Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les cases positives, a "Planta baixa"

Viure sense calefacció al Pirineu (i sense pagar llum)

El Kike i l'Elena viuen en una casa que produeix més energia de la que consumeix. L'arquitecte Josep Bunyesc, el seu ideòleg, ens ha explicat les claus de les cases positives

Al Kike i l'Elena fa temps que no els preocupa el preu de la llum. Des de fa dos anys viuen a Torallola, un poblet d'uns 20 habitants al Pallars Jussà (Lleida). Just abans de la pandèmia, van decidir recórrer a l'arquitectura sostenible i construir-se una casa positiva, és a dir, un habitatge que produeix més energia de la que consumeix en un poble en què a l'hivern hi ha dies que a l'exterior estan sota zero.

 

 

"No paguem llum"

L'energia, que prové del sol, els permet mantenir la casa tot l'any entre 20 i 25 graus a l'interior i carregar el seu cotxe elèctric, que fa 50.000 quilòmetres anuals. I tot això sense calefacció i amb la factura de l'electricitat pràcticament a zero. L'energia que els sobra la injecten a la companyia elèctrica i els dies en què no fa sol en xuclen de la xarxa. Una cosa compensa l'altra i permet tenir una factura mensual d'uns 10 euros, que és el mínim. 

Viure sense calefacció al Pirineu (i sense pagar llum)
Viure sense calefacció al Pirineu (i sense pagar llum) (Kike Herrero)


Sense calefacció al Pirineu

Sembla mentida, però és un dels punts forts de l'arquitectura sostenible, com la que practica l'arquitecte i doctor en Arquitectura Sostenible, Josep Bunyesc, des del 2009. L'any en què va aixecar la primera casa passiva de l'estat espanyol, a Lleida (aquella que consumeix poca energia). Des de llavors ja en porta més d'una trentena, de noves i rehabilitades, arreu de Catalunya. 

Les claus: una bona orientació (a sud) per captar al màxim l'energia solar, grans obertures i aïllaments que fan que no s'escapi la calor a l'hivern i no entri a l'estiu, l'ús de materials naturals i de proximitat com la fusta, i l'ús d'energies renovables (a través de plaques fotovoltaiques o panels captadors d'energia a la façana), entre d'altres.

 

Quant costa una casa positiva?

Segons Bunyesc, "no és més car construir d'aquesta manera. I, en canvi, l'estalvi posterior és incalculable". Depèn de molts factors, però la inversió pot arribar a ser superior en els aïllaments o les plaques fotovoltaiques, però es compensa amb l'estalvi en les instal·lacions i els sistemes de climatització, que no es necessiten. Al final, "el cost és equiparable a la construcció d'una casa convencional". 

Un tipus d'arquitectura que mira cap al futur i que té més sentit que mai en el context actual de crisi energètica i climàtica. Les cases positives representen un estalvi evident per a les butxaques dels seus propietaris, però sobretot ho són per al planeta. 

 

ARXIVAT A:
EnergiaCrisi climàticaArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut