L'actriu Carme Elias, Premi Gaudí d'Honor per cinc dècades d'ofici i versatilitat

Elias ha assegurat en rebre la notícia que amb aquest guardó es retira després de 50 anys de carrera

Actualitzat

L'Acadèmia del Cinema Català reconeixerà la trajectòria de l'actriu Carme Elias amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter.

Avui ha fet pública l'elecció d'un guardó que es lliurarà a Elias en el transcurs de la gala dels Gaudí, diumenge, 21 de març.

L'acadèmia destaca que és una actriu "icònica i versàtil" i que ha treballant durant cinc dècades al teatre, al cine, a la televisió i el doblatge, sempre amb excel·lència i amb una bellesa, diu, que ho és també de l'ànima.

"Aquesta dona que ha sembrat tant i a qui ara li ha arribat l'hora de recollir. Aquesta bellesa que ho és també de l'ànima. No se'ns podia acudir ningú millor per al Gaudí d'Honor d'enguany."


Amb 70 anys i encara en actiu, va ser nominada als Gaudí el 2018 per "Quien te cantará", de Carlos Vermut. És membre honorífica de l'Acadèmia des del 2019 i ara és distingida amb el màxim reconeixement de la institució.

Elias ha assegurat en rebre la notícia que amb aquest guardó es retira després de 50 anys de carrera.

Ha rebut reconeixements com el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat, el Premi Sant Jordi, el Goya a la millor actriu o el premi Unión de actores.


Actriu de llarg recorregut en cinema, teatre, televisió i doblatge

Va descobrir la seva vocació al teatre del seu barri, al Clot de Barcelona. Formada a l'Institut del Teatre i a l'escola de Lee Strasberg de Nova York, debuta el 1974 a "La señorita Julia", amb Adolfo Marsillach.

La consolidació li arriba a l'escena catalana amb "Terra baixa", en paral·lel a l'espanyola amb "Los cabellos de Absalón", de Calderón de la Barca.

Entre altres obres, ha mostrat el seu talent a "La dama enamorada", de Joan Puig i Ferrater, "La gavina", de Txèhov, "Edipo Rey", de Sòfocles, en el paper de Yocasta, fent el paper de Margaret a "La gata sobre el tejado de zinc" o d'editora de Harper's Bazaar i Vogue a "Al Galop".

Més recentment, va interpretar el dual de llegendes de Hollywood al costat de Vicky Peña al Teatre Akadèmia a "Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?"

Carme Elias continua en actiu després de més de 50 anys de carrera (ACN/Pere Francesch)

 

Fent gala de la seva versatilitat, des dels inicis alterna el teatre amb el cinema i la televisió i també construeix vida i carrera entre Barcelona i Madrid.

Elias ha estat molt sol·licitada a la petita pantalla. A TV3 l'hem vist a "Cites" i "Mirall trencat", però molts anys abans també va actuar per TVE.

Al cinema va debutar amb tota una orgia, la de Francesc Bellmunt, al 1978. I amb el "Pont de Varsòvia" de Pere Portabella, es va endur el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat.

També ha actuat sota la direcció de Pedro Almodóvar a "La flor de mi secreto", d''Isabel Coixet a "Massa vell per morir jove" o de Javier Fesser a "Camino", amb aquella mare que vivia l'agonia i mort de la seva filla gairebé com una redempció religiosa, i que li va proporcionar grans elogis i premis el 2008, entre d'altres, un Premi Goya a la millor protagonista.

La seva versatilitat  inclou, encara, una altra branca de la professió, el doblatge. I és que seva era la veu d'altres companyes d'ofici com Demi Moore, Daryl Hannah a "Blade Runner", Nastassja Kinski a "El beso de la pantera", o la Tinent Ripley a "Alien", és a dir, Sigourney Weaver.

ARXIVAT A:
CinemaTeatreTelevisióPremis Gaudí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut