Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els envasos reutilitzables, a "Planta baixa"

Tutorial per anar a comprar sense que ens encolomin més envasos dels necessaris

Desenes de cadenes d'alimentació ja s'han adherit a una nova iniciativa per reduir residus: portar el tàper a la carnisseria o al supermercat perquè ens posin la compra allà i així estalviar-nos l'ús de safates o envasos

TEMA:
Alimentació

Segons l'Agència Catalana de Residus, cada català produeix una mitjana de 527 kg de residus l'any. I d'aquests, prop de la meitat van al contenidor de rebuig perquè no es poden ni reciclar ni reutilitzar. Ara bé, cada cop hi ha més persones consumidores que volen exercir el seu dret a comprar sense generar residus.

És possible comprar sense generar residus?

Fa anys que el comerç de proximitat i ecològic ha recuperat pràctiques que permeten la reutilització i el retorn d'envasos. Per exemple, en botigues de granel del barri, o en mercats municipals, en principi no hi ha d'haver cap problema si portes el teu envàs. Però, malgrat això, és una pràctica minoritària que no té lloc en les grans cadenes.

No obstant, d'ara endavant, la Generalitat vol potenciar que Catalunya sigui pionera a facilitar la reducció de residus quan anem a comprar als supermercats i, de moment, ja hi ha una desena de cadenes de supermercats i gremis d'alimentació que s'han adherit a aquesta proposta.

A partir d'ara, portar la carmanyola a la peixateria o a la carnisseria perquè t'hi posin el que compres ja no serà res estrany.

El Ministeri de Consum preveu un reial decret d'envasos i la llei estatal de residus incorporarà l'obligatorietat dels establiments d'acceptar els envasos dels seus clients, que s'aprovarà a mitjans del 2022.

Aquesta mesura s'avança, d'alguna manera, al que la Generalitat ha de regular per la via legal a través de la futura llei de residus, que no estarà enllestida fins al 2023.

Rosa Garcia, directora de la Fundació de Prevenció de Residus i Consum Rezero, que està liderant tota aquesta iniciativa, assegura que aquest acord era necessari i un pas endavant per aconseguir un residu zero.

"Cada cop hi ha més gent sensibilitzada, més de la que ens pensem, que té en compte que a Catalunya generem massa residus. Ara necessitem que els comerços ens ho posin fàcil. "

 

Amb quins elements hem de sortir de casa?

Els productes amb els que no generem cap tipus de rebuig i els quals podem utilitzar si anem a comprar són: tàpers de vidre o plàstic, bosses reutilitzables o de malla (de les petites, per a la fruita, per exemple), envasos per posar líquids (ampolles de vidre) o bé pots de vidre (poden ser pots de vidre de llegums, reutilitzats).

Què és millor, carmanyola de vidre o de plàstic?

Sens dubte, és molt millor fer-nos amb carmanyoles de vidre ja que no emanen residus tòxics, ni poden allotjar bacteris, i no s'impregnen de gustos, olors i restes de menjar.

No obstant, si hem de fer servir recipients de plàstic, l'OCU indica que els més gastats són més fiables i segurs que els nous, perquè contenen menys "substàncies migratòries". És a dir, les substàncies que poden passar del plàstic a l'aliment.

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut