Anar a la navegació principal
Corbera d'Ebre, ruta per un testimoni viu de la Guerra Civil
El Poble Vell de Corbera, testimoni de la barbàrie d'una guerra
HistòriaTurisme, viatges i oci

Ruta a Corbera d'Ebre, testimoni viu de la Guerra Civil a Catalunya

L'horror de la destrucció és ara un paisatge palpable del que suposa una guerra. Els feixistes van arrasar tot un poble que ara s'ha convertit en una interessant ruta de la memòria històrica

Anna Ferràs, Clara Chavarria i Fèlix Martín

Corbera d'Ebre s'ha convertit en el principal actiu del turisme de memòria històrica de la Terra Alta i de les Terres de l'Ebre. És bé cultural nacional de la Generalitat des del 1992 i visitar-lo no deixa a ningú indiferent. 

El Poble Vell va quedar destruït pels bombardejos feixistes de la batalla de l'Ebre. Contemplar-lo tal com va quedar després de la guerra, és cada vegada més difícil. I és que, excepte la majestuosa i rehabilitada església de Sant Pere i algun altre edifici, 84 anys després, les cases han continuat esfondrant-se, els carrers degradant-se, els espais desdibuixant-se... 

Corbera d'Ebre, ruta per un testimoni viu de la Guerra Civil
Els visitants queden impactats en recórrer els carrers del Poble Vell de Corbera (Agència Catalana del Patrimoni Cultural)

La batalla de mantenir-lo dempeus

L'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre és l'entitat que gestiona aquest espai. Ha fet mans i mànigues per mantenir aquest monument a la pau i evitar que s'esvaeixi del tot. El reconeixement mediàtic, amb el programa Batalla monumental de TV3, on va guanyar la final, i també el reconeixement polític, amb l'anunci del Departament de Justícia d'invertir tres milions d'euros en la consolidació del Poble Vell, ha arribat en el moment més "fràgil" d'aquest conjunt històric, com expressa Joan Antoni Montaña, president de l'Associació: 

"D'aquesta fragilitat no en tinc cap dubte, i ho pot corroborar qualsevol persona que s'hagi passejat pel Poble Vell els últims anys, o simplement revisant les fotografies d'aquest mateix període de temps."

 

Objectiu de més de 30.000 visitants anuals

L'increment de visites ha estat exponencial els últims anys, arribant als 20.000 abans de la pandèmia. Montaña creu que és una xifra que pot anar a més

"Creiem que a curt i llarg termini, podríem arribar a duplicar aquestes xifres, això sí, amb les inversions adequades, potenciant la museïtzació i la conservació del lloc. I això és perquè molt a prop hi tenim el segon actiu més visitat de Catalunya, com és el castell de Miravet, que s'està movent en xifres superiors als 60.000 visitants. Per tant, el fet de poder arribar als 30.000 o 40.000 visitants anuals, fa que no sigui una fita inassumible." 

Corbera d'Ebre, ruta per un testimoni viu de la Guerra Civil
L'església de Sant Pere és l'edifici més simbòlic del poble, sent l'únic que es manté (Agència Catalana del Patrimoni Cultural)

Una visita d'impacte

L'espai és un testimoni molt impactant del que van suposar els bombardejos de l'exèrcit feixista sublevat, i tothom que hi fa una visita no es queda indiferent. Judit Maratin, treballadora de l'Associació Poble Vell de Corbera d'Ebre, dona fe de la reacció dels visitants en recórrer les restes d'aquest petit poble. 

"La gent normalment acaba la visita emocionada. Són molts els que fan un comentari o un missatge privat al nostre compte d'Instagram donant-nos les gràcies o explicant-nos que s'han emocionat. Als adults, i a la gent més gran, es nota que els afecta directament. En canvi, els joves crec que ho viuen d'una altra manera, com si estiguessin en un decorat d'una pel·lícula històrica."

Un escenari de pel·lícula

El Poble Vell es converteix de vegades en plató de rodatges. Acull festivals de música, de cinema, o s'hi han gravat anuncis amb estrelles dels esports, com el pilot Lewis Hamilton. Econòmicament necessita les visites perquè és la principal font d'ingressos. Per incentivar-les s'han ideat diversos projectes artístics, alguns permanents, com la Biennal d'Art i l'abecedari de la Pau,  un conjunt de 28 d'obres artístiques que pretenen fomentar els valors de la pau, la justícia i el rebuig a la guerra.

 

La difusió a través de les xarxes socials

Les xarxes socials han comportat una nova finestra per fer-ne difusió, segons explica Judit Maratin.

"Nosaltres o qualsevol associació, entitat o empresa, està obligada a tenir i mantenir una presència a les xarxes socials, sobretot a Instagram i Facebook. Ara, procurem documentar i informar de tots els esdeveniments o novetats que es donen al Poble Vell."

A poc a poc s'ha fet un lloc en el turisme, i, en concret, el turisme de memòria històrica perquè el Poble Vell de Corbera d'Ebre és més que un monument, segons Joan Montaña:

"És una icona. És la imatge de la guerra d'Espanya aquí a Catalunya, i de la seva batalla més sagnant com és la batalla de l'Ebre. També és un testimoni viu, malgrat que pugui semblar una paradoxa. Un testimoni mut de la barbàrie. Un monument a la pau." 

Corbera d'Ebre, ruta per un testimoni viu de la Guerra Civil
La instal·lació de l'Abecedari de la Llibertat és un crit per la pau (Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Gene)

El projecte de consolidació

Justícia ha presentat un pla per rehabilitar-lo i preservar-lo. Té un cost de 3 milions d'euros. De moment, només hi ha pressupost per a la primera de nou fases, amb uns 245.000 euros. Es preveu que aquesta primera actuació comenci aquest estiu i se centrarà en consolidar les restes més fràgils amb sistemes de tensors no agressius i respectuosos amb la imatge actual. L'objectiu és preservar les restes i evitar-ne la degradació. L'Associació mira també els fons europeus Next Generation per trobar l'oportunitat de salvar i blindar el Poble Vell. 

 

La història dels bombardejos  

L'historiador Andreu Caralt ha documentat aquells bombardejos al seu "Diari de Guerra". Va ser entre els dies 25 i 28 de juliol del 1938 quan la Legió Còndor alemanya, que donava suport a l'exèrcit franquista, va bombardejar el poble. Després, el 3 de setembre, el municipi va patir un atac massiu de l'artilleria franquista durant una de les contraofensives que pretenien trencar la línia republicana. Finalment, el poble va caure en mans dels feixistes. Corbera va quedar completament arrasada. 

Acabada la guerra, els veïns es van anar traslladant paulatinament a la part baixa del poble, deixant enrere les cases enderrocades que s'han acabat convertint en un símbol

Aquesta proposta i totes les rutes que cada setmana us proposem a Catalunya Informació les teniu a la web del programa "Un país per voltar".

 
ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut
Cerca posts del blog