Anar a la navegació principal
NaturalsTurisme, viatges i oci

Molières-Besibèrris, una ruta pirenaica per a muntanyencs experimentats

Una nova travessa entre refugis permet enllaçar quatre cims de més de 3.000 metres en sis jornades

Sofia Cabanes / Fèlix Martín

Els muntanyencs més experimentats tenen al seu abast un nou repte al Pirineu: es tracta de l'Alta Ruta Molières-Besibèrris. Un recorregut entre refugis que permet enllaçar fins a 4 cims de 3.000 metres creuant un entorn tan privilegiat com el Parc Nacional d'Aigüestortes i que té el seu punt d'inici i final a la Vall d'Aran.

Una ruta de 86 km pensada per fer en diferents etapes

La ruta surt de Vielha en direcció al Refugi dera Artiga de Lin, primer punt de pernoctació, i fa parada, en les següents etapes, al Refugi de Conangles, l'Hotel Balneari Caldes de Boí, el Refugi Ventosa i Calvell i el Refugi Restanca, per acabar a Vielha. Durant el recorregut es poden coronar el Molières (3.010 m), el Besibèrri Sud (3.024 m), la Punta Alta de Comalesbienes (3.014 m) i, si encara queden forces, el Besibèrri Nòrd (3.009 m). En total 86,6 km i 8.375  m de desnivell positiu.

Per poder fer una ruta d'aquestes característiques cal ser un muntanyenc experimentat (Nacho Morales)

Segons explica Montse Bacardit, guia de muntanya i promotora de la ruta:

"Són ascensions clàssiques del Pirineu, però el més innovador d'aquesta ruta és que dona la possibilitat d'unir en un recorregut circular i en travessa aquests quatre tresmils. Passa per valls que sorprendran fins i tot aquelles persones que tenen experiència als Pirineus."

Una ruta exigent que amplia la demanda de turisme d'alta muntanya al Pirineu. Les xifres deixen clar, però, com afirma Esther González, cofundadora d'Alta-Ruta, que aquesta no és una experiència oberta a tots els públics:

"Totes aquestes rutes d'alta muntanya van dirigides a persones experimentades que saben ser autonòmes en aquest àmbit. Han de saber llegir un mapa i fer servir material tècnic. És fals pensar que tot el món pot fer una ruta d'aquest tipus, però sí que és cert que hi ha un públic capacitat per poder-la fer."

Cim del Molières  (3.010 m) (Montse Bacardit)

L'Alta Ruta Molières-Besibèrris es pot fer en solitari o en grup, ja sigui amb guia o sense. La seguretat dels participants està garantida gràcies a un dispositiu de geolocalització que permet saber en tot moment la posició, tal com explica Esther González:

"Aquest dispositiu ens dona molta seguretat, tant als participants com a nosaltres com a organitzadors. Hi ha gent que vol fer la ruta en solitari perquè saben que aniran segurs i, independentment de si hi ha cobertura de mòbil o no, ens poden enviar missatges d'urgència, si cal."

La travessa creua un entorn tan privilegiat com el Parc Nacional d'Aigüestortes (Montse Bacardit)

La ruta no seria possible sense la participació dels refugis de muntanya, on els excursionistes reposen forces, s'alimenten i hi passen la nit per, l'endemà, emprendre una nova etapa del recorregut. Aquests tipus de rutes, precisament, garanteixen el funcionament d'aquests refugis, com reconeix la guarda dera Artiga de Lin, Sílvia Hernando:

"Donen vida als refugis i a tot el sector de la muntanya i permeten que els refugis facin la seua tasca de divulgació de cultura del muntanyisme, de respecte per la natura i també els serveis que donem d'aculliment, de seguretat i de guarda de les persones que surten a la muntanya".

Vielha
La ruta té el seu punt d'inici i final a Vielha (Montse Barcardit)

En trobareu tota la informació a la web www.ca.laaltaruta.com. I si voleu recuperar totes les rutes i propostes turístiques que, setmanalment, teniu a Catalunya Informació, ho podeu fer a la web del programa "Un país per voltar".

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut
Cerca posts del blog