Propostes culturals recopilades pels periodistes culturals de "Quan arribin els marcians"
Propostes culturals recopilades pels periodistes culturals de "Quan arribin els marcians"
Les recomanacions de "Quan arribin els marcians"

L'agenda cultural per a la cinquena setmana del confinament

Després de l'"apagada cultural" dels dies 10 i 11 d'abril, el món de la cultura segueix oferint propostes diverses perquè el confinament sigui més lleuger i plaent. "Quan arribin els marcians" en destaquen aquestes vuit

1. Love of Lesbian

En una de les seves millors cançons, el duet Astrud cantaven que "hay un hombre en España que lo hace todo". Però potser no era "un hombre". Potser era un grup. Potser eren Love of Lesbian. Al seu canal d'Instagram, Jordi Roig, guitarrista, fa un cafè amb algun personatge de rellevància cultural (dimecres). Uri Bonet, bateria, comparteix receptes ràpides i senzilles (divendres). Juli Saldarriaga, guitarrista, punxa la música que li ve de gust (dissabtes). I Santi Balmes, cantant i lletrista, selecciona i llegeix textos (diumenges). Fans, feu-vos un excel.

 

2. La Calòrica

En ple confinament, la companyia La Calòrica ha rebut el Premi de la Crítica Serra d'Or per deu anys de trajectòria "allunyada de les modes del moment". I sí, viuen lluny de les modes, però al mateix temps prenen com ningú el pols al nostre temps. Obres com "Sobre el fenómeno de los trabajos de mierda" (2015) o "Fairfly" (2017), la seva comèdia al voltant de l'emprenedoria, cobren més sentit que mai amb la crisi que estem patint. "Fairfly" és una de les obres que La Calòrica ha decidit oferir en obert al seu canal de Vimeo. Cal buscar una mica perquè ho tenen tot barrejat -tràilers, peces senceres-, però paga la pena.

 

3. El Víbora (un nou número cada dimecres)

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Madrid, Andrea Levy, que aquests dies fa recomanacions culturals al seu compte de Twitter, explica que el còmic, "el vuitè art" (sic), no és només per a "nens i adolescents". Potser ho diu pel Víbora, una revista de còmic àcida i llibertina que entre 1979 i 2005 va portar una dosi de dissidència i avantguarda mai vista als quioscos del nostre país. Els seus antics editors, Ediciones La Cúpula, han decidit que en aquests temps de crisi calia una nova dosi de contracultura, i en col·laboració amb alguns dels seus col·laboradors més il·lustres, cada dimecres publicaran un número gratuït amb una selecció de clàssics dels 25 anys del Víbora i històries inèdites. Torna un clàssic de la irreverència que va fer broma del cop d'estat de Tejero quan no reia ningú. A veure què no faran amb el Covid-19.

 

4. Aixa de la Cruz & Marina L. Riudoms

Quan: dissabte 18/4, a les 13.00

Dues joves escriptores que aquests mesos han publicat llibres molt potents, Aixa de la Cruz ("Cambiar de idea") i Marina L. Riudmos ("Había una fiesta") queden la tarda de dissabte a l'Instagram de la seva editorial per fer el vermut i xerrar de coses que els interessen: música, feminisme i, és clar, literatura. Accepten preguntes. I prometen bromes.

 

5. Poeta de guàrdia

Ni retuits, ni mems, ni tonteries. Aquest compte de Twitter ofereix estrictament allò que promet: un poema al dia, cada dia a càrrec d'un/a poeta diferent. Hi ha poemes inèdits, poemes escrits durant la quarantena, versos escrits per altres. El primer poeta de guàrdia va ser Josep Pedrals, Premi Ciutat de Barcelona 2018, que va estrenar el compte el 14 de març amb un poema sobre el temps d'espera que vivim amb la Covid-19. Ja n'hi ha més de trenta. Seguir Poeta de guàrdia potser és la manera menys prosaica de portar el compte dels dies que durarà aquest confinament.

 

6. Opera Vision

Òpera en texans? Millor: òpera en xandall. O amb vestit de nit. O com vulgueu. Som a casa vostra i ens vestim com us dona la gana. Opera Vision, la plataforma d'una xarxa que agrupa festivals i companyies d'òpera de tot Europa, ofereix muntatges en HD de produccions dels seus associats. Des que es va posar en marxa el 2019, sempre ha ofert continguts en obert, però ara que els teatres estan tancats, Opera Vision ha augmentat el seu catàleg, que creix amb dos títols nous cada setmana. Ja hi ha 30 òperes disponibles íntegrament -i més d'un centenar de fragments d'altres muntatges, per als qui prefereixen els hits en lloc de la peça sencera-. El mes d'abril està dedicat a Itàlia: s'estrenen muntatges d'òperes de Mozart, Puccini i Verdi.

 

7. Els "lives" del "Quan arribin els marcians"

Quan: dijous, 16 d'abril, a les 18.30, al Facebook de TV3

Durada: 40 minuts

Són mals temps per sortir a ballar, és veritat. Però la Fundación Tony Manero, degans de la música disco del nostre país, fan com si no passés res i publiquen "Disco para adultos", un àlbum "d'aventures al món modern d'uns 'quarentons' que fan disco", diu Miguelito Superstar. Saben de què parlen, clar. I en parlaran amb Roger Roca, reporter de "Quan arribin els marcians", a qui també li agrada la disco, també passa dels quaranta i també té dubtes sobre el món modern. Però parlaran de més coses. De drets laborals, de què fer tancats a casa, de fer servir l'expressió "femme fatale" el 2020. Qui sap.

 

8. Mishima

Quan: diumenge, 19 d'abril, a les 00.05, a TV3

Que l'ara i aquí és l'única certesa que tenim no és cap descobriment, però quan el món es capgira d'un dia per l'altre es fa més palès que mai. Els concerts de Mishima s'han convertit en un ritual generacional, una mena de trobada d'antics alumnes on tots ens caiem bé i anem a una. Diumenge tenim l'oportunitat de reviure el seu debut al Gran Teatre del Liceu: TV3 emetrà el concert amb què la banda celebrava els 20 anys dalt dels escenaris i que formava part de la gira del disc en directe "Ara i aquí". Tornarem a tremolar? Segur que agafarem forces per quan tot torni a començar.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut