Dijous, a les 23.30, a TV3

"Quan arribin els marcians": amor "Tinder", estrès i Bruna Cusí

L'amor en temps de l'aplicació "Tinder", conviure amb l'estrès i l'actriu Bruna Cusí, protagonistes d'un nou capítol marcià.

REPORTATGE: L'AMOR EN TEMPS DEL TINDER

En l'era de la comunicació, els humans hem confiat als nostres mòbils tot el que és important a la vida, també les qüestions de la parella. Tinder és l'aplicació per buscar relacions amb més usuaris a tot el món: més de 60 milions de persones el fan servir habitualment i cada dia es generen vint-i-sis milions de coincidències o matx. Els creadors no poden tancar els ulls davant d'aquesta realitat i la reflecteixen en la seva obra com un aspecte més del món en què vivim. Així ho fa l'escriptor argentí Patricio Pron a la seva novel·la "Mañana tendremos otros nombres" (Premi Alfaguara 2019), on parla de la desintegració d'una parella i l'emmarca en un panorama desolador de relacions per internet. Elisa Riera afronta la realitat amb més humor i en eel seu còmic "El futuro es brillante" explica en primera persona els seus desenganys a Tinder, que també recull al seu Instagram. El monologuista Andreu Casanova també fa servir l'humor per descriure situacions reals en el seu espectacle "Tinder sorpresa" que ja han vist més de 40.000 espectadors. I Núria Gómez, autora d'un projecte de recerca que es titula "Amor Android" i que pensa l'amor amb relació a les tecnologies contemporànies, aporta les seves observacions poc romàntiques al voltant de Tinder.

 

REPORTATGE: NO HI ARRIBO

Suor a les mans, mal de cap, tensió, insomni, angoixa... L'estrès té moltes maneres d'aparèixer a les nostres vides i de fer que les preocupacions ordinàries semblin insuperables. El món de la cultura no és aliè a aquest mal que pot acabar deixant fora de circulació per un temps qui n'és víctima. Britney Spears n'és un exemple molt recent. Alhora, regularment ens arriben obres que reflecteixen clarament aquest sentiment d'ofec vital, com el monòleg "La lleugeresa i altres cançons", de la cia. Teatre Nu, o la pel·lícula "An elephant sitting still", del desaparegut Hu Bo. Parlem de l'estrès amb l'actor Julián López, protagonista de la sèrie de televisió "Justo antes de Cristo", que mira els estressos contemporanis des de l'òptica d'un campament de l'època romana; amb l'escriptora Nelly Pons, que va tenir una crisi greu d'estrès i ha compartit les lliçons que en va extreure a "Desacelera tu vida" (Ed. Errata Naturae); i amb Jordi Fernández Castro, coordinador del grup d'investigació en estrès i salut mental de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

L'ABDUCCIÓ: BRUNA CUSÍ

Els marcians ens espien perquè tenen previst instal·lar-se un dia al nostre planeta. Però han vist "Dogville: un poble qualsevol" al Teatre Lliure i s'han espantat. Tots els terrícoles som tan cruels amb els forasters com ho són amb la protagonista d'aquesta història? Faríem el mateix amb ells si un dia es decideixen a baixar? Per esbrinar-ho han abduït l'actriu Bruna Cusí i no s'han quedat gaire més tranquils. Això sí, ella els han ensenyat a posar-se una faixa i enfilar-se a un castell. I a fingir un bon orgasme. Uns bàsics per sobreviure a la Terra.

 

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

 

  • Festival Ciutat Flamenco. Barcelona, del 16 al 31 de maig.
  • Concert Yo-Yo Ma "The Bach project". Palau de la Música, Barcelona. 24 de maig.
  • Dia Mini Minimúsica. Poble Espanyol, Barcelona. 19 de maig
  • Obra "Todas las noches de un día". Teatre Goya, Barcelona. Fins al 9 de juny
Anar al contingut