El pa que s'hi dóna
Aquest any la farina procedent del blat espanyol ha estat de pèssima qualitat pel seu baix contingut en gluten i una elevada propensió a la colonització per fongs. Els elaboradors han pogut compensar aquests defectes barrejant-la amb farina d'importació, de manera que el pa que es comercialitza no en patirà les conseqüències. Quèquicom investiga quins són els paràmetres de qualitat del pa amb els experts de Laboratoris Girona.
Tomàquets: a la recerca del gust perdut
Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya estan a les portes d'un descobriment que podria modificar els hàbits alimentaris de tot el món. Fins ara, la congelació no era un sistema adequat per conservar fruites sucoses com ara les cireres o els tomàquets.
La bala de l'addicció
Amb el lema "Cànnabis i cocaïna: què se n'ha de saber", "Quèquicom" emetrà diversos reportatges sobre aquestes dues drogues, les substàncies més consumides a Catalunya. L'equip del "Quèquicom" acompanyarà un equip d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en la recerca de traces de diferents drogues en les aigües del Llobregat, on arriben a través de l'orina humana.
Diabetis: quan el dolç amarga
Passant un dia amb Montse Solanich veurem la manera com la diabetis condiciona la vida dels malalts. I amb Ernest Bladé descobrirem que la diabetis i l'Everest no són incompatibles.
Sense perdre el nord
És cert que les dones no saben llegir els mapes? Samantha Vall s'ha d'enfrontar a un campió en curses d'orientació. En aquest capítol ho aprèn tot sobre els mapes, com es fan i com s'interpreten. També posa a prova un nou sistema de la Creu Roja per trobar persones que tenen Alzheimer que es basa en el GPS.
Tots a 80
El govern de la Generalitat de Catalunya vol reduir la velocitat dels vehicles de bona part de l'àrea metropolitana de Barcelona. Totes les persones que circulin per la segona corona de Barcelona, que té els extrems a Granollers, Terrassa i Martorell, no podran passar de 90 per hora. Mentre que a la primera anella, que va des de Santa Coloma de Gramenet fins a Molins de Rei i Castelldefels, no es podrà passar dels 80.
Immersió: sota el gran blau
El programa investiga els límits del cos humà sota l'aigua en apnea i en immersió amb botelles. El rècord mundial d'apnea és capaç d'aguantar set minuts sota l'aigua sense respirar. En aquest episodi del "Quèquicom", Luis Martínez, un dels campions de Catalunya d'apnea, se submergirà en una piscina instal·lada en un plató de TVC per intentar batre el seu rècord personal.
Créixer com bolets
Els bolets es poden cultivar. Visitem una empresa on sembren xiitake i ens expliquen els secrets perquè creixin al jardí. El micòleg Enric Gràcia ens ensenya que el bolet només és el fruit d'un gran fong que s'estén sota terra. I Toni Mestres ens explica el modus vivendi dels bolets a partir d'una petita plantació de xiitakes i gírgoles.
La pesca s'ofega
La Unió Europea ha suspès la pesca de la tonyina vermella perquè és a la vora de l'extinció. I la revista "Science" diu que l'any 2048 podria deixar d'arribar peix als mercats perquè s'estan exhaurint la majoria de les espècies comercials. El "Quèquicom" analitza, des d'un punt de vista científic, el futur del sector de la pesca. Quines mesures s'haurien de prendre? Hi som a temps?
Física al límit
Què empeny a la gent a buscar ensurts i enfrontar-se a sensacions fortes? Miquel Piris ha quedat a Port Aventura amb un equip d'investigació de la Universitat Autònoma. El test demostra que les persones que pugen a les atraccions fortes busquen noves sensacions perquè no viuen el risc com una amenaça.
Foc a casa
La reportera Samantha Vall viu dos cops l'incendi d'una casa i constata com l'ús de materials retardants pot salvar vides. A més, fa un curs per apagar focs i se sotmet a proves de realitat virtual per dominar el pànic. La prevenció del foc comença en l'elecció dels materials de decoració ja que la majoria són molt inflamables. Actualment, però, s'estudien materials nous que permetin, almenys, tenir temps de sortir de casa.
Neolítics a Banyoles
Com vivia un català ara fa 7000 anys? Miquel Piris assisteix a un curs de supervivència a la Draga de Banyoles, el jaciment neolític més important de tota la península, de la mà de l'arqueòleg Antoni Palomo. El reportar aprèn a construir una cabana neolítica; a fer foc fent xocar dues pedres; a fer una falç, segar blat, fer la farina i finalment un pa tal i com ho van fer aquests primers pobladors del llac de Banyoles.
Salvar la pell
És bo o dolent prendre el sol? Avui dia és un dels costums més practicats a l'estiu, però tot i que és una activitat molt agradable suposa un perill per la pell i els ulls. Quèquicom descobreix quines són les causes d'aquest perill i les precaucions que s'han de prendre per poder gaudir del sol sense riscos. Samantha Vall es passeja per la Barceloneta amb el dermatòleg Ramon Grimalt per explicar què vol dir exactament el factor de protecció.
Colors i a la vista
Tot i que som capaços de veure infinitat de colors, ens costa molt recordar-los i reproduir-los. Aconseguirem reproduir el color del "Quèquicom", coneixerem Josep Giribet, artista i expert multimèdia afectat de daltonisme i veurem quina tècnica ha desenvolupat per poder pintar normalment. Els humans som capaços de distingir uns 10 milions de colors. Aquesta capacitat ha propiciat que els incorporéssim en la cultura com a símbols de tota mena.
Garrotxa: viure entre volcans
A la Garrotxa hi ha una cinquantena de volcans. Tots apagats, però si es despertessin farien una bona destrossa, perquè la població viu, literalment, entre els volcans. A través d'una simulació d'erupció del volcà Croscat, d'Olot, es veu com els seus efectes arribarien fins a les illes britàniques.