Una dosi de nostàlgia televisiva quan compleix 25 anys de la sèrie

Els millors records de "Poble Nou"

El 10 de gener de 1994, la Rosa (Margalida Minguillón) descobria que li havia tocat la loteria amb una combinació curiosa que jugava cada setmana. Així arrencava "Poble Nou", la primera telenovel·la diària de TV3, que avui compleix 25 anys. Una bona excusa per recordar com eren aquells personatges entranyables i reviure els millors moments d'una sèrie que va canviar la manera de fer ficció.
Judith Arnalot
La Rosa era el pal de paller de "Poble Nou"
La Rosa era el pal de paller de "Poble Nou"

Ara fa 25 anys, TV3 apostava per fer la seva primera telenovel·la de producció pròpia, la primera de la cadena. Així va nèixer "Poble Nou", dirigida per Joan Bas i Jaume Banacolocha, amb guions de l'escriptor Josep Maria Benet i Jornet. Al voltant de la Rosa (Margalida Minguillón), de l'Antòniu (Miquel Cors) i dels seus tres fills giren les històries d'un barri de Barcelona que, fa 25 anys, va ser conegut a tot Catalunya. Un premi de la loteria els hi va canviar la vida, i els va traslladar del centre de Barcelona a la Vil·la Olímpica. Qui no recorda el moment en què l'Antòniu comunicava la bona nova a la família?

 

Un premi de la loto, l'origen de tot

Amb una barreja d'eufòria, por i incredulitat, la família Aiguadé rebia la notícia de que els hi havia tocat la loteria, amb una combinació inversemblant que cada setmana jugava la Rosa (Margalida Minguillón), la dona de l'Antòniu: l'1, el 2, el 3, el 4, el 5 i el 6. Un cop de sort que va transformar la vida de la família Aiguadé i, sobretot, la industria audiovisual catalana i les sobretaules de les llars de Catalunya.

Un dels personatges més emblemàtics de la sèrie era la tieta de l'Antòniu, la Victòria (Lola Lizaran), que tenia una bodega al barri de Poblenou, que el seu nebot que, amb els diners del premi, va convertir en un supermercat, que va acabar convertint-se en un dels centres neuràlgics de la sèrie. Un dels moments més recordats de la tieta Victòria va ser el seu casament amb l'Andreu (Alfred Luchetti).

 

En Ferran (Joel Joan) era el fill gran dels Aiguadé, una bona peça que va fer patir de valent a la Rosa i a tota la família. Quan la sèrie va fer una aturada durant l'estiu, en Ferran estava en coma a l'hospital després que li clavessin una pallissa. 

 

La Rosa, el pal de paller de la sèrie

L'evolució del personatge de la Rosa al llarg dels 192 capítols va ser impressionant. La Rosa del principi poc tenia a veure amb la del final, la dona poruga, feble i indecisa es va acabar convertint en una persona forta, soferta i independent que va dedicir separar-se de l'Antòniu, el seu marit i pare dels seus fills, protagonitzant un moment molt emotiu que va posar punt i final a una sèrie que va tenir una sola temporada. Pensaves que n'havien sigut més oi?

 

Tant va ser la popularitat de la Rosa que va acabar tenint sèrie pròpia. Dos anys més tard, neixia l'"spin-off" de "Poblenou" que donava continuïtat a alguns dels seus protagonistes i que portava el seu mateix nom: "La Rosa". Fa uns mesos, la Margarida Minguillón va visitar l'"Enganxats" per recordar el seu mític paper a "Poblenou". 

 

 

Un fenomen televisiu a tots els nivells

 

"Poblenou", la primera telenovel·la de producció pròpia de TV3 i l'inici d'una llarga trajectòria d'èxits a les sobretaules de la cadena va ser el trampolí de joves talents com Joel Joan, Quim Gutiérrez, Cristina Brondo o Irene Montalà i va suposar un gran canvi professional per a tots ells. I també per l'audiència: la sèrie va aportar espectadors a una franja horària en què abans no es mirava la tele. Segurament perquè TV3 va apostar per fer un pas endavant per mostrar històries properes, amb què els espectadors puguessin sentir-se identificats, però que mai abans havien vist en televisió: infidelitats, prostitució, embarassos no desitjats... o el primer petó entre dos homes.

 

La nit de Sant Esteve de 1994, "Poblenou" s'acomiadava d'una audiència entregada amb l'emissió de l'emotiu capítol 192, l'últim.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut