Evo Morales: "Amb Evo o sense, recuperarem el poder polític"
Ricard Ustrell ha entrevistat el mandatari socialista exiliat a Mèxic, per abordar la crisi que viu el país, en un capítol especial de "Quatre gats"
Evo Morales: "Amb Evo o sense, recuperarem el poder polític"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Especial "Quatre gats" des de Bolívia i Mèxic

Evo Morales: "Amb Evo o sense, recuperarem el poder polític"

Ricard Ustrell ha entrevistat el mandatari socialista exiliat a Mèxic, per abordar la crisi que viu el país, en un capítol especial de "Quatre gats"

TEMA:
Bolívia

Evo Morales ha explicat en una entrevista feta per Ricard Ustrell en un especial "Quatre gats" que l'actual govern autoproclamat a Bolívia "està matant i destrossant l'economia". L'expresident de Bolívia, des de Mèxic, ha justificat el seu mandat dient que no hi ha hagut "cap mort per bala". S'ha lamentat dient que el seu únic delicte "és ser un govern progressista, d'esquerres i antiimperialista". També ha assegurat que "la història es repeteix", com va passar amb Rafael Correa, a l'Equador, o Dilma Rousseff, al Brasil.

 

 

Morales opina que els grups que controlen els poders econòmics no aproven que els indígenes continuïn transformant el país. Els ha culpat "de racisme i feixisme" i els acusa de generar violència i malestar al país: "Em pensava que amb la nova Constitució s'havia acabat l'opressió i la discriminació".

 

 

 

Perpetuar-se en el poder

Paral·lelament, el corresponsal d'El País a Mèxic, Javier Lafuente, ha explicat que el mèrit d'Evo Morales és haver canviat el país. "Abans la pobresa extrema era altíssima, al voltant del 30%. Quan va arribar al poder, va nacionalitzar els recursos naturals". Bolívia és un dels països d'Amèrica Llatina que ha crescut més els últims anys. De fet, segons Lafuente, no hi ha hagut cap problema fins que Morales s'ha volgut mantenir en el poder.

Sobre el fet de voler perpetuar-se a la presidència, Morales indica que va arribar a la política amb voluntat de servei al poble bolivarià, no pas per diners. Per enfortir aquesta idea, ha assenyalat que el seu era "el sou més baix de tots els presidents del món".

 

 

Evo Morales ha afirmat que tard o d'hora tornarà, "com a dirigent o com un més, però per treballar per Bolívia":

 

 

En un moment de l'entrevista, Ricard Ustrell li ha preguntat per la manca d'autocrítica, i aquesta ha sigut la resposta:

 

 

 

Un únic futur possible: eleccions

El que necessita ara Bolívia, segons el periodista d'El País a Mèxic, Javier Lafuente, és un procés electoral creïble on hi intervinguin tots els actors:

La situació és tan anòmala que pots ser crític amb el que va fer Evo per poder tornar a reelegir-se i, al mateix temps, recalcar que és intolerable que el 2019 els militars puguin intervenir en la vida democràtica d'un país" - Javier Lafuente

 

El periodista creu que "la tornada d'Evo, òbviament, serà decisiva. Ell no tornarà per retirar-se. Ell sempre ha dit que estarà en política mentre hi hagi vida".

En contrast amb la tensió que hem vist al carrer, el "Quatre gats" mostra la conversa pausada i serena entre la Zuriel Ulloa, estudiant de Psicologia, i la Camila Ugalde, biòloga, amb dues posicions enfrontades, però un punt en comú: l'únic futur possible és la convocatòria d'eleccions i la necessitat de tornar a trobar el camí de la democràcia i la reducció de les desigualtats socials al país.

 

 

 

Sobre la independència de Catalunya

Morales s'ha mostrat contrari als processos d'independència dins d'un país perquè representen divisió. Ha assegurat que "una cosa és parlar d'autonomia departamental o municipal, i una altra d'independència d'una regió. Quin país del món podria acceptar una divisió?"

 

 

 

La història d'Amèrica Llatina concentrada en diversos dies

L'equip de "Quatre gats", que ha viatjat a Mèxic i Bolívia per fer aquest programa especial, s'ha trobat un poble tensionat i dividit, una gent que patia pel present i pel futur. Al carrer, se sentien crits, plors, acusacions creuades d'uns als altres.

 

 

Guillem Cabra, subdirector del programa explica que van aterrar en "un país bloquejat, sense gasolina, amb carreteres tallades, mercats buits i sense recollida d'escombraries". Aquest capítol especial s'ha gravat en dos països diferents i s'ha editat en un temps rècord: una setmana.

"Al primer moment, quan vam tancar l'entrevista amb Evo Morales, teníem molt clar que no podíem limitar-nos només a viatjar a Mèxic, sinó que també havíem d'anar a Bolívia, que és el focus del conflicte, on hi ha hagut l'enderrocament d'un govern i on l'extrema dreta s'ha autoproclamat com el govern del país" - Guillem Cabra

ARXIVAT A:
Bolívia

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut