Recordem l'autor de Mequinensa

15 anys de la mort de Jesús Moncada, l'escriptor que ens va portar pel "Camí de Sirga"

L'any 2004, Màrius Serra entrevistava Jesús Moncada amb motiu de la reedició de la primera i gran novel·la "Camí de Sirga". Ara que fa 15 anys de la mort de l'escriptor, recuperem aquella conversa i altres vídeos de TV3 que ens acosten a l'obra de l'escriptor de Mequinensa

Anna Garcia Lozano

El 2004, un any abans de morir Jesús Moncada, amb Màrius Serra van mantenir una llarga conversa al programa "Alexandria". Es van trobar a la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, un espai clàssic i reposat que convida a llegir i, sobretot, a parlar de llibres. Feia 15 anys que s'havia publicat "Camí de Sirga"  i en aquell moment es reeditava i l'autor canviava d'editorial. El llibre, que havia rebut nombrosos premis, ja s'havia traduït a 15 llengües, entre les quals hi havia el japonès o l'aragonès. La conversa amb Jesús Moncada va servir per conèixer la seva opinió del llibre, però també per saber com treballava i quina relació tenia amb les seves obres i amb la literatura, en general.

"Treballo els llibres tant com puc i quan els dono per bons ja els deixo. Prefereixo dedicar les energies a una obra nova que a emprenyar-me amb els errors de les antigues."

"No em rellegeixo mai i quan he hagut de rellegir alguna pàgina d'algun llibre meu la sensació que tinc és de sorpresa que jo hagi estat capaç d'escriure allò. I em diverteix".

Jesús Moncada

 

Anteriorment, Emili Teixidor també havia dedicat dos capítols del programa de literatura "Mil paraules" a l'obra de Jesús Moncada. Tots dos es van emetre l'any 1992. Com no podia ser d'altra manera, el primer es va centrar en "Camí de Sirga". Feia quatre anys que s'havia publicat i ja havia esdevingut un llibre d'èxit i acumulava premis. A la seva presentació de la novel·la, Teixidor destacava el fet de com un poble petit com Mequinensa, on transcorre "Camí de Sirga", esdevenia un gran món literari a mans de Moncada.


En el segon, Emili Teixidor parlava de "La galeria de les estàtues", la segona novel·la de Jesús Moncada. El llibre ens tornava a portar a Mequinensa, i girava al voltant del món perdut de la població opulenta que va quedar enfonsada sota les aigües del pantà. El mateix Jesús Moncada explicava quin món havia volgut descriure en aquesta obra.

"El món que apareix a 'La galeria de les estàtues' és molt diferent del que apareixia a la meva novel·la 'Camí de Sirga'. És el món de la postguerra espanyola, un món en el qual es barregen els vencedors i els vençuts en totes les obsessions i tots els problemes que crea el record de la guerra civil"
Jesús Moncada

 

Només va escriure una novel·la més, "Estremida memòria", l'any 1997. Però Jesús Moncada també va destacar pels seus relats. De fet, es va donar a conèixer l'any 1971 amb el seu recull de contes a "Històries de la mà esquerra" i en va publicar sis més amb relats breus. Així repassava TV3 la seva obra el 13 de juny de 1995, quan va morir a causa d'un càncer de pulmó.  

"Viure és escriure i mentre vius, escrius molt"

Jesús Moncada

 

L'endemà de la mort, que va tenir lloc el 13 de juny de 2005, Llorenç Villatoro va fer balanç de l'obra de l'escriptor de Mequinensa en un programa especial de l'espai "De llibres". Acompanyat de Natza Farré, Ernest Folch i, de nou, Màrius Serra, feien balanç de la trajectòria de l'escriptor.

ARXIVAT A:
Jesús Moncada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut