Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Multiplicar les plantes, a "Planta baixa"

Triomfaràs propagant! Tres secrets per plantar un esqueix amb èxit

La barreja de substrats, la mida del test i fins i tot el material són essencials perquè un esqueix de tija arreli i es converteixi en una planta sana

Si volem multiplicar les plantes, una de les maneres de fer-ho és mitjançant un esqueix de tija. No totes les plantes ho permeten, i cal tenir en compte les característiques de cada tipus de planta, però si seguim uns passos ben senzills, podem aconseguir multiplicar les plantes tropicals i també les plantes suculentes o crasses.

Un cop tenim l'esqueix, el següent pas és plantar-lo. Tal com explica Jesús Monteagudo, cofundador de Casa Protea, el més important és fer-ho en una barreja especialment pensada perquè arrelin les plantes més joves.

 

1. Substrat universal, perlita i fibra de coco

El millor material on plantar els esqueixos és una barreja, a parts iguals, de tres materials. D'una banda un substrat universal. De l'altra, la perlita, una material molt porós i que, tal com explica Jesús Monteagudo, "ajuda a millorar el drenatge amb les seves propietats, però també a tenir humitat". I per acabar, fibra de coco. Normalment la trobarem al mercat compactada. Només cal hidratar-la una mica abans de barrejar-la.

 

Un cop barrejats els tres elements aconseguirem una textura esponjosa i amb molta porositat, ideal per plantar els esqueixos.

 

2. La mida del test s'ha de tenir en compte? I el material?

Els esqueixos són plantes joves i amb molt poques arrels, i per això n'hi haurà prou amb un test petit.

Per a les plantes tropicals, el millor és fer-ne servir un de plàstic, que manté millor la humitat. S'afegeix una mica de la barreja a la base, s'hi posa l'esqueix de manera que l'arrel quedi ben soterrada i es tapa amb més barreja perquè quedi cobert sense arribar a compactar. Es rega i un cop dreni es pot passar a un test decoratiu.

 

En el cas de les plantes suculentes, és millor un test de terracota, que és més porós i s'adequa més a les seves característiques. Un cop el tenim, s'omple directament el test amb la barreja, que es pot humitejar prèviament, fer-hi un forat i llavors clavar-hi l'esqueix. Si la planta no té prou força per aguantar-se dreta, s'hi pot posar un pal al costat de suport fins que creixi i s'enforteixi.

Substrat universal, perlita i fibra de coco, la barreja per plantar esqueixos
Substrat universal, perlita i fibra de coco, la barreja per plantar esqueixos (CCMA)

 

3. El consell final: tapar el forat de drenatge

Molts testos tenen un forat a la base per drenar l'aigua de rec. Si es deixa així, la terra s'hi pot acumular i acabar obturant el drenatge. El consell de Jesús Monteagudo és posar-hi una pedra o un tros trencat de terrissa, que evitarà que s'obturi i permetrà que la planta dreni millor.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut