Què és el "Let the peoples sing"?

Si els pobles canten des de pràcticament els orígens de les diferents cultures deu ser que sovint tenen la necessitat de dir o expressar. La cançó ens connecta amb les nostres arrels, i compartir aquesta experiència provoca gairebé d'una manera màgica la unió i cohesió que ens identifica com a poble

Àlex Robles Fitó

director Let the peoples sing – Barcelona 2019

"Let the peoples sing" aterra a Barcelona

El concurs internacional Let the peoples sing (LTPS) acosta l'experiència del cant coral des que es va crear; una pràctica que posa en valor el fet de cantar en grup, el treball d'equip, l'esforç, i sobretot l'emoció de veure que l'aportació individual suma i es converteix en realitat, perquè en principi, el poder del cant és a l'abast de tothom.

El LTPS el va fundar l'any 1961 la BBC, originalment com una competició britànica. A partir del 1966, la BBC va obrir el concurs a grups de tot Europa, fins a finals de la dècada dels setanta, quan la UER se'n va fer càrrec i ho va transformar en un gran esdeveniment internacional, amb l'objectiu d'estimular l'interès per la música interpretada per cors amateurs, donar la possibilitat als millors cors amateurs del món de cantar davant d'un gran públic i organitzar un gran esdeveniment coral. I és en l'edició del 2017, a Hèlsinki, quan el LTPS es converteix en un gran esdeveniment coral multiplataforma, una autèntica Eurovisió dels cors amateurs.

El concurs és biennal, està destinat a cors amateurs no professionals i té tres categories: cors infantils i de joves (fins a 25 anys), cors adults (sense límit d'edat) i categoria oberta (per a cors d'estils no clàssics: gòspel, barbershop, jazz, música antiga, música tradicional...).

Les emissores de ràdio membres de la UER poden presentar els cors candidats a través d'enregistraments d'àudio. El jurat internacional es reuneix a Ginebra i escull els cors finalistes. La final consisteix en un concert en el marc d'un cap de setmana en què hi ha altres activitats complementàries. Hi ha un cor guanyador per categoria i un dels 3 guanyadors rep també la Silver Rose Bowl al millor de la competició.

El certamen s'ha convertit en un esdeveniment destacat dins les activitats de la UER i el món de la música coral. La ràdio d'acollida en fa la transmissió per ràdio i també, des de l'any 2013, en vídeo –a través d'un "streaming" online en directe– a totes les emissores associades a la UER. Des del 2017, el LTPS s'emet per televisió.

Ara el pots sentir i veure per Catalunya Música i TV3:

  • el Concert de gala: dissabte 12 d'octubre (18.30) per Catalunya Música
  • la gran final: diumenge 13 d'octubre (18.30) , a TV3 i també a Catalunya Música

No et pots perdre aquesta festa que aquest any celebrem a Barcelona, al Palau de la Música Catalana, i que segur que t'emocionarà! A Twitter comentarem el concurs amb l'etiqueta #LTPSBarcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS