Immigrants il·legals caminant pels boscos propers a les platges de Calais
Immigrants il·legals caminant pels boscos propers a les platges de Calais
"L'última frontera", a les plataformes digitals de 3Cat

Raül Gallego retrata la vida als campaments de refugiats al nord de França a "Punt de no retorn"

Arriba a les plataformes digitals de 3Cat el tercer episodi de "Punt de no retorn", del prestigiós periodista i documentalista Raül Gallego Abellán

Milers d'immigrants il·legals, incloent-hi famílies amb nens i menors no acompanyats, s'amaguen als boscos a prop de Calais i Dunkerque, a França. El Regne Unit s'ha convertit en la seva última esperança per començar una nova vida després de no obtenir residència, permís de treball o estatus de refugiats a Europa.

El pas il·legal del canal de la Mànega amb l'ajuda de contrabandistes és perillós i la policia francesa està decidida a aturar el seu viatge. A més, si aconsegueixen creuar, s'han d'enfrontar a la nova i controvertida llei migratòria anglesa. Una legislació més dura que suscita serioses preocupacions sobre el seu impacte en els drets humans bàsics i en els drets d'asil.

 

Policies controlen immigrants il·legals que proven de fugir a Anglaterra
Policies controlen immigrants il·legals que proven de fugir a Anglaterra

 

Malgrat la nova llei i les mesures introduïdes per França per evitar sortides des de les seves costes, 20.074 migrants han aconseguit creuar el canal en petites embarcacions des de principis d'any, i dissabte passat es va establir un nou rècord d'arribades a les costes angleses en un sol dia, un total de 872.

Això planteja una pregunta: s'està arribant a un punt de no retorn en la manera com Europa i el Regne Unit tracten els immigrants il·legals, deshumanitzant-los i sense trobar una solució a un problema que continuarà persistint i, potencialment, empitjorant?  

En aquesta entrega, "Punt de no retorn" és testimoni de la vida als campaments de Calais i acompanya els voluntaris i activistes d'Utopia 56, una xarxa independent que ofereix assistència i informació les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, i supervisa la conducta policial i el compliment dels protocols bàsics de protecció dels immigrants.  

El capítol també està disponible amb subtítols en anglès:

 

"Punt de no retorn", una sèrie de Raül Gallego Abellán

Després de ser reconegut internacionalment i rebre dos Webbys Awards i una nominació als Emmy Internacionals per la seva sèrie "Fly on the Wall", Raül Gallego Abellán torna a 3Cat per dirigir "Punt de no retorn", una sèrie de "short docs" que, amb una narrativa documental intimista i innovadora, reflexiona sobre el procés de transformació irreversible de la humanitat i el planeta.

Vivim amb la percepció que som en una transformació irreversible que no sabem on ens portarà; un moment en què les decisions que es prenguin ara poden afectar el futur de la societat d'una manera o altra.  

Per intentar saber cap a on anem, "Punt de no retorn" es fixa en la vida de persones que ja han vist afectat el seu dia a dia per aquesta nova realitat en transformació.

En els dos primer capítols, Abellán va tenir accés exclusiu a les Brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica i va viatjar al Japó per preguntar-se si la irrupció de la IA ens ha col·locat en un nou punt de no retorn.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut