Els abusos en els lloguers, a "Planta baixa"

Un fons voltor vol apujar el lloguer de 1.000 a 1.800 euros a un centenar de famílies de Badalona

Se'ls hi acaba el contracte i la pujada representa un 82% més en el preu del lloguer actual
Berta Torrades
TEMA:
Habitatge
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

És un cas que avança "Planta baixa": 96 famílies de Badalona veuen perillar casa seva després que aquesta setmana hagin rebut un burofax en què el Lazora, la societat propietària dels habitatges, els explicava que els apujaran un 82% el lloguer.

Fins ara pagaven 1.000 euros i ara els demanen més de 1.800 euros al mes. Un equip del Planta baixa els ha anat a veure i ha recollit el seu testimoni.

"Vivim en aquests pis des de fa set anys i ara ens obliguen a buscar un pis". "He fugit de Barcelona pels preus abusius i ara que estic a Badalona hauré de tornar a marxar lluny de la ciutat, que és on tinc la meva feina. Tenim por de no poder pagar perquè ens plantegen uns preu molt abusius." - Alex Blanco, veí de Badalona


Com funcionen els fons voltors?

Els fons d'inversió immobiliària funcionen a través d'entitats financeres que recapten els estalvis de particulars i d'empreses per oferir més rendibilitat invertint els seus diners en el sector immobiliari. Se'ls coneix popularment com a fons voltor perquè aprofiten l'oportunitat de comprar a preus més baixos per després vendre o rellogar a preus més elevats. A Catalunya compren blocs de pisos o terrenys sobretot a l'àrea metropolitana i en zones cèntriques de grans ciutats. No són pràctiques il·legals perquè aprofiten que se'ls acaba el contracte o que volen vendre els immobles. Això sí, els fons voltors han contribuït a fer pujar el preu del lloguer de manera abusiva fins al punt que algunes famílies no ho poden assumir.


El Sindicat de Llogaters assessora als afectats

El seu portaveu, Jaime Palomera, ha carregat contra la pujada del preu del lloguer "hi ha un sistema polític i econòmic que permet que els grans fons voltors aterrin a les nostres ciutats, acaparin milers d'habitatges, no paguin impostos pràcticament i puguin pujar el preu del lloguer a milers de persones".  A més, diu Palomera que "hi ha propietaris que imiten el que estan fent els fons voltor. Cal regular el preu del lloguer perquè no s'especuli amb l'habitatge. En només cinc anys els fons voltor ja han adquirit el 5% de l'habitatge de lloguer espanyol." 


Cas d'acord a Sant Joan Despí

A Sant Joan Despí, 400 veïns van negociar durant mesos amb Mediasil Desarrollos i van aconseguir arribar a un acord que consisteix en un increment gradual del preu del lloguer del 20% els pròxims tres anys. En el primer i el segon any de contracte es preveu un augment del 5% i el tercer any d'un 10%. A partir del 2021 hauran de tornar a negociar les condicions del contracte. Ho van aconseguir després de mesos de protestes i reunions amb els propietaris. Alguns veïns d'aquest immoble tenen previst anar aquesta setmana a Badalona per assessorar i donar suport a les 96 famílies afectades.

ARXIVAT A:
Habitatge Economia de butxaca

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut