Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Us ho avança "Planta baixa"

Una caporala dels antiavalots denuncia assetjament laboral i discriminació

Interior reconeix que cal reforçar la formació dels policies que investiguen internament si hi ha hagut assetjament

Una caporala de la Brigada Mòbil dels Mossos ha denunciat internament almenys cinc comandaments per assetjament laboral per ser dona. Assegura que durant anys s'ha sentit menystinguda dins d'aquesta àrea per raó de sexe i que no li han donat ni el mateix tracte ni les mateixes oportunitats que a la resta de companys homes de la mateixa categoria. Actualment, 35 dones integren la plantilla de la Brimo i representen el 7,6% d'aquesta àrea, segons dades del Departament d'Interior.

Anna Capdevila, que porta 24 anys al cos de Mossos, dels quals més de la meitat als antiavalots (Brimo i ARRO) en diferents etapes, explica que pateix aquesta situació des de l'any 2013, sense ser-ne del tot conscient. El detonant del seu malestar, el que la va fer explotar, va ser descobrir el 4 de gener del 2021 que el seu superior "s'havia aprofitat de la seva feina i el seu esforç" per rebre una condecoració.

 

 

Un retard de mig any

Amb tota aquesta situació i després d'analitzar-ho amb la seva família, membres també del cos, la caporala, assessorada pels serveis jurídics de CCOO, va decidir, l'abril d'aquest any, demanar l'activació del protocol d'assetjament laboral per raó de sexe i/o gènere contra almenys set comandaments de la Brimo.

El 25 d'abril va posar en marxa la Comissió de Valoració de l'Assetjament Sexual (COVAS). El protocol preveu que des de l'activació fins a la resolució han de transcórrer com a màxim 30 dies. Ja fa set mesos des de l'activació i aquesta caporala de la Brimo encara espera una resposta per escrit sobre el seu cas. Però no només això.

Interior admet que falta formació

La Conselleria d'Interior, per la seva banda, explica que l'informe "es resoldrà en poques setmanes", no entra a valorar el contingut de la denúncia però confirma que l'anterior instructor va concloure que no hi havia hagut assetjament després d'interrogar cinc comandaments de la denunciant. Interior també reconeix que han d'accelerar "el pla de formació" dels membres de la Comissió que verifica aquests casos, perquè ara mateix "no estan especialitzats".

Les seves declaracions són confidencials, però segons ha pogut saber "Planta baixa" van negar les acusacions i van insistir que a Capdevila "se la va discriminar però en positiu, permetent-li fer gestions personals en horari laboral i donant-li facilitats per conciliar, com es fa amb altres persones, sempre que es pugui". Les mateixes fonts coincideixen a remarcar que aquesta caporala "treballa bé" però que segurament "creu que pot liderar projectes que no li pertoquen per rang". La jerarquia dins dels cossos policials està molt marcada i de vegades la feina que fa la base la llueixen els comandaments.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut