Rooney Mara i Cate Blanchett a "Carol"
Propostes de "Quan arribin els marcians" per omplir la ment

L'agenda cultural per a la setmana de l'11 al 17 de maig

Omplim la desescalada del confinament amb aquestes recomanacions que ens brinda "Quan arribin els marcians". Cinema, arquitectura, teatre, sèries, manga... Amb quina/es et quedes?

1. Cine fet de la realitat

Potser els marcians, nau amunt nau avall, no han tingut mai la sensació que ara vivim els humans d'estar tancats a casa. Una sort, perquè aquest confinament ens està posant a prova. Juan Cavestany, àvid disseccionador de l'ànima humana, no podia passar per alt el moment i acaba d'estrenar "Madrid, interior", el primer llargmetratge que s'ha fet sobre la situació històrica que vivim.

Cavestany, un dels creadors de la sèrie "Vergüenza" i director també de "Gente en sitios" i "Dispongo de barcos", ens mostra en pantalla un collage de persones, algunes molt conegudes, que s'han gravat a casa fent coses, igual que nosaltres, que pateixen ansietat, avorriment, desesperació, paranoia… Tot esquitxat, això sí, amb sentit de l'humor. I el resultat no és una investigació sociològica, però sí un retrat documental del que està sent aquesta reclusió a casa i del pes d'una pandèmia que ningú no esperava dins de la pròpia realitat. Es pot veure a la web d'El País, en obert, durant uns dies.

 

2. Arquitectura a casa

Quan: fins al 17 de maig

Ara que la casa se'ns ha materialitzat com l'espai més important de la nostra vida, estem començat a pensar en l'arquitectura d'un altra manera. Aquest precisament serà un dels temes protagonistes de la Setmana de l'Arquitectura, que aquest any es farà de forma virtual. L'altre tema destacat serà el litoral, una reflexió col·lectiva sobre la ciutat que mira al mar, els espais portuaris i les oportunitats de canvi que es poden generar.

Estudiar l'arquitectura des de casa aportarà un punt de vista nou que ens farà valorar els espais construïts i detectar les seves mancances. Mitjançant conferències, trobades en streaming, debats i visites virtuals s'obriran tota una sèrie de reflexions i coneixements que aportaran dades i demandes per al nou futur que ens espera.

 

3. El carrer, aquell espai

En aquest temps en què trobem a faltar el carrer més que mai, com a espai socialitzador, d'observació o simplement de llibertat, és moment de fer una ullada al treball del fotògraf japonès Daido Moriyama que la Fundació FotoColectania manté oberta a la seva web.

El seu modus operandi sembla ben senzill: sortir al carrer amb la càmera i disparar. Encara en actiu als seus 81 anys, Moriyama pren Tòquio com a escenari on desplegar la seva mirada i mostra com un trencaclosques la realitat humana. Però sap que mai aconseguirà tenir totes les peces del joc.

La proposta en línia de "Daido Moriyama, a diary" ofereix, a més de fotografies, vídeos que aporten informació sobre l'artista i inclús les seves paraules de presentació des de Tòquio.

La nostra imatge preferida és la d'aquella noia que corre carreró amunt, entre runa, amb un vestit curt, de tirants, de color blanc. Una jove que no sabem fins a quin punt fuig de l'objectiu del fotògraf o d'una realitat molt crua que li ha tocat viure.

 

4. Manga online

Les grans cites del món del còmic no s'han pogut celebrar al carrer, però els fans del gènere s'han trobat còmodament a l'espai virtual. Primer va ser el llançament en línia de Comic Barcelona, i com que l'èxit va ser aclaparador ara els organitzadors han presentat un nou canal de manga a Youtube. La cosa és seriosa: xerrades amb autors, repàs a la història de Manga Barcelona, concursos, classes de cuina… Tot l'univers otaku a cop de ratolí. Dimarts 12, a les 18.00, un Otaquiz prosarà a prova els coneixements dels fans, i dijous 14 s'estrena la secció "El meu Japó favorit", en què experts del món del manga faran les seves aportacions sobre el país nipó. S'estrena l'historietista Ken Niimura. Però hi ha moltes altres cites, gairebé cada dia teniu novetats dins de la programació de Manga On Demand.

 

5. Els pirates, a navegar

Estaven a punt d'estrenar "Boira a les orelles" quan es va tancar tothom a casa, ells també. Però la companyia de teatre Els Pirates no són dels que es queden quiets. Acaben d'encetar des del Maldà una campanya sota el lema #seguimaprop en què posaran en marxa diverses activitats a les xarxes socials i canals online perquè el teatre segueixi formant part de la nostra vida, encara que sigui en format "confinat". De moment acaben de publicar el disc digital de l'espectacle "Les feres de Shakespeare", el seu primer musical de gran format. Les lletres escrites per Ariadna Pastor són una reflexió sobre els anhels i els somnis i sobre com, amb la raó i el coneixement, podem lluitar contra les opressions i ser lliures. Un tema que mai perdrà actualitat.

L'enregistrament de "Les feres de Shakespeare", amb la música original d'Ariadna Cabiró, es va fer en directe al Condal el juliol de l'any passat.

 

6. Carol, l'amor clandestí

Quan: tota aquesta setmana a TV3 a la Carta

Si no l'heu vista, no us la podeu perdre i, si l'heu vista, segur que la voleu tornar a mirar. "Carol" és la història d'un amor lèsbic clandestí protagonitzat per dues actrius brillants: Cate Blanchett i Rooney Mara. Les dues, acompanyades de la càmera de Todd Haynes, despleguen un univers màgic i una elegància sofisticada que fa que l'espectador quedi captivat el primer minut de metratge. Haynes té la capacitat de convertir els moviments de les seves actrius en una coreografia hipnotitzadora i tant és si Cate Blanchett encén un cigarret o si es posa l'abric de pell: els ulls no es poden desenganxar de la pantalla. Com ja va fer a "Lejos del cielo", amb Julianne Moore, el director traça evidents paral·lelismes amb l'obra de Douglas Sirk i denuncia amb subtilitat les desigualtats i les injustícies més elementals, en aquest cas la impossibilitat d'estimar una persona del mateix sexe a la Nova York dels anys 50. El guió és una adaptació de la novel·la "The price of salt", de Patricia Highsmith.

 

 

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut