Anar a la navegació principal
Blogs

Cimarronas: la lluita afrofeminista a Colòmbia

Reemissió el dilluns 11 de desembre, al 33, a les 23.37

La població negra colombiana ha viscut històricament discriminada, desposseïda i silenciada, a més de ser víctima de violències i desplaçaments pel conflicte armat que hi ha al país des de fa dècades. Però una nova generació de dones negres s'organitza per transformar la societat i reivindicar, amb orgull, la seva identitat negra i les seves avantpassades "cimarronas", que van fugir de l'esclavització per viure en llibertat.

Moltes d'elles en zones rurals, com al poble d'Evitar, al Carib colombià, es defineixen com a afrocamperoles. Des de l'associació Joprofumev treballen perquè les joves tinguin futur a la seva terra i per esquerdar un sistema profundament patriarcal. Una revolució que ha començat per la música i el cant, pilars de la comunitat afrodescendent.

El canvi també es dona en zones urbanes com a Cali, al Pacífic colombià, la ciutat colombiana amb més població negra. Als barris perifèrics de Cali s'hi han refugiat milers de persones fugint de la violència o desplaçades per grans projectes extractivistes transnacionals. És a Cali on es va originar l'esclat social que durant dos mesos va paralitzar el país, el 2021. A Cali hi treballa l'organització Afroyoga, per sanar dones que en molts casos han rebut violència directa, també sexual. Unes ferides que s'afegeixen a les transmeses de generació en generació, per la violència viscuda per les avantpassades esclavitzades.

Tot, quan Colòmbia viu un moment d'esperança pel primer govern clarament progressista en dos-cents anys d'independència, encapçalat per Gustavo Petro i l'activista negra Francia Márquez.

Una producció de Televisió de Catalunya, produïda per Contrast, dirigida i realitzada per Oriol Andrés Gallart, Carlos Castro García i Gemma Garcia Fàbrega. 

Amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
 

Anar al contingut
Cerca posts del blog