El nou model sentimental que centrarà la primera ficció de TV3 per Instagram Live

Què és el poliamor?

Està en crisi el model de la monogàmia? Com són les parelles poliamoroses? Amb la ficció "PoliAmor" a punt d'estrenar-se a l'Instagram de TV3, és un bon moment per recuperar algunes històries d'amor que ja ens han explicat com és això de qüestionar-se els plantejaments sentimentals més tradicionals.

Si es pot estimar més d'un fill, o més d'un amic, per què no es pot estimar més d'una parella? Els plantejaments amorosos més tradicionals salten pels aires quan entra en joc el concepte del poliamor.

De què es tracta? El poliamor és la capacitat d'estimar diverses persones alhora amb el consentiment de tots els implicats. No és una relació merament sexual, sinó que també té un component afectiu. Pot implicar compartir vacances, casa, família... Les condicions les defineixen els implicats, i segurament hi ha tantes fórmules possibles com relacions poliamoroses.

A "La gent normal", la Irune ja ens va explicar que tenia dues parelles, i totes dues ho acceptaven. Per una banda, estava casada i tenia tres fills. I per l'altra, des de feia un temps, també mantenia una relació amb algú altre, a qui també estimava. Durant el programa, reconeixia que socialment és difícil que s'entengui, però admetia que ella ho havia fet tota la vida, i que tot just ara s'havia posat nom a aquesta opció: "poliamor".

 

La pregunta seria... tothom té la mateixa opinió sobre què és realment l'amor? Emocions, sentiments, papallones a l'éstomac... Però i si l'amor fos "una construcció cultural, una manera de tenir-nos controlats, com un invent?", planteja la Júlia Beltran, periodista cultural de l'equip de "Quan arribin els marcians" i autora del llibre "M'estimes o em times"

Com molts altres mots, la paraula "amor" porta amb ella una càrrega cultural. Al "Tot es mou" en va parlar també el psicòleg i sexòleg Ignasi Puig, col·laborador d'Amors Plurals, un col·lectiu que qüestiona la manera tradicional de concebre els afectes, l'amor i les relacions en general."Habitualment la paraula 'amor' l'associem a l'amor romàntic, i això fa que sembli que hi hagi maneres correctes o incorrectes d'estimar", explicava.

En aquest programa dedicat a les formes alternatives de viure les relacions afectives, també vam conèixer el cas de l'Alba. Ella vivia una relació poliamorosa amb l'Andreu i l'Estel i tenia un projecte de família amb ells. "Fa 6 mesos i mig vam tenir un fill i ara vivim els 4 junts", explicava. Des dels seus inicis no van ser una parella exclusiva, ni a nivell romàntic ni afectiu. Quan l'Alba va marxar amb una beca a l'estranger, l'Andreu va conèixer l'Estel. "Sempre em va tenir informada. I en tornar ens vam enamorar tots tres".

 


La legislació europea no reconeix el poliamor com a base familiar de ple dret, però al Brasil un jutge ha permès oficiar matrimonis entre més de dues persones. Encara que des de fa uns anys hem sentit a parlar més d'aquesta paraula, no és una pràctica nova. Al llarg de la història hi ha constància de nombroses pràctiques poliamoroses.

Tot i no ser estrictament el concepte de poliamor, el filòsof Jean-Paul Sarte i l'escriptora i filòsofa Simon de Beauvoire no creien en la monogàmia i tenien una relació oberta. Frida Khalo i Diego Rivera també van tenir una relació poliamorosa durant els anys que va durar el seu matrimoni, igual que la que mantenen Will Smith i Jada Pinkett Smith. Aquesta pràctica és més habitual del que ens pensem, segons l'escriptora Lucia Extebarría. Ella va decidir escriure el llibre "Más peligroso és no amar" per poder explicar, sense sensacionalismes, una manera d'estimar que també ha conegut de molt a prop. Va parlar-ne a "Els matins".

 

 

Amb aquest llibre, Extebarría va voler normalitzar el concepte de l'obertura de les relacions amoroses i contribuir a fer que ningú se senti malament pel que realment sent.

"En els fons, el que és estrany és la parella monògama. De cada 10 matrimonis, 7 es divorciaran. Dels 3 restants, el 50 per cent són infidels, i de la resta, un tant per cent practica el poliamor. Al final, 1 de cada 10 és monògam, però ens ho imposen com si fos l'opció natural.  - Lucía Extebarría, escriptora.

Si la majoria de separacions i divorcis passen després d'una convivència de 16 a 22 anys, com afecta el pas del temps a l'amor? El plantejament de tenir només una parella és el més natural, quan els 97 per cent dels mamífers no segueixen junts després de copular? Està la parella monògama en crisi?

 

"PoliAmor" serà la primera sèrie de ficció en directe a través d'Instagram Live i s'estrenarà al perfil de TV3 aquest mes de novembre. 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS