"Preguntes freqüents" analitza els efectes de la figura del relator.

Lluís Llach: "Estic segur que volen un cop d'estat institucional amb el 155 o amb el que tinguin a mà"

El "FAQS" lidera la nit de dissabte amb un 15,4% i 276.000 espectadors de mitjana. Lluís Llach va encetar el programa analitzant la ruptura de la taula de negociacions i la deriva que està agafant la dreta espanyola
Lluís Llach a "Preguntes freqüents"

Lluís Llach a "Preguntes freqüents"

"Preguntes freqüents" ha convidat el cantautor Lluís Llach per parlar de diferents temes relacionats amb l'independentisme i la crispació de la política actual a pocs dies de l'inici del judici del procés. Llach ha començat l'entrevista explicant en què consisteix el Consell Assessor per a l'Impuls del Fòrum Cívic i Social pel Dret Constituent que ell presideix.

Segons Llach, s'està preparant tot per a després de les municipals, i "per decidir quin país volem.". El cantautor ha comentat que va ser un dels diputats que va proclamar la república al Parlament i diu: "M'ho vaig creure. Després vaig acabar molt decebut, per tant, tot el que pugui fer per complir aquell somni, ho faré."

També explica quin és el paper de les persones que són al consell i que en cap cas és predeterminar el futur polític d'aquest país.

Referent al judici del procés, Llach ha manifestat que es tracta d'un "escarni i una prevaricació amb tots els poders de l'Estat implicats."

Ha compartit que va viure els fets que van passar davant de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017 amb els dos Jordis i s'indigna quan "s'accepta com a causa judicial havent-hi tants documents, 30.000 testimonis i la premsa que eren dalt dels cotxes abans que els Jordis."  "Jo vaig aconsellar a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez que pugessin als cotxes perquè si no ningú no els veuria", ha dit.

Pel que fa al dret de l'autodeterminació de Catalunya, Llach ha manifestat que si la Constitució no ho permet, vol dir que la Constitució té un problema. "L'esquerra està desarticulada, si se li pot dir esquerra", ha afegit.

Jordi de Planell ha narrat a través d'un videowall quins han estat els factors que probablement han fet trencar la taula de negociacions entre el govern espanyol i la Generalitat i els noms de les persones que s'han proposat com a mediadors/relators que han causat tanta polèmica.

Llach és del parer que Sánchez no ha volgut aprovar els pressupostos en cap moment, però que de cara a Europa "ha de fer veure que sí. Tot és un relat que es munta perquè havia d'acabar així."

Seguint el seu argument ha dit que han fet un 155 sense que sigui constitucional, però "l'han imposat com un costum ja habitual a la nostra política, cosa que és un disbarat democràtic i tothom ho ha acceptat, que és un altre disbarat, el PSOE  i el Tribunal Constitucional també." Ha dit que cal la lluita democràtica, la mobilització i la internacionalització per evitar que Espanya torni enrere. "No hem fet tot el que hem fet durant els últims 10 anys per rendir-nos ara."

El cantant dona gran part de la culpa del que passa ara als mitjans de comunicació, i afirma que el govern els ha utilitzat per treure massa crítica de l'electorat espanyol i convertir-lo en un electorat que pugui votar el pseudofeixisme. I pregunta: "No és per això que els lobbies de l'Ibex-35 els van comprar?"

A la intervenció de la periodista de Vilaweb.cat Odei A.Etxearte, Llach ha contestat que el judici és una oportunitat de posar l'estat espanyol davant del mirall i davant del mirall d'Europa i que Europa haurà d'acceptar tenir una Turquia en el seu flanc sud, cosa que serà molt greu.

Ha recordat al periodista de LibertadDigital.com Mariano Alonso que tots els països que han firmat la Declaració dels Drets Humans reconeixen el dret a l'autodeterminació i que aquests són prevalents sobre els de la Constitució. A la directora del programa "360º" d'ETB, Eider Hurtado, li ha explicat que quan es va fer la Constitució la situació era molt difícil. "Hi havia un motorista que després de cada article aprovat anava a veure l'exèrcit per veure si en deia alguna cosa". Ha afegit que el que es va fer en el 78 va ser fer un pacte d'una Constitució amb el somni que a la llarga la lectura d'aquesta Constitució s'obriria.

L'entrevista ha acabat amb un missatge clar per als grups independentistes: "Els obligarem a tenir unitat estratègica. No cal que vagin junts com si fossin del mateix col·legi. Ho hauran de fer per egoisme."