Cinc presentadores i quatre presentadors en els 20 anys de l'"InfoK"
Les nou cares de l'"Infok". Cinc presentadores i quatre presentadors en els 20 anys del programa
20 anys de l'"Infok"

Presentar l'"InfoK": les 9 cares dels 20 anys del programa

De Núria Solé a Núria Vilanova. Fins a 9 cares han presentat aquest programa informatiu que celebra l'aniversari el dia 23 d'abril i que continua informant amb rigor els nens i nenes de casa nostra i, també, les seves famílies. Amb ells i elles en repassem la història i ens quedem amb una idea: passar pel programa els ha convertit en millors professionals

Anna Garcia Lozano

20 anys del primer "Infok". El 23 d'abril de 2001 l'informatiu infantil de Televisió de Catalunya s'estrenava al Super3. Han passat dues dècades i el programa continua explicant l'actualitat als nens i nenes amb el mateix esperit del primer dia i acumulant premis.

Un programa informatiu és o ha de ser diferent quan explica l'actualitat als infants? Quin és l'èxit de l'"InfoK"? Ara que el programa fa 20 anys fem balanç de la seva importància amb les veus de totes les persones que han presentat l'espai. Recuperem les reflexions i els records de la conversa sobre l'aniversari al programa "Els matins" el dia 6 abril.
 


Lídia Heredia parlava al plató amb Núria Solé, Núria Vilanova, Lluís Marquina, Jordi Gil i Manel Alías, i també es van incorporar les opinions de Mireia Segú, Jordi Bentanachs i Anna Arboix. Aquell dia però, faltava algú, la Laia Servera. L'hem anat a buscar i hem incorporat també la seva mirada.
 

Laia Servera: "L''InfoK' és un producte molt lliure"

Laia Servera, al plató de l''InfoK'
Laia Servera va presentar i editar l''Infok' del gener de 2016 al juny de 2020

 

Laia Servera va estar quatre anys presentant l"InfoK", i uns quants més dirigint-lo. Amb ella, el programa ha recollit el Premi Nacional de Comunicació 2020 i ha aconseguit liderar els programes més vistos per internet durant el confinament. Per la Laia Servera, l'"InfoK" no és un programa pensat només per informar els nens i nenes, és un espai que va molt més enllà, que busca explicar el perquè de les coses que ens envolten. Això vol dir que l'equip del programa fa, cada dia, un exercici important per explicar-ho tot sense abaixar mai el llistó ni pel que fa als temes ni pel que fa a les paraules. S'han de treure les motxilles que porten com a adults i agafar-ne una de ben diferent, i aquest repte és el que a ella la va enganxar des de bon principi.

"L''InfoK' és un producte molt lliure en tots els aspectes i això, precisament, és el que el fa tan atractiu tant per a qui el fa com per a qui el mira. A mi, per exemple, aquesta llibertat editorial és la que em va enganxar".

"No fem notícies dirigides a nens ni les fem només perquè els nens les entenguin, les fem diferents de les que es fan als informatius per a adults perquè creiem que moltes vegades les explicacions són més importants que els fets en si. Fem continguts pensats per reflexionar-hi, per buscar els perquès i per entendre el món que ens envolta. Ho qüestionem tot, ho relativitzem tot".

"Explicar el perquè de les coses mai ha de traumatitzar. Sí que traumatitzen segons quines imatges, però no les explicacions."

 

Núria Vilanova: "Es pot explicar tot, però no es pot ensenyar tot"

Núria Vilanova
Núria Vilanova presenta l'"InfoK" des del juny de 2020

Des del juny de 2020, Núria Vilanova és la presentadora i editora de "l'InfoK". A ella també li agrada parlar de repte i de la necessitat d'ajustar la mirada quan es fa el programa i ho compara amb el fet d'aconseguir que la canalla mengi amb ganes aquells aliments que a priori sembla que no els agradaran. També parla dels problemes i els dubtes a l'hora d'abordar alguns temes, però defensa que "es pot explicar tot, però no es pot ensenyar tot".

"Hi has d'aplicar una mirada diferent perquè quan tu fas un informatiu per a nens, ells tenen uns interessos propis i una agenda pròpia. És molt agraït i molt divertit però alhora és un repte constant cada dia."

"La fórmula no és fàcil i fer-ho bé tampoc no és fàcil. A nivell europeu, l'''nfoK' és un dels programes més veterans. No és fàcil arribar a 20 anys. És un luxe tenir això a Televisió de Catalunya."

"Nosaltres sempre diem que a l''InfoK' posem un plat de peix, que a vegades potser és difícil que la canalla se'l mengi, i l'hem de guarnir amb patates."  

"No pots evitar les espines, perquè els nens s'ho troben a tot arreu.  És millor que ells ho vegin en un format adequat i unes imatges adequades."

 

Lluís Marquina: "La primer espina que ens vam trobar van ser els atemptats de l'11S"

Lluís Marquina
Lluís Marquina va presentar l''InfoK' entre els anys 2007 i 2009

"Jo era les patates" del programa, explica Lluís Marquina, que tenia 19 anys quan es va incorporar a l'"InfoK". I és que ell s'encarregava, precisament, de fer els temes més de cultura i entreteniment que endolcien la part més informativa de l'espai. De cop i volta, però, es van trobar amb la primera espina: els atemptats de l'11 de setembre.

"Era un repte desconegut, era un format que aquí no existia. Teníem el referent britànic i l'holandès. Un informatiu per a nens, amb les notícies dels grans però també amb tot allò que els afecta de manera més directa. Va ser un repte apassionant. El vam crear a poc a poc, amb molts interrogants. La primera espina que ens vam trobar van ser els atemptats de l'11S quan feia poc que estàvem funcionant".

 

Jordi Gil: "Els nens no són menys llestos, saben menys coses perquè no han tingut temps per aprendre-les"

Jordi Gil
Jordi Gil va presentar l''InfoK' entre els anys 2011 i 2015

Una altra gran espina amb què va topar el programa va ser la polèmica en què es va veure envoltat l'equip de l"InfoK" l'any 2013 quan van informar de la Via Catalana. Jordi Gil presentava l'espai aleshores i per a ell no hi ha discussió: "Hi havia un milió i mig de persones al carrer.  Això és un fet. No ho pots obviar. Hi havia molts nens que hi participaven. Havíem anat a explicar-ho". Jordi Gil s'emociona quan parla del seu pas per l'espai. Diu que l"'InfoK" és el programa que et dibuixa un somriure quan et demanen on has estat. El projecte és apassionant" i destaca el potencial que tenen els nens i nenes per entendre les coses.

"Has de saber de què parles  i compartir-ho en unes paraules que l'audiència pugui comprendre.  El nen no és que sigui menys llest que tu: té menys referents i sap menys coses perquè no ha tingut temps d'aprendre-les. Si li expliques les coses amb conceptes que ell entén, fàcils de comprendre, entén les coses d'una manera molt més pura que tu".

 

Núria Solé: "El primer gran repte va ser veure com explicàvem als nens la vida i el món que els envoltava"

Núria Solé
Núria Solé va presentar l''InfoK' entre els anys 2001 i 2003

Núria Solé va ser la primera presentadora de l'"InfoK" i destaca, precisament, que aquell primer gran repte de l'"InfoK" va ser decidir com explicaven als infants el món que els envoltava i, també, quina relació mantenien amb els nens i nenes. Posar-se al seu nivell va ser fonamental i ha estat tot un èxit.

"Primer miràvem d'entendre nosaltres les coses. I després miràvem d'explicar-ho amb les seves paraules. Revisàvem els textos moltes vegades. Que ells ho puguin entendre sense deixar de veure les coses tal com són."

"Hi ha una cosa molt important també: tractar els nens com a persones amb drets i deures i posar la càmera al seu nivell. Hi ha un respecte a l'hora de tractar els nens que ells noten".

 

Mireia Segú: "Tractar els nens amb normalitat és el que ens ha anat millor"

Mireia Segú
Mireia Segú va ser presentadora de l''InfoK' entre el 2009 i el 2011

La mateixa opinió expressa la periodista Mireia Segú, que va presentar i editar l"InfoK" del 2009 al 2011. La periodista defensa que cal tractar els nens amb normalitat perquè és la manera que s'enganxin al missatge que difons.

"El fet d'haver de parlar-li a una personeta més petita, però sense infantilitzar-los, com si fossin poc espavilats, i intentant tractar-los amb normalitat, crec que és el que ens anava millor".

 

Jordi Bentanachs: "Aquest punt de vista dels nens no l'havíem tingut"

Jordi Bentanachs
Jordi Bentanachs va ser presentador l'"InfoK" entre el 2007 i el 2009

Jordi Bentanachs, que va presentar el programa abans que Mireia Segú, encara va més enllà. Ell destaca el fet que justament donant veu als nens i nenes Televisió de Catalunya va incorporar una mirada nova de la qual s'han pogut aprendre moltes coses.

"Des del moment que se'ls va posar un micròfon, que baixaves a la seva alçada i els escoltaves i començaves a gravar, deies:  'Ei, escolta, això és interessant, i aquest punt de vista no l'havíem tingut'. I podies aprendre moltes coses de la visió aquella de nen que amb els anys havies perdut, d'aquella mirada una mica verge sobre tot, i fer-se preguntes,  i qüestionar-se sense prejudicis".


Anna Arboix: "La filosofia no ha canviat: explicar les coses que passen perquè als nens els interessin"

Anna Arboix
Anna Arboix va presentar l'"InfoK"els anys 2006 i 2007

I justament la decisió de com es va decidir explicar el món als infants no ha canviat i, segurament, aquest és el secret de l'èxit de l"InfoK". L'Anna Arboix va ser una de les redactores de l'equip inicial, també el va presentar durant dos anys i ara, hi ha tornat. Per ella, mantenir la filosofia del programa ha estat bàsic.

"Els diferents equips han anat evolucionant d'una manera que s'han trobat tots.  No ha passat que de cop i volta canviés tothom".

"La filosofia no ha canviat: explicar les coses que passen perquè als nens els interessi, perquè els nens estiguin informats, això no ha canviat gens. Ara potser sí que té una vessant més educativa, més d'explicar. Però no deixa de ser un informatiu i es nota que hi ha 20 anys d'experiència".

 

Manel Alías: "Vaig començar a treballar a Televisió de Catalunya amb l''InfoK'"

Manel Alias
Manel Alías va presentar l'"InfoK" entre els anys 2003 i 2006

El cas de Manel Alías és especial. "Que l''InfoK' faci anys vol dir que jo també en faig. Vaig començar a treballar a Televisió de Catalunya amb l'"InfoK" explica i, ara, és el membre del programa que ha anat a parar més lluny ja que és el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia.

"Acabava la universitat  i de seguida vaig tenir la sort d'entrar a l''InfoK'. Per a mi no hi va haver millor màster periodístic que entrar a treballar a l''InfoK'."

"Una cosa que m'agrada molt de l''InfoK', i els periodistes ens ho hauríem de preguntar, és: què en traurà, el nen, d'aquesta notícia? Hi ha moltes notícies que no tenim temps d'explicar. Per què aquesta sí? Per què és útil? Si ens fem aquestes preguntes, els nostres informatius seran millors".

 

Per a Manel Alías començar fent aquest programa a TV3 l'ha ajudat a ser millor periodista i aquesta és una opinió compartida per les nou cares que han estat al capdavant del programa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut