Dijous, a les 23.30, a TV3

"Quan arribin els marcians": aïllament, futur i The Pinker Tones

La voluntat d'aïllar-se de la societat, com serà el futur que ens espera i el duet The Pinker Tones, protagonistes d'un nou capítol marcià.

REPORTATGE: NO EM BUSQUEU

Dues de les novel·les de la temporada recullen un impuls que fa segles que persegueix alguns humans, el d'anacoreta. Són "Los asquerosos", de Santiago de Lorenzo (Blackie Books), i "Sis nits d'agost", de Jordi Lara (Edicions de 1984). La primera és la història de ficció d'un noi que es veu obligat a apartar-se de la societat i amagar-se en un poble abandonat, així descobreix les virtuts de l'aïllament. L'obra de Lara es basa en la història real de les sis nits que va passar a la muntanya Lluís Maria Xirinacs buscant de manera molt conscient i controlada una mort natural en solitud. Tots dos van emprendre el mateix camí, enmig de la natura, un per viure i l'altre per morir, tots dos ben sols, sense la pressió de la vida en comunitat. En Jofre Font ressegueix aquestes sendes amb els seus autors i també va fins als peus del Montsant per conèixer una ermitana, Maria Montserrat Domingo.

 

REPORTATGE: FUTUR EN OBRES

Aquesta setmana es fan les jornades Fixing the Future al CCCB de Barcelona, on una quarantena d'especialistes amb la innovació com a objectiu intentaran trobar respostes als no pocs reptes que presenta el futur a la Terra. Aquest reportatge vol reflexionar sobre el significat del futur a partir de quatre veus que hi han reflexionat des de diferents punts de vista. Són l'il·lustrador i autor de còmic Borja González, que, incapaç de visualitzar un futur, va buscar un refugi en el passat i així ho va reflectir al còmic "The Black Holes" (Reservoir Books). Els personatges de la novel·la de Sònia Hernàndez "El lugar de la espera" (Acantilado) es rebel·len perquè el futur no és ni com havien imaginat ni com els havien promès. Una colla d'estudiants d'Arquitectura de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès han pensat com ha de ser l'habitatge del futur a partir de "TO", el projecte amb què participaran a la pròxima edició del concurs Solar Decathlon. I la Maria Marcet, representant a Barcelona del Moviment Fridays for Future, que va engegar l'estudiant sueca Greta Thunberg, apunta què ha de venir després de les vagues i protestes que s'han estès arreu del món.

 

L'ABDUCCIÓ: THE PINKER TONES

Per al centenari de la seva creació, els The Pinker Tones han decidit homenatjar el primer instrument electrònic de la història i el seu creador, León Theremin, que també li va donar nom. Ho han fet amb un disc amb el Quartet Brossa i un espectacle que inaugurarà el Sónar +D d'aquest any. Als marcians els ha arribat que els terrícoles han utilitzat el theremin per representar el so de les seves naus espacials, per això, intrigats, decideixen abduir l'instrument i els The Pinker Tones alhora.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

  • Concert de Fémina. La 2, Apolo. Barcelona, 12 de juny.
  • Apocalypse Upload. Escenari Joan Brossa, Barcelona. Fins al 16 de juny.
  • Mostra de cinema Galacticat. Cinemes Majèstic, Tàrrega. Del 7 al 9 de juny
  • L'altre festival. Fabra i Coats, Barcelona. Del 6 al 9 de juny
Anar al contingut