En temps d'excepció, cultura online excepcional
En temps d'excepció, cultura online excepcional
Propostes de "Quan arribin els marcians"

L'agenda cultural per a la sisena setmana de confinament

Ja falten menys dies. Però mentre el confinament no s'acaba, els marcians rastregen la Terra per recomanar-vos coses per fer, veure, llegir i sentir sense sortir de casa

1. "Turandot"

Quan: fins al 24 d'abril

Durada: 2 hores

A dia d'avui, viatjar al Japó sembla una cosa impossible. Tan difícil com aconseguir l'amor de la princesa Turandot. Una quimera, vaja. Però no fa ni un any l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la batuta de Kazushi Ono, va ser al New National Theatre de Tòquio interpretant la cèlebre òpera de Puccini, en una espectacular producció d'Àlex Ollé i La Fura dels Baus. I per celebrar aquests amors que sembla que no poden ser, fins al dia de Sant Jordi l'Auditori ofereix en obert el "Turandot" de l'OBC gravat a Tòquio. Imperial.

 

2. Nitsa Mix

Quan podrem tornar a ballar fins que surti el sol? Fer cua per entrar abans que la sala s'ompli, triar un lloc ben a prop dels altaveus, creuar-se mirades de complicitat amb desconeguts, no saber a quina hora vius fins que s'encenen els llums. Tot això no ho sap ningú. Però el Club Nitsa, un dels temples de la música electrònica de Barcelona, no vol que la flama s'apagui. Al seu soundcloud, la plataforma per excel·lència per a la música electrònica, Nitsa publica cada dia una sessió inèdita a càrrec de DJs residents i amics de la sala: Marc PiñolDJ FraDJ CocoKosmosDJ Rosario… Compte amb els greus.

 

3. "L'ànec salvatge"

Quan: dijous 23 (20h), divendres 24 (20h), dissabte 25 (20h) i diumenge 26 d'abril (18h)

Durada: 2 hores i 30 minuts

Qui més qui menys, tothom que dirigeix s'enfronta en un moment o altre a un text del dramaturg noruec Henrik Ibsen. Julio Manrique va començar l'any 2017 per "L'ànec salvatge", un drama sobre la mentida en què la tornada d'un home a la seva ciutat posa en crisi la vida de la gent amb qui es retroba. Manrique, que va comptar entre d'altres amb Pablo Derqui, Ivan Benet i Laura Conejero per als papers principals, se'n va sortir molt bé. Tant, que va guanyar un premi Butaca i un premi MAX. Durant quatre dies, dins del seu programa #LliureAlSofà, el Teatre Lliure permet recuperar aquest muntatge al seu canal de Youtube.

 

4. "Intercede pro nobis", de Tarta Relena

Rebétiko grec, un poema de Kavafis convertit en música espectral, una cançó popular del segle XV, ecos de Björk… Fa de mal dir, quina música fa el duet Tarta Relena. Potser és millor explicar com la fan: veus, electrònica, audàcia i un gran coneixement del folklore. Tarta Relena, un dels projectes musicals més singulars i atrevits que han aparegut últimament al nostre país, publiquen el seu segon treball, "Intercede pro nobis". És un disc amb cinc cançons i un munt d'idees que NO es pot sentir a les plataformes habituals. Només es pot sentir passant per caixa (5€) a la web del seu segell discogràfic. Per què? Ho expliquen amb molta claredat en aquest vídeo: amb una vintena de concerts cancel·lats i davant la incertesa de què passarà amb la música en directe els pròxims mesos, Tarta Relena demanen als seus fans una cosa la mar de senzilla: que s'impliquin i comprin el disc. Cultura de proximitat també és això.

 

5. Ballem a casa

Per ballar calen ben poques coses. Sobretot, les ganes de fer-ho. I tot i el confinament, n'hi ha molta, de gent amb ganes de ballar. Amb el hashtag #BallemaCasaDID20, circulen per les xarxes desenes de vídeos de gent ballant al menjador, al terrat o al balcó de casa seva. El hashtag forma part de la campanya que impulsa l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya per donar visibilitat al món de la dansa i reclamar a les administracions un pla de rescat per a aquest col·lectiu. Però l'objectiu de la campanya és que tothom qui vulgui -professionals, aficionats, joves i grans- pengi la seva coreografia i el 29 d'abril, dia Mundial de la Dansa, la xarxa vagi plena de gent ballant. Per si a algú li cal inspiració, aquest vídeo de Cesc Gelabert ballant sol a casa seva amb música de Pascal Comelade és una delícia. O aquesta coreografia de la companyia IT Dansa feta a distància. O aquest altre… Balleu. Ballem.

 

6. Moritz Feed Dog

Si aquests dies pots quedar-te a casa, segur que l'última de les teves preocupacions és què et posaràs. Però potser et vindrà de gust, ni que sigui per una estona, visitar un món on l'"outfit"  és una religió. El festival de documental Moritz Feed Dog, previst a finals de març, s'ha hagut de suspendre. Però al seu web s'hi poden veure alguns dels títols més destacats de les anteriors edicions. Per ara hi ha "Westwood: punk, icon, activist", dedicat a la dissenyadora més punk de la història, Vivienne Westwood; i "Antonio López 1970: sex, fashion & disco", retrat d'un il·lustrador fill de porto-riquenys que amb el seu carisma va rivalitzar amb Andy Warhol pel regnat del Nova York més "fashion". Els documentals són d'accés gratuït, però cal registrar-se al web d'In-Edit.tv per poder-los veure. Val la pena.

 

7. Els lives del "Quan arribin els marcians"

Quan: dijous, 23 d'abril a l'Instagram de TV3

Aquest any Sant Jordi el farem a casa. Però llegir, podem llegir igualment. La qüestió és què. Els marcians hem decidit preguntar-ho a persones que no necessàriament publiquen, però segur que llegeixen: el músic Quimi Portet, el showman Marc Giró, la periodista i escriptora Anna Pacheco, l'activista Míriam Hatibi, Jaume Figueras, cronista ("no crític", que quedi clar) de cinema, i la prescriptora oficial Anna Guitart. Cada redactor i redactora de "Quan arribin els marcians" parlarà amb un dels convidats a través de l'Instagram de TV3. I a hores d'ara no sabem quines lectures ens recomanaran. Però segur que aquí ningú ve a parlar del seu llibre.

  • 9.00 Quimi Portet amb Jordi Lara 
  • 11.00 Jaume Figueras amb Lluís Salgado 
  • 13.00 Anna Pacheco amb Jofre Font
  • 18.00 Míriam Hatibi amb Júlia Bertran
  • 20.00 Marc Giró amb Roger Roca
  • 21.00 Anna Guitart amb Begoña Garcia Pla

 

 

Anar al contingut