TOTS ELS CLIPS
 • Laura Vila Kremer: "El sistema sexe-gènere binari és una ficció"
  Veure vídeo

  Laura Vila Kremer: "El sistema sexe-gènere binari és una ficció"

  L'actriu Laura Vila Kremer va descobrir que era intersexual en l'adolescència i durant deu anys no ho va explicar a ningú. Ara narra la seva experiència i fa d'altaveu d'aquesta realitat silenciada que afecta un 1,7% de la població a "Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig", un muntatge del col·lectiu Que No Salga De Aquí guardonat amb el Premi de la Crítica al Millor Espectacle de Noves Tendències 2021. Abans que es presenti al centre d'art Lo Pati d'Amposta, a l'espai cultural La Cate de Figueres i a l'Auditori de Girona, els marcians abdueixen la Laura per trencar tabús i celebrar la diferència.

  L'actriu Laura Vila Kremer va descobrir que era intersexual en l'adolescència i durant deu anys no ho va explicar a ningú. Ara narra la seva experiència i fa d'altaveu d'aquesta realitat silenciada que afecta un 1,7% de la població a "Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig", un muntatge del col·lectiu Que No Salga De Aquí guardonat amb el Premi de la Crítica al Millor Espectacle de Noves Tendències 2021. Abans que es presenti al centre d'art Lo Pati d'Amposta, a l'espai cultural La Cate de Figueres i a l'Auditori de Girona, els marcians abdueixen la Laura per trencar tabús i celebrar la diferència.

 • Agenda marciana del 21 al 27 de novembre
  Veure vídeo

  Agenda marciana del 21 al 27 de novembre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són:

  - Festival L'alternativa a Barcelona i en streaming fins al 4 de desembr
  e
  - Estrena de la pel·lícula "La maternal", de Pilar Palomero
  - Dart Festival a Barcelona i en streaming del 24 de novembre a l'11 de desembre
  - Exposició "Aurum i Cabinet des curiosités", de Setxu Xirau Roig, a la Galeria Artur Ramon Art de Barcelona, fins al 22 de desembre
  - Festival Panoràmic de fotografia i cinema a Granollers i Barcelona fins al 27 de novembre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són: - Festival L'alternativa a Barcelona i en streaming fins al 4 de desembre - Estrena de la pel·lícula "La maternal", de Pilar Palomero - Dart Festival a Barcelona i en streaming del 24 de novembre a l'11 de desembre - Exposició "Aurum i Cabinet des curiosités", de Setxu Xirau Roig, a la Galeria Artur Ramon Art de Barcelona, fins al 22 de desembre - Festival Panoràmic de fotografia i cinema a Granollers i Barcelona fins al 27 de novembre

 • Mundial de Qatar: pilotes fora
  Veure vídeo

  Mundial de Qatar: pilotes fora

  Coincidint amb el Mundial, ens qüestionem un dels grans fenòmens a escala planetària: el futbol, des de la seva relació amb la cultura, la política o l'homosexualitat i fins a la designació de Qatar com a seu d'aquesta edició del Mundial.

  Des del principi s'han sentit veus crítiques pel que fa a l'elecció del país amfitrió, i Aitor Lagunas, editor de la revista Panenka, ens explicarà per què considera que aquest Mundial pot passar a la història com el Mundial de la vergonya.

  Sabem que el futbol ha estat tradicionalment territori masclista, però gràcies a la irrupció del futbol femení s'estan insinuant petits canvis. Gemma Herrero és periodista esportiva i feminista. Ella és conscient que el boom del futbol femení està provocant noves maneres d'actuar a les grades, tot i que encara queda molt per fer.

  Anna Ballbona, escriptora, ha publicat "Elles competeixen". Explica els canvis que s'estan produint a l'esport gràcies a les dones que han lluitat per poder dedicar-se al que més els agrada.

  Toni Padilla, historiador, periodista esportiu del diari Ara, ens explica la relació entre art i futbol. Especialment la música, un binomi que comença a les grades però que també serveix per fer negoci.

  I és que malgrat el que puguin dir alguns, política i futbol sempre han estat relacionats. Ramon Usall és vocal de la comissió de control i transparència del Barça, també és historiador i acaba de publicar "Futbolítica", en què explica la història de 60 clubs que han tingut una relació estreta amb la política.

  Amb tots ells també repassem diverses obres que a través del futbol expliquen la seva realitat, des de la sèrie "Ted Lasso", fins als còmics d'Eric Castel, mangues com "Inazuma Eleven", "Hijos del fútbol" o "El fútbol no te dará de comer".

  Coincidint amb el Mundial, ens qüestionem un dels grans fenòmens a escala planetària: el futbol, des de la seva relació amb la cultura, la política o l'homosexualitat i fins a la designació de Qatar com a seu d'aquesta edició del Mundial. Des del principi s'han sentit veus crítiques pel que fa a l'elecció del país amfitrió, i Aitor Lagunas, editor de la revista Panenka, ens explicarà per què considera que aquest Mundial pot passar a la història com el Mundial de la vergonya. Sabem que el futbol ha estat tradicionalment territori masclista, però gràcies a la irrupció del futbol femení s'estan insinuant petits canvis. Gemma Herrero és periodista esportiva i feminista. Ella és conscient que el boom del futbol femení està provocant noves maneres d'actuar a les grades, tot i que encara queda molt per fer. Anna Ballbona, escriptora, ha publicat "Elles competeixen". Explica els canvis que s'estan produint a l'esport gràcies a les dones que han lluitat per poder dedicar-se al que més els agrada. Toni Padilla, historiador, periodista esportiu del diari Ara, ens explica la relació entre art i futbol. Especialment la música, un binomi que comença a les grades però que també serveix per fer negoci. I és que malgrat el que puguin dir alguns, política i futbol sempre han estat relacionats. Ramon Usall és vocal de la comissió de control i transparència del Barça, també és historiador i acaba de publicar "Futbolítica", en què explica la història de 60 clubs que han tingut una relació estreta amb la política. Amb tots ells també repassem diverses obres que a través del futbol expliquen la seva realitat, des de la sèrie "Ted Lasso", fins als còmics d'Eric Castel, mangues com "Inazuma Eleven", "Hijos del fútbol" o "El fútbol no te dará de comer".

 • Agenda marciana del 14 al 20 de novembre
  Veure vídeo

  Agenda marciana del 14 al 20 de novembre

  - L'espectacle "Triptych", de la companyia Peeping Tom, al TNC, fins al 20 de novembre
  - El Meu Primer Festival, a Barcelona fins al 20 de novem
  bre
  - L'Emotiva22, el Festival Internacional de Fotografia Contemporània a Terrassa, fins a l'11 de desembre
  - Festival IF a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Terrassa fins al 20 de novembre

  - L'espectacle "Triptych", de la companyia Peeping Tom, al TNC, fins al 20 de novembre - El Meu Primer Festival, a Barcelona fins al 20 de novembre - L'Emotiva22, el Festival Internacional de Fotografia Contemporània a Terrassa, fins a l'11 de desembre - Festival IF a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Terrassa fins al 20 de novembre

 • Humans, però animals
  Veure vídeo

  Humans, però animals

  Què diu sobre els humans la manera com tractem la resta d'espècies animals? Si les tractem millor, també ens tractarem millor entre nosaltres? Els marcians en parlen amb la investigadora Marta Segarra. És l'autora d'"Humanimales", un assaig on qüestiona on posem la frontera entre humans i animals. Una frontera que, per Segarra, es desdibuixa cada vegada més gràcies a un canvi de consciència col·lectiva.

  Les preguntes sobre la nostra relació amb el món animal són el motor del manga "El incidente Darwin", que es presenta al desembre al Manga Barcelona. Oriol Estrada, responsable d'activitats del festival i divulgador de cultura japonesa, proposa exemples de l'anime i el manga que desafien les convencions sobre el binomi humà-animal.

  Max Besora ha escrit "La veu del seu amo", una història explicada per un gos abandonat i maltractat que es pregunta si realment val la pena tenir amo. És una una novel·la d'aventures i una sàtira sobre com tractem la resta d'animals. Una inquietud compartida pels documentals "Vaca" i "Just Animals", disponibles a Filmin, i la pel·lícula "Eo" de Jerzy Skolimowski, que arriba als cinemes al desembre després de rebre un premi al festival de Canes.

  I la humorista Raquel Hervás, enamorada dels mems i els vídeos de gatets, explica per què els animals són els reis de les xarxes socials, i també com l'experiència de tenir un gat i un gos et pot canviar la vida.


  Què diu sobre els humans la manera com tractem la resta d'espècies animals? Si les tractem millor, també ens tractarem millor entre nosaltres? Els marcians en parlen amb la investigadora Marta Segarra. És l'autora d'"Humanimales", un assaig on qüestiona on posem la frontera entre humans i animals. Una frontera que, per Segarra, es desdibuixa cada vegada més gràcies a un canvi de consciència col·lectiva. Les preguntes sobre la nostra relació amb el món animal són el motor del manga "El incidente Darwin", que es presenta al desembre al Manga Barcelona. Oriol Estrada, responsable d'activitats del festival i divulgador de cultura japonesa, proposa exemples de l'anime i el manga que desafien les convencions sobre el binomi humà-animal. Max Besora ha escrit "La veu del seu amo", una història explicada per un gos abandonat i maltractat que es pregunta si realment val la pena tenir amo. És una una novel·la d'aventures i una sàtira sobre com tractem la resta d'animals. Una inquietud compartida pels documentals "Vaca" i "Just Animals", disponibles a Filmin, i la pel·lícula "Eo" de Jerzy Skolimowski, que arriba als cinemes al desembre després de rebre un premi al festival de Canes. I la humorista Raquel Hervás, enamorada dels mems i els vídeos de gatets, explica per què els animals són els reis de les xarxes socials, i també com l'experiència de tenir un gat i un gos et pot canviar la vida.

 • Meritxell Huertas: "Jo soc mare i no he gestat el meu fill"
  Veure vídeo

  Meritxell Huertas: "Jo soc mare i no he gestat el meu fill"

  Les marcianes volen formar una família a la Terra. De fet, volen ser mares. I per veure quines opcions tenen, abdueixen l'actriu Meritxell Huertas, que aquests dies encarna una de les germanes d'"Austràlia", una obra escrita i dirigida per l'Israel Solà que reflexiona sobre la donació d'òvuls i els vincles familiars a la Sala Flyhard de Barcelona. La Meritxell confessa ser una terrícola molt familiar, fins al punt que proposa ampliar-la amb una adopció interespacial.

  Les marcianes volen formar una família a la Terra. De fet, volen ser mares. I per veure quines opcions tenen, abdueixen l'actriu Meritxell Huertas, que aquests dies encarna una de les germanes d'"Austràlia", una obra escrita i dirigida per l'Israel Solà que reflexiona sobre la donació d'òvuls i els vincles familiars a la Sala Flyhard de Barcelona. La Meritxell confessa ser una terrícola molt familiar, fins al punt que proposa ampliar-la amb una adopció interespacial.

 • Agenda marciana del 7 al 13 de novembre
  Veure vídeo

  Agenda marciana del 7 al 13 de novembre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són:

  - Concert d'Arnau Obiols, a L'Auditori de Barcelona, el 10 de novembrer /> - Exposició de Paul Klee a la Fundació Miró, fins al 12 de febrer
  - Estrenes al cinema de les pel·lícules "As Bestas" i "Tori y Lokita" l'11 de novembre
  - El Festival Acròbates de l'Hospitalet de Llobregat, fins al 27 de novembre
  - El Festival Mira de Barcelona l'11 i 12 de novembre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són: - Concert d'Arnau Obiols, a L'Auditori de Barcelona, el 10 de novembre - Exposició de Paul Klee a la Fundació Miró, fins al 12 de febrer - Estrenes al cinema de les pel·lícules "As Bestas" i "Tori y Lokita" l'11 de novembre - El Festival Acròbates de l'Hospitalet de Llobregat, fins al 27 de novembre - El Festival Mira de Barcelona l'11 i 12 de novembre

 • El cervell, el gran desconegut
  Veure vídeo

  El cervell, el gran desconegut

  El mag Antonio Díaz, els científics David Bueno i Mara Dierssen, el cineasta Cesc Gay, l'artista i investigadora Pilar Rosado i l'enginyera Ana Freire participen al reportatge del programa inspirat per l'exposició "Cervell(s)" del CCCB de Barcelona. On es produeixen les emocions i per què són difícils de controlar? Per què somiem? els mags enganyen el cervell, per fer els seus jocs? La intel·ligència artificial substituirà la ment dels artistes?

  El mag Antonio Díaz, els científics David Bueno i Mara Dierssen, el cineasta Cesc Gay, l'artista i investigadora Pilar Rosado i l'enginyera Ana Freire participen al reportatge del programa inspirat per l'exposició "Cervell(s)" del CCCB de Barcelona. On es produeixen les emocions i per què són difícils de controlar? Per què somiem? els mags enganyen el cervell, per fer els seus jocs? La intel·ligència artificial substituirà la ment dels artistes?

 • Agenda marciana del 31 d'octubre al 6 de novembre
  Veure vídeo

  Agenda marciana del 31 d'octubre al 6 de novembre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són:

  - RBLS, Festival Teatre Jove del 28 d'octubre al 20 de novembre
  -
  "El agua", d'Elena López Riera, estrena aquesta setmana
  - Exposició "Carrie Mae Weems: un gran gir dins del possible", fins al 16 de gener
  - Festival Intangible fins al 6 de novembre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són: - RBLS, Festival Teatre Jove del 28 d'octubre al 20 de novembre - "El agua", d'Elena López Riera, estrena aquesta setmana - Exposició "Carrie Mae Weems: un gran gir dins del possible", fins al 16 de gener - Festival Intangible fins al 6 de novembre

 • Julieta: "Per estimar bé, t'has de valorar"
  Veure vídeo

  Julieta: "Per estimar bé, t'has de valorar"

  Febre alta, marejos i emocions molt fortes. deu ser amor, això que els ha picat als marcians?
  Per analitzar els símptomes de l'enamorament a la
  Terra, abdueixen la cantant i compositora Julieta, una de les veus més joves i prometedores de l'escena musical catalana, que combina l'electrònica, el reggaeton i el pop amb lletres principalment d'amor.
  El 4 de novembre presenta en directe el seu segon miniàlbum, "Ni llum ni lluna", a La (2) de l'Apolo de Barcelona.

  Febre alta, marejos i emocions molt fortes. deu ser amor, això que els ha picat als marcians? Per analitzar els símptomes de l'enamorament a la Terra, abdueixen la cantant i compositora Julieta, una de les veus més joves i prometedores de l'escena musical catalana, que combina l'electrònica, el reggaeton i el pop amb lletres principalment d'amor. El 4 de novembre presenta en directe el seu segon miniàlbum, "Ni llum ni lluna", a La (2) de l'Apolo de Barcelona.

 • Videojocs: art i indústria
  Veure vídeo

  Videojocs: art i indústria

  Els videojocs s'han convertit en una forma d'expressió capaç d'oferir productes culturals i d'entreteniment en multitud de plataformes i formats, i de dialogar amb altres arts.
  També són la indústria de l'entreteniment més lucrativa en molts països i són un producte tan generalista i consumit que ja es fan insostenibles alguns dels prejudicis amb què se'ls ha associat des del seu naixement. Alhora, cada vegada és més difícil no apreciar l'art que contenen aquests artefactes culturals digitals.
  L'oci digital és molt més que un joc. Hi ha videojocs de molts tipus i per a molts públics: casuals o immersius, per a mòbil, ordinador o consola, competitius, individuals, narratius de tots els gèneres, des del terror a l'humor.
  A més, el sector cada cop mou més diners. En molts països la indústria dels videojocs factura més que la del cinema i la música juntes, i està creant nous perfils professionals, des d'artistes i programadors fins a streamers que juguen i comenten partides en directe o gamers que participen en competicions d'e-sports professionalment.
  Cada cop juguen a videojocs més persones i més diverses, amb una mitjana d'edat al voltant dels 35 anys, gairebé la meitat dones. Ja són un producte tan generalista que molts dels dubtes que han provocat des de l'inici sonen desfasats: son només per a nens o adolescents? Causen violència o addicció? Ens aïllen de la societat?
  Parlem d'art i indústria del videojoc a Catalunya amb la comunicadora i especialista Gina Tost, impulsora de la plataforma The Good Gamer; el neurocientífic Pablo Barrecheguren, autor del llibre "Neurogamer", que reflexiona sobre la relació entre el cervell i els videojocs; i professionals d'Ubisoft, un gran estudi multinacional establert a Barcelona, responsable de títols com "Assassin's Creed: Valhalla", i de Herobeat Studios, un estudi indie que ha produït el joc amb mirada ecològica "Endling - Extinction is forever".

  Els videojocs s'han convertit en una forma d'expressió capaç d'oferir productes culturals i d'entreteniment en multitud de plataformes i formats, i de dialogar amb altres arts. També són la indústria de l'entreteniment més lucrativa en molts països i són un producte tan generalista i consumit que ja es fan insostenibles alguns dels prejudicis amb què se'ls ha associat des del seu naixement. Alhora, cada vegada és més difícil no apreciar l'art que contenen aquests artefactes culturals digitals. L'oci digital és molt més que un joc. Hi ha videojocs de molts tipus i per a molts públics: casuals o immersius, per a mòbil, ordinador o consola, competitius, individuals, narratius de tots els gèneres, des del terror a l'humor. A més, el sector cada cop mou més diners. En molts països la indústria dels videojocs factura més que la del cinema i la música juntes, i està creant nous perfils professionals, des d'artistes i programadors fins a streamers que juguen i comenten partides en directe o gamers que participen en competicions d'e-sports professionalment. Cada cop juguen a videojocs més persones i més diverses, amb una mitjana d'edat al voltant dels 35 anys, gairebé la meitat dones. Ja són un producte tan generalista que molts dels dubtes que han provocat des de l'inici sonen desfasats: son només per a nens o adolescents? Causen violència o addicció? Ens aïllen de la societat? Parlem d'art i indústria del videojoc a Catalunya amb la comunicadora i especialista Gina Tost, impulsora de la plataforma The Good Gamer; el neurocientífic Pablo Barrecheguren, autor del llibre "Neurogamer", que reflexiona sobre la relació entre el cervell i els videojocs; i professionals d'Ubisoft, un gran estudi multinacional establert a Barcelona, responsable de títols com "Assassin's Creed: Valhalla", i de Herobeat Studios, un estudi indie que ha produït el joc amb mirada ecològica "Endling - Extinction is forever".

 • Agenda marciana del 24 al 30 d'octubre
  Veure vídeo

  Agenda marciana del 24 al 30 d'octubre

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són:

  - Festival In-edit del 27 d'octubre al 6 de novembre a Barcelona
  -
  "Il trovatore" del 27 d'octubre al 8 de novembre al Gran Teatre del Liceu
  - Hannah Gadsby el 26 d'octubre al Teatre Victòria de Barcelona
  - Asian Film Festival del 26 d'octubre al 6 de novembre a Barcelona

  Les propostes de la redacció marciana per a aquesta setmana són: - Festival In-edit del 27 d'octubre al 6 de novembre a Barcelona - "Il trovatore" del 27 d'octubre al 8 de novembre al Gran Teatre del Liceu - Hannah Gadsby el 26 d'octubre al Teatre Victòria de Barcelona - Asian Film Festival del 26 d'octubre al 6 de novembre a Barcelona

 • Mariona Batalla (Flora): "Les drogues són una eina de control social"
  Veure vídeo

  Mariona Batalla (Flora): "Les drogues són una eina de control social"

  Canta amb Lildami, lidera el grup de pop punk Flora i, a iCat, presenta el programa "Les gates" i col·labora diàriament a "Els experts". Però, si els marcians l'han abduïda, és perquè necessiten posar ordre a les seves vides.
  La Mariona Batalla està compromesa amb el moviment Straight Edge i no consumeix cap substància que alteri la consciència.
  Voldrà ser la seva guru de la vida sana? Els marcians l'hi pregunten abans que presenti el primer disc de Flora, "Llegenda" (Halley Records), a la Sala Apolo de Barcelona.

  Canta amb Lildami, lidera el grup de pop punk Flora i, a iCat, presenta el programa "Les gates" i col·labora diàriament a "Els experts". Però, si els marcians l'han abduïda, és perquè necessiten posar ordre a les seves vides. La Mariona Batalla està compromesa amb el moviment Straight Edge i no consumeix cap substància que alteri la consciència. Voldrà ser la seva guru de la vida sana? Els marcians l'hi pregunten abans que presenti el primer disc de Flora, "Llegenda" (Halley Records), a la Sala Apolo de Barcelona.

 • El silenci del suïcidi
  Veure vídeo

  El silenci del suïcidi

  El reportatge aborda de manera directa el tema del suïcidi, un tabú envoltat de silenci.
  Cada cop més veus apunten que se n'ha de parlar per pre
  servar la vida. Al programa hem parlar amb el doctor Francisco Villar, coordinador del programa d'atenció a la conducta suïcida del menor de l'Hospital Sant Joan de Déu.
  També amb els escriptors Víctor Panicello, que s'ha autopublicat el llibre "Volar" perquè cap editorial li ha volgut editar una història sobre suïcidi juvenil; María de Quesada, autora de "La niña amarilla. Relatos suicidas desde el amor" (Vergara, 2021), inspirat en un intent de suïcidi que va fer ella mateixa quan era adolescent, i Marc Caellas, escriptor i director teatral que ha publicat "Notas de suicidio" (La uña rota, 2022).
  Les Impuxibles, Clara i Ariadna Peya, aporten la seva visió en la peça "Harakiri", que tracta el suïcidi d'una dona gran. Una obra que interpel·la tota la societat sobre què estem fent malament perquè les xifres de mort per suïcidi no parin de créixer.
  Finalment, Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, explica com n'han de parlar els mitjans de comunicació.

  El reportatge aborda de manera directa el tema del suïcidi, un tabú envoltat de silenci. Cada cop més veus apunten que se n'ha de parlar per preservar la vida. Al programa hem parlar amb el doctor Francisco Villar, coordinador del programa d'atenció a la conducta suïcida del menor de l'Hospital Sant Joan de Déu. També amb els escriptors Víctor Panicello, que s'ha autopublicat el llibre "Volar" perquè cap editorial li ha volgut editar una història sobre suïcidi juvenil; María de Quesada, autora de "La niña amarilla. Relatos suicidas desde el amor" (Vergara, 2021), inspirat en un intent de suïcidi que va fer ella mateixa quan era adolescent, i Marc Caellas, escriptor i director teatral que ha publicat "Notas de suicidio" (La uña rota, 2022). Les Impuxibles, Clara i Ariadna Peya, aporten la seva visió en la peça "Harakiri", que tracta el suïcidi d'una dona gran. Una obra que interpel·la tota la societat sobre què estem fent malament perquè les xifres de mort per suïcidi no parin de créixer. Finalment, Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, explica com n'han de parlar els mitjans de comunicació.

 • Kathy Sey: "M'encanta petar caps"
  Veure vídeo

  Kathy Sey: "M'encanta petar caps"

  Els marcians han punxat i necessiten tornar a casa. Podran fer-ho volant amb un artefacte domèstic com una escombra?
  Per esbrinar-ho abdueixen l'actriu i música Kathy Sey, que encarna una de les bruixes de Salem al monòleg "Títuba. Dona, negra i ramera", que es representa a la sala Periferias Cimarronas de Barcelona.
  La persecució de bruixes, el racisme quotidià i els estralls que pot causar la manca de diversitat als escenaris teatrals són alguns dels temes que aborda Kathy Sey abans d'emprendre el vol.

  Els marcians han punxat i necessiten tornar a casa. Podran fer-ho volant amb un artefacte domèstic com una escombra? Per esbrinar-ho abdueixen l'actriu i música Kathy Sey, que encarna una de les bruixes de Salem al monòleg "Títuba. Dona, negra i ramera", que es representa a la sala Periferias Cimarronas de Barcelona. La persecució de bruixes, el racisme quotidià i els estralls que pot causar la manca de diversitat als escenaris teatrals són alguns dels temes que aborda Kathy Sey abans d'emprendre el vol.

Anar al contingut