"Polònia"

Com neix una cançó d'èxit a "Polònia" en cinc passos

Els guionistes de "Polònia" toquen la nota musical gairebé cada setmana. Però, com s'ho fan per seguir aquest ritme? T'ho expliquem pas a pas.
El guió del Puigdemont "Beetlejuice"

El guió del Puigdemont "Beetlejuice"

En l'últim "Polònia", Roger Torrent, Marta Pascal i Joan Tardà es van veure posseïts per un esperit, com en la pel·lícula dels anys vuitanta "Beetlejuice", al ritme del "Banana Boat Song". En aquesta ocasió, però, l'espectre és el de Puigdemont, i no el del personatge de Michael Keaton. Algú és capaç de trobar les set diferències entre aquestes dues obres mestres?

-

Aquesta setmana els guionistes han apostat per versionar la cançó de Harry Belafonte, però a "Polònia" tant sona David Bowie com Marisol. Un dia Rajoy és Elvis Presley i, un altre, Roger Torrent forma part dels Beach Boys. Quan cal, Bertín Osborne versiona l'himne d'Espanya  o s'escriu una tuna per a Albiol. Però com es crea un gag musical, pas a pas? Aquí teniu la clau de l'èxit:

 

1. Els guionistes àgils es posen en marxa

Com tothom sap, el que mai sobra a "Polònia" és temps. El guionista obre el camí buscant una idea brillant. Qui ha tingut la millor proposta és qui escriu el gag musical. "Normalment, una cançó s'escriu entre dues o tres hores, perquè la resta dels equips es puguin posar a treballar. Hi entra molt en joc el rerefons cultural i musical de cada un", comenten els guionistes. El criteri principal és que el tema estigui d'actualitat i sobretot que faci riure. Aquesta setmana, doncs, el Puigdemont "Beetlejuice" és el gag musical guanyador de la reunió, sense discrepàncies. Tot i que no sempre estan d'acord en tot:

"La redacció està dividida entre els que defensen la rima assonant i la rima consonant. No sempre es respecta l'estructura. I el més sorprenent de tot és que cap dels guionistes té coneixements de solfeig." - Guionista de "Polònia"

 

2. L'equip comença els preparatius del gag

Aquest és un equip que ha d'anar a l'una, com si portessin lligats entre si els cordons de les sabates. Però res els impedeix portar a terme igualment la coreografia del programa. Amb la lletra de la cançó ja escrita, entren a la pista l'equip de realització, vestuari i attrezzo. Paral·lelament, els actors reben les lletres, com a molt un dia abans del rodatge. Amb tan poc temps, impossible no tirar de "prompter"!

"Moltes vegades es copia el vídeo d'origen al màxim. Per tant, la idea prové dels guionistes. Després, els diferents equips hi posen el seu talent i experiència perquè allò sigui possible: art, il·luminació, realització, etc. A la reunió d'equips es parla sobretot de les possibilitats reals de portar a terme aquella idea." - Guionista de "Polònia"

 

3. Arranca la sessió a l'estudi de so

El primer que cal per poder gravar el musical és, òbviament, la música. Els germans Ten (Toni i Xasqui Ten) són els dos productors musicals que des del primer dia han col·laborat al Polònia amb l'arranjament i enregistrament de les peces musicals del programa. Quan l'equip de guió decideix quina cançó es parodiarà, es fa la petició a Ten Produccions que, treballant sempre a contrarellotge, produeix les bases musicals pels gags del programa.

Ara li toca al Queco posar la veu de Puigdemont al tema que han adaptat els guionistes. Ell serà qui guiarà els braços i els malucs dels polítics en aquest frenesí espectral. Exclusiva! Així es veu des de l'estudi de gravació.

 

4. Els actors amb talent assagen la coreografia

I amb la cançó ja gravada, toca assajar la coreografia i aprendre's la lletra. Aquesta setmana no ho tenen fàcil, perquè són molts els actors que apareixen en aquest gag  musical i han de coordinar-se per quadrar tots els moviments alhora. Res que no es pugui solucionar amb uns quants assajos.

(Avís: després de veure el següent vídeo, 3 de cada 4 persones pensaran que s'han equivocat de professió.)


 

5. Per fi, el rodatge i... acció!

Arriba l'hora d'entrar a la particular pista de ball de "Polònia", el set de rodatge. És el moment en què els actors posen cara a la feina que han fet els equips al llarg de les últimes hores. Algunes directrius més per part del director d'actors, el realitzador i... a ballar!

 

 

El resultat

El dijous 10 de maig, 624.000 espectadors (22,5% quota) se'n van anar al llit taral·lejant el "Banana Boat Song", i alguns van tenir problemes per deixar la ment en blanc després.

 

Quina serà la pròxima cançó de "Polònia"? "Encara no hem fet mai un ballenato, una jota, un tema country, R'n'B o trap", confessen els guionistes. Així que pot passar qualsevol cosa. I si després de llegir aquest article encara tens més ganes de deixar-te portar per la música, aquí tens la col·lecció de gags musicals d'aquesta temporada.

VÍDEOS RELACIONATS