Impressionant
  Veure vídeo

  Impressionant

  La impressió 3D afegeix material a capes. S'aplica en aliments, regeneració de teixits, fabricació d'ulleres i pròtesis, etc. Descobrim la Jet Fusion 3D, una tecnologia revolucionària.

 • QQC i... l'arqueologia
  Veure vídeo

  QQC i... l'arqueologia

  Com és l'arbre de l'evolució humana? Es pot dir que venim del ximpanzé? Existien humans en el miocè? Quan vam dominar el foc, abans o després d'Atapuerca? I com vivien els primers pobladors de Banyoles i de les mines neolítiques de Gavà?

 • La forja del ganivet
  Veure vídeo

  La forja del ganivet

  Com s'ha de mantenir i esmolar un ganivet? Què vol dir trempar el ferro? Anem de la bifaç de sílex als ganivets japonesos i les espases passant per la farga catalana, una innovació tècnica que va revolucionar la metal·lúrgia.

 • Xufla, molt més que orxata
  Veure vídeo

  Xufla, molt més que orxata

  La xufla és un tresor gastronòmic i de salut, fins al punt que aquest tubercle podria ser triat per fer-lo créixer a Mart. Viurem la collita, sabrem com podem fer orxata a casa, i també pastissos o un gintònic. A més, sabrem si és afrodisía

 • Menudes teràpies
  Veure vídeo

  Menudes teràpies

  De vegades només el 0,7% d'un medicament arriba a destí. És com si de 150 pastilles que ens prenguéssim, només ens en fes efecte una. Els nanorobots podrien dur els fàrmacs fins al punt afectat: més efectivitat i menys dosi.

 • Dolor, ni poc ni massa
  Veure vídeo

  Dolor, ni poc ni massa

  Què hem de triar contra el dolor, la febre i la inflamació? Ibuprofèn, paracetamol o aspirina? Què és millor o pitjor, sentir dolor o no sentir-ne? Hi ha persones més sensibles al dolor que altres?