Dijous, a les 23.30, a TV3

"Quan arribin els marcians": fotografia, inspiració i Juan Tamariz

El sentit de la fotografia en l'era de la superabundància d'imatges, l'origen de l'anomenada "inspiració" i el mag Juan Tamariz, protagonistes d'un nou capítol marcià

REPORTATGE: EL SENTIT DE LA FOTOGRAFIA, AVUI

En un moment en què la fotografia s'ha popularitzat entre el gran públic amb l'ús dels mòbils i de la tecnologia digital hi ha fotògrafs que segueixen sent fidels als mètodes antics de presa de imatge i revelat. Què els impulsa a continuar treballant com fa més de cent anys? Quin és el paper de la fotografia avui? Ens ho preguntem en aquest reportatge amb noms  destacats de l'art fotogràfic com Joan Fontcuberta, artista, historiador i docent, que acaba de publicar l'assaig "Revelacions" i de qui s'estrena el documental "Joan Fontcuberta, el que queda de la fotografia"; Alberto García Alix, conegut per ser el fotògraf de la "movida madrilenya", que participa en el festival Revela't, i Richard Learoyd, fotògraf i artista britànic que treballa amb la càmera obscura i que ara exposa els seus treballs a la Fundació Mapfre de Barcelona. I aprofitem la cita del festival de fotografia Revela't de Vilassar de Dalt per parlar amb altres joves artistes que han decidit treballar amb el sistema analògic i crear a partir dels seus coneixements i la seva experiència. Són: Laia Albert, Urizen Freaza, Irene Zóttola i Eduardo Nave.

 

REPORTATGE: EXISTEIX LA INSPIRACIÓ?

Uns diuen que és un alè diví. D'altres esperen la visita de les muses. També n'hi ha que diuen que els agafa treballant. I hi ha qui afirma que no existeix. Però el que és clar és que necessitem les idees. D'on venen, no ho sabem. Cap a on aniran, encara menys. I en aquest reportatge ens preguntem: existeix la inspiració? Per mirar de donar-hi resposta, parlem amb la cineasta Lucrecia Martel, responsable d'una cinematografia enormement creativa, aprofitant la seva visita a Catalunya amb motiu d'uns tallers. També amb la ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé, que presentarà en la pròxima edició del Festival Grec la peça "Here", en col·laboració amb el també ballarí i coreògraf Guilhem Chatir. I amb Santiago Estaún, professor emèrit de Psicologia de la Percepció a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

L'ABDUCCIÓ: JUAN TAMARIZ

Els marcians abdueixen aquesta setmana algú que, amb 76 anys, té el secret de la vitalitat: el mag Juan Tamariz. És l'espècimen de més edat que els marcians han abduït mai i han quedat fascinats per la seva simpatia i bon humor. Els terrícoles ho podran comprovar al Teatre Tívoli de Barcelona, on, fins al 16 de juny, presenta l'espectacle "Magia potagia... y más!".

 

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

  • Festival Embassa't. Zona esportiva La Bassa de Sant Oleguer, Sabadell. 14 i 15 de juny
  • Obra "Tierras del Sud". Cia Azkona&Toloza. Antic Teatre, Barcelona. Fins al 16 de juny
  • Concert de Martha High al Marula Cafè. Barcelona. 15 de juny
  • Exposició de David Ymbernon "Inventari de Latung La La". Can Manyé, Alella. Fins al 16 de juny