Cinc propostes culturals de "Quan arribin els marcians" per gaudir del 25 al 31 de maig
Cinc propostes culturals de "Quan arribin els marcians" per gaudir del 25 al 31 de maig
Les recomanacions de "Quan arribin els marcians"

L'agenda cultural per a la setmana del 25 al 31 de maig

Un grapat de propostes culturals que us acompanyaran aquesta setmana l'estona que hàgiu de ser a casa

Redacció "Quan arribin els marcians"

1. "El fin del principio", de Manolo García

Quan: a partir del 28 de maig

La proposta que ens fa el cantant Manolo García al seu nou llibre "El fin del principio" ens ha captivat: llegir un poemari, parar-nos a pensar, a observar, respirar i mirar cap a uns altres temps... Sembla que ens ha llegit el pensament, perquè just ara és el que necessitem, que ens entri aire als pulmons i respirar fondo.

Al llibre, a part dels poemes inèdits, descobrirem pintures i dibuixos que ens acosten a l'univers oníric de l'autor. Un cantant que juga amb la paraula i que ens fa veure la importància de la vida, de l'amor i de la bellesa de la natura.

 

2. Les mil cares de l'habitatge

Quan: fins al 31 de maig

Que no voleu ni sentir a parlar d'estar a casa? Ho entenem, però no penseu que ara més que mai és moment de reflexionar sobre l'habitatge? Ho fan 14 fotògrafs en "Habitar l'espai", una exposició virtual, organitzada pel Centre Cívic Barceloneta. Partint d'aquesta premissa: "l'habitatge és un dret, una necessitat bàsica, un somni i una reivindicació", els artistes observen l'espai des de molts punts de vista i reflexionen amb l'ull enganxat a l'objectiu de les seves càmeres. La mostra es completa amb un documental de l'il·lustrador i dissenyador gràfic Guillem Roig, que es titula "La vida en un quart pis".

 

3. Autobiografies en streaming al Primera Persona Indoors

Quan: dissabte 30 de maig

Músics, poetes, tatuadors, cineastes, gurus espirituals, polítics, escriptors, dibuixants. Pel festival Primera Persona, hi han desfilat espècimens de tota mena. El que fan allà tampoc encaixa en cap motlle. Conferències performàtiques? Converses confessionals? Ted talks gonzo? El que és incontestable és que els relats de vida en primera persona tenen una allau de fans que cada any omple el CCCB, fidels a la cita.

En aquest edició marcada per la Covid-19, el format viu i imprevisible s'ha hagut de contenir en dues converses online; però,

veient les convidades d'aquest Primera Persona Indoors, la generositat impúdica de les narracions i l'anàlisi esmolat de la contemporaneïtat -marques de la casa del festival- estan assegurats. Sobre desfetes sentimentals i divorcis, en parlarà l'escriptora britànica Rachel Rusk, que ha publicat l'assaig "Seqüela" (Les Hores, 2020). I sobre intimitat, ansietat i autopromoció a les xarxes, ens il·lustrarà Jia Tolentino, la firma més jove The New Yorker, coneguda aquí per la publicació de "Falso espejo" (Temas de Hoy, 2020). Les periodistes Noelia Ramírez i Anna Guitart guiaran les converses.

 

4. Música sense espines amb La Sardina

Quan: de dijous a diumenge

Quan tornarem a vibrar plegats enxubats com sardines en una sala de concerts, no ho sabem. I que ara estaríem fent videotrucades amb els músics que admirem gràcies a la iniciativa La Sardina, no ho podíem saber. Les restriccions per la crisi sanitària estan fent emergir noves i impensables maneres de viure la música i de relacionar-nos amb els seus artífexs. Optimisme marcià? Potser sí, però aquesta setmana qui vulgui pot fer una videotrucada amb Núria Graham o The Sey Sisters, sentir-les cantar a cau de pantalla i demanar-los quin és el seu menjar preferit o que toquin aquella cançó del primer disc que tant us agrada. La resposta afirmativa no ve garantida amb el preu. Perquè sí, tot plegat costa 5 euros, una ganga. Els concerts de La Sardina duren 45 minuts i l'aforament virtual és de 30 persones. Afanyeu-vos, que quedar-se sense entrades és una llauna. 


5. Una lluita sense treva a "Bacurau"

Quan: ja disponible

Sense cap mena de dubte, "Bacurau", codirigida per Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles, és una de les grans pel·lícules de l'any. Dels festivals de Canes i de Sitges en va sortir amb uns quants premis sota el braç. Havia d'arribar a les nostres sales poc després de l'inici del confinament, però la pandèmia ens ha robat la possibilitat de veure-la en pantalla gran. El que hem passat aquests últims mesos encara fa ressonar amb més pertinència aquest western distòpic i brutal.  

Bacurau és un punt perdut en el mapa del nord-est del Brasil. Una petita comunitat gairebé assembleària, amb problemes de subministrament d'aigua, en què uns estranys hi arriben per sembrar el pànic. L'acció se situa en un futur indeterminat, però no amaga que vol parlar d'un present en què massa sovint no es posa fre als abusos de les elits. Però, a "Bacurau", no hi trobareu sermons obvis ni arengues polítiques. En lloc d'això, hi ha ferocitat, un discurs visual poderosíssim i una Sonia Braga furibunda, a qui potser hauríem de dir Sonia "Brava". El millor cinema de gènere també aconsegueix aquesta claredat de mires. "Bacurau" està disponible a la Sala Virtual de Cine i en altres plataformes digitals. No us la deixeu perdre! Aquest n'és el tràiler. 

  

5. Torna "Quan arribin els marcians"

Quan: dimecres 27 de maig a les 23.45 a TV3

Torna a l'antena de TV3 "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. En aquest retorn el programa reuneix 24 veus del món cultural que explicaran com la pandèmia de la Covid-19 ha afectat la seva visió del món, el seu ofici i el paper que creuen que ha de tenir la cultura d'ara endavant. Aquestes 24 persones són l'escriptora Najat El Hachmi; Rocío Quillahuamán, il·lustradora i animadora; Miquel Adam, editor Ara Llibres i Amsterdam Llibres; Oriol Pla, actor; Pep Espelt, director del centre creatiu Konvent (Berga); Judit Carrera, directora Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; Irene Moray, cineasta; Gemma Polo, cantant "Roba estesa" i actriu; Toni Espinosa, gerent Cinemes Girona; Jordi Brugués, tècnic de so; Kiko Veneno, músic; Marcel Escolano, circ Los Galindos; Pere Faura, ballarí i coreògraf; Àngels Moreno, metge i poeta; Roberto Oliván, ballarí, coreògraf i director Deltebre Dansa; Anna Aurich, directora agència de comunicació Còsmica; Ester Bonal, directora Xamfrà, centre de música i escena del Raval; Xavier Tresserras, president Confederació Sardanista de Catalunya; Joan Yago, dramaturg; Joan Morros, programador El Galliner (Kursaal Manresa); Neus Ballús, cineasta; Esther Surinyach, bibliotecària; Jordi Brugués, tècnic de so, i Daniela Ortiz, artista i activista.

Júlia Bertran i Jofre Font han passat pel programa "Els matins" per explicar-ho.

ARXIVAT A:
Cultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut