La Marató
La Marató
Dues malalties metabòliques molt esteses

Què són, com es detecten i quins tractaments tenim contra la diabetis i l'obesitat

A Catalunya, una de cada quatre persones tenim diabetis o obesitat i la meitat no ho sabem

La diabetis i l'obesitat són dues malalties metabòliques i cròniques molt esteses, que poden afectar tothom: homes i dones, persones joves i grans. De fet, l'OMS considera que, actualment, l'obesitat és una epidèmia mundial.

Diabetis
La diabetis és una malaltia que apareix quan el nostre cos no pot regular la quantitat de sucre (o glucosa) que té a la sang. El sucre (que l'obtenim a través del menjar) és l'aliment de totes les nostres cèl·lules. Però, perquè hi pugui arribar, necessitem la insulina, una hormona que fabrica el pàncrees. En les persones que tenen diabetis, el pàncrees no produeix prou insulina o bé l'organisme no la utilitza de manera adequada. Això fa que el sucre es vagi acumulant a la sang i provoqui molts problemes a l'organisme.

Hi ha diferents tipus de diabetis. Les més comunes són la diabetis de tipus 1, la diabetis de tipus 2 i la diabetis que afecta les embarassades o diabetis gestacional.

La diabetis de tipus 1 es diagnostica sobretot a la gent jove, mentre que la diabetis de tipus 2 afecta sobretot adults i persones grans. Algunes dones poden desenvolupar diabetis durant l'embaràs, i aquesta diabetis es coneix com a diabetis gestacional.

Obesitat
L'obesitat no és un problema estètic, sinó una malaltia que afecta molts òrgans i que causa complicacions greus a l'organisme. L'obesitat està provocada per l'excés de greix que s'acumula en el cos i els òrgans. El greix és molt important per viure, ja que és la reserva d'energia que acumulem al cos i que ens permet funcionar correctament. Per tant, és vital que tinguem greix, però no en excés.

Efectes
El principal problema d'aquestes dues malalties és que en poden comportar moltes altres. La diabetis, si no es controla de manera adequada, pot provocar problemes de cor, ceguesa, insuficiència renal i amputacions. D'altra banda, les persones amb obesitat tenen més risc de tenir diabetis, càncer i problemes cardiovasculars, i també problemes relacionats amb l'estat d'ànim i l'autoestima.

Actualment, no existeix una cura per a la diabetis ni l'obesitat (és a dir, que són malalties per a tota la vida) però sí tractaments.

Tractament
En el cas de la diabetis de tipus 1, el tractament consisteix a introduir insulina a l'organisme (amb una injecció) i portar un control estricte de la dieta. També convé fer exercici.
El tractament de la diabetis de tipus 2 és portar una dieta saludable i equilibrada i fer exercici físic. Alguns pacients també han de prendre fàrmacs, i quan la malaltia avança, hi ha pacients que necessiten insulina.
Per tractar l'obesitat, cal seguir una bona dieta i fer exercici. Hi ha pocs medicaments per tractar aquesta malaltia i, en alguns casos, es pot recórrer a la cirurgia.

Com es detecten aquestes malalties?
Tot i ser una malaltia molt estesa, la diabetis és encara molt desconeguda.
Els principals símptomes de la diabetis de tipus 1 (encara que no sempre són evidents i no els reconeixem com a tals) són la pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana, fer molt pipí i sentir-se cansat constantment.
La diabetis de tipus 2, per contra, no dóna símptomes, és una malaltia silenciosa. Això fa que sigui més difícil de diagnosticar. És per aquest motiu que convé fer-se anàlisis de sang de tant en tant per controlar els nivells de sucre en la sang. Sobretot les persones amb familiars que tinguin la malaltia, ja que aquests tipus de diabetis té un component hereditari.
L'obesitat es detecta amb el control del pes. Com en el cas de la diabetis de tipus 2, hi ha una predisposició genètica, però també hi influeixen els nostres hàbits de vida.

Anar al contingut