• "Els misteris del sonso"
  Veure vídeo

  "Els misteris del sonso"

  Que el sonso sigui un peix menut vol dir que és un aleví? El sonso es menja fregit a la Mediterrània des de fa segles. Però ha estat a punt de desaparèixer del nostre menú perquè a Brussel.les es pensaven que era un peix petit i, per tant, il.legat. Espantats, els pescadors van buscar els científics del CSIC per demostrar que el que ells capturen són peixos de talla petita, però madurs. Es crea un comitè de cogestió per fer més sostenible aquesta pesca tradicional. El resultat és un èxit sense precedents en què tots surten guanyant. Tot i així, la vida del sonso és encara un misteri. QQC grava per 1a. vegada amb una càmera submarina el moment de les captures. Els investigadors veuen per primer cop com es comporten quan es veuen amenaçats per la xarxa. I després d'aquesta experiència única, desvelem el que fins ara era un enigma: què menja el sonso?

 • Evolució, rere els passos de Darwin
  Veure vídeo

  Evolució, rere els passos de Darwin

  Charles Darwin va proposar la selecció natural com a mecanisme de l'evolució, inspirat en els pinsans de les illes Galápagos, els fòssils de la Patagònia, o els coloms domèstics. A Catalunya podem trobar exemples perfectament equivalents: els escarabats cavernícoles del Pirineu, els fòssils de rosegador, o una nova raça de porc nan destinada a la recerca biomèdica.

 • "Núria, natura a tot tren"
  Veure vídeo

  "Núria, natura a tot tren"

  "Quèquicom" fa la ruta des de Queralbs fins a la Vall de Núria per mirar de trobar muflons, isards i marmotes. En aquest entorn tan ben preservat hi ha plantes carnívores i metzinoses que es feien servir per caçar animals, però també molta història (s'hi va iniciar l'Estatut de 1932) i tecnologia. Com funciona el tren cremallera? Com s'ho fan per escalfar aigua gèlida del Pirineu fins a 60 graus sense usar energia solar ni cremar gasoil?

 • L'energia (2on cap.)
  Veure vídeo

  L'energia (2on cap.)

  L'energia nuclear i la basada en combustibles fòssils obren la nova etapa de "Quèquicom", que condensa conceptes apareguts en diversos capítols sobre un tema específic. La fissió o desintegració de l'àtom, les radiacions, la formació del petroli, el carbó i el gas, explicats de manera senzilla i entenedora.

 • Disruptors endocrins: falses hormones
  Veure vídeo

  Disruptors endocrins: falses hormones

  Aliments, productes d'higiene i neteja, envasos de plàstic... vivim dins d'una sopa de substàncies químiques que podrien actuar com a falses hormones. Molts materials que crèiem segurs i innocus poden no ser-ho tant.

 • QQC i ...El so
  Veure vídeo

  QQC i ...El so

  Programa monogràfic dels coneixements adquirits al "QQC" al voltant de la música, el so i ... el soroll.

 • Invents: un problema, una solució
  Veure vídeo

  Invents: un problema, una solució

  Els invents són troballes que resolen determinats problemes o necessitats. El reporter Pere Renom té un munt de contenidors davant de la finestra de la seva habitació i molt sovint el desperta el soroll del vidre llençat en hores intempestives. Fart d'aquesta situació, contacta amb un amic enginyer per desenvolupar un contenidor de vidre insonor. El reportatge també explica l'antena fractal, un invent català que actualment incorporen la majoria de mòbils del món, i el llit lateralitzador, capaç de millorar el son en persones amb problemes de mobilitat. Però més enllà del pragmatisme, els invents també es poden fer per diversió, o per casualitat, l'anomenada serendipitat. La penicil·lina, el viagra, els post-its o les radiografies es van descobrir casualment. Hi intervenen Gustau Ballester, de Debid enginyeria, Joaquín Romero, de BJ Adaptaciones, Pep Torres, director del Museu d'Idees i Invents de Barcelona (MIBA), i Carles Puente, de Fractus, SA. A l'estudi, Jaume Vilalta recorda gran inventors de la història, com Nikola Tesla, inventor del corrent altern, un geni que va patentar la ràdio abans que ho fes Marconi i que va ser rival d'Edison, amb qui van mantenir diverses disputes.

 • QQC i ... El foc
  Veure vídeo

  QQC i ... El foc

  Tot el que cal saber per prevenir i apagar incendis a la llar i al bosc. Treballem amb els bombers i veiem que una casa crema a la velocitat d'un llamp. Descobrim també tota la física, la química i l'artesania de la pólvora.

 • Carreteres, bones dreceres
  Veure vídeo

  Carreteres, bones dreceres

  Córrer més és una solució per evitar embussos? Com es calcula la distància de seguretat? Quin criteri usen per senyalitzar les carreteres? Veurem, a més, el procés de construcció d'una carretera des del desbrossament i el moviment de terres, fins a l'aglomerat. S'explica la feina dels topògrafs i el funcionament de tota la maquinària.

 • Arquitectura sostenible
  Veure vídeo

  Arquitectura sostenible

  Cada cop hi ha més constructors que utilitzen materials amb poca petjada de carboni, és a dir: que necessiten poca energia en la fabricació i el transport. Es tracta de cases de quilòmetre zero. I és que el sector de la construcció genera el 36% de les emissions de diòxid de carboni de la Unió Europea. També és el que consumeix més energia i el que genera més residus. La reportera Georgina Pujol busca maneres de construir sostenibles. S'arremanga per fer cases de fusta, palla i fang. Reviu el conte dels tres porquets, però aquesta vegada a l'inrevés. I al plató, el director i presentador del programa, Jaume Vilalta, ens demostra que per molt progressistes que siguem, val més fer-se una casa conservadora: amb molta inèrcia tèrmica.

 • El penis de baix a dalt
  Veure vídeo

  El penis de baix a dalt

  Com es produeix l'erecció? La mida és important? Per què pengen els testicles? Per què serveix la pròstata? Per què els homes pixen fora de test?

 • QQC i...Arquimedes
  Veure vídeo

  QQC i...Arquimedes

 • Ales al vent
  Veure vídeo

  Ales al vent

  L'home sempre ha volgut volar com un ocell. Volarem amb helicòpters, avionetes, ales delta, copilotarem un avió i entendrem com funcionen.

 • QQC i... una dieta racional
  Veure vídeo

  QQC i... una dieta racional

  La primavera és el moment de començar a cuidar la línia de cara a l'estiu. "Una dieta racional" explica tot el que cal saber sobre la manera de fer un règim eficaç.

 • Atrapa llamps
  Veure vídeo

  Atrapa llamps

  A Catalunya cauen 64.000 llamps cada any. Què cal fer per evitar que ens caiguin al damunt? Pere Renom persegueix llamps durant una tempesta per gravar-los en alta velocitat i en segueix les pistes en els arbres i els minerals del subsòl.

Anar al contingut