Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
50 anys de l'arribada a la Lluna

5 preguntes sobre l'arribada a la Lluna... desvelades pels marcians

Coincidint amb la commemoració dels 50 anys de l'arribada de l'home a la Lluna, recuperem el reportatge "Viatge a la lluna", del programa "Quan arribin els marcians". Respostes terrenals a preguntes marcianes?

  • Per què Neil Armstrong va ser el primer a trepitjar la Lluna? 

L'enginyer industrial i assessor científic Rafael Clemente té la seva pròpia teoria sobre per què Neil Amstrong va ser el primer home que va trepitjar la Lluna. En el seu llibre "Un pequeño paso para [un] hombre" explica que una raó era que Amstrong va ser el primer perquè era qui tenia el millor accés per sortir de la cabina. Però no era només això: el fet que ell fos l'únic civil de l'expedició també va influir a l'hora de condicionar-ne la tria. L'arribada a la Lluna no havia de tenir connotacions militars.

  • Com de potent va ser la tecnologia punta utilitzada? 

Passades ja 5 dècades, queda clar que el desenvolupament tecnològic no era tan gegant com podria semblar-ho. Ara se sap que l'ordinador que hi havia a bord de l'Apollo 11 (l'Apollo Guidance Computer), era menys potent que un smartphone estàndard actual.

  • Va ser una operació pensada per ser retransmesa en directe? 

En principi, sí, però, segons explica Rafael Clemente al seu llibre,  l'expedició va estar a punt de marxar sense embarcar una càmera de televisió. Per tant... si encara molts dubten que s'hi arribés, algú imagina que hagués passat si no n'haguéssim tingut imatges?

  • I si va ser conspiració... qui podia haver-se imaginat una escena com aquella? 

En els darrers anys, títols com "Operación Avalancha" (Matt Johnson, 2016) o  "Moonwalkers" (Antoine Bardou-Jaquet, 2015), demostren que la teoria de la conspiració té connotacions molt cinematogràfiques. Precisament a "Moonwalkers" es relaciona aquesta hipotètica conspiració amb el nom del director Stanley Kubrick. S'ha argumentat que no podia ser que la bandera onegés perquè no hi havia aire, que les ombres divergien i això només podia ser si hi havia focus... Podria ser que Kubick fos l'autor del muntatge?

  • I, si no va ser conspiració..., continuarà la Lluna sent font d'inspiració? 

Sens dubte. Sense anar més lluny, el 2018, el director Damien Chazelle ("La, la, land") va convertir Ryan Gosling en Neil Armstrong i el va enviar a l'espai a "First man". Salvant totes les distàncies, una actualització del primer viatge que ja es va imaginar Fritz Lang el 1929 amb l'enregistrament d'un desembarcament al satèl·lit a la pel·lícula "La mujer en la Luna".

I és que molt abans del juliol del 1969, un munt d'artistes ja havien imaginat com seria la superfície de la Lluna i la van voler representar. El primer que va descriure una visita al satèl·lit en un llibre va ser l'escriptor parisenc Cyrano de Bergerac al llibre "L'altre món" (1650). Però va ser un altre francès, Jules Verne, qui en va marcar la pauta quan es va imaginar una gran bala disparada per un canó al llibre "De la Terra a la Lluna".

En el món del còmic, el gran referent és el belga Hergé. El dibuixant va dedicar dos àlbums de Tintín a l'aventura espacial 10 anys abans de l'Apolo XI. El "Telenotícies" ho repassava en un reportatge l'any 1994, coincidint amb els 25 anys de l'arribada de l'home a la Lluna.

 

 

ARXIVAT A:
La Lluna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut