Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El millor i el pitjor cafè, a "Planta baixa"

Tres cafès al dia són saludables: quin és el millor?

Un estudi d'una universitat xinesa ha comprovat que beure 2 o 3 cafès al dia redueix el risc de tenir un infart o patir demència. Però no val qualsevol cafè. Avui la Núria Coll ens ha explicat quins són els pitjors i els més saludables

Beure dues o tres tasses de cafè al dia és bo per a la salut, segons un estudi d'una universitat xinesa que diu que això reduiria el risc de tenir un infart o patir demència. Però no val qualsevol cafè, hi ha un component que porten molts tipus de cafè que no és gens saludable: les acrilamides.

Què són les acrilamides?

L'acrilamida, present en alguns aliments tractats amb calor, és un compost tòxic per als humans. El gra cru del cafè, que es processa a una temperatura molt elevada durant el torrat, fa que el cafè sigui una de les begudes amb una de les fonts més importants d'acrilamida.

L'any 2017, la UE ja va treure un reglament amb consells sobre productes per intentar reduir l'acrilamida de tots els productes (entre ells, el cafè) i hi va indicar els valors màxims recomanats sobre 400 micrograms/kg.

 

 

Quins són els pitjors cafès?

Si el cafè no és torrefacte o de color negre, l'habitual és que estigui per sota dels valors màxims recomanats d'acrilamida. Però hem de tenir en compte que el 90% del cafè de bars i el 70% dels cafès supereconòmics tenen molt contingut d'acrilamida.

  • Cafè soluble: té el doble d'acrilamides que qualsevol altre cafè convencional.
  • Cafè en mescla: és el cafè torrefacte, és a dir, el més torrat.
  • Cafè en càpsules: és difícilment reciclable (només el 18% dels consumidors retorna les càpsules a la botiga o les porta al punt verd).
  • Cafè descafeïnat: acostuma a tenir més acrilamides que els cafès naturals i no conserva les propietats protectores pròpies del cafè. Aquest cafè no sempre es descafeïna amb aigua, sino amb dissolvents, fet que comporta un procés industrial químic on s'arrosseguen totes les propietats bones del cafè amb un tòxic que es diu 'clorur de metilè'.

Quins són els millors cafès?

  • Cafè natural mòlt: tot i oxidar-se molt ràpidament, al guardar-lo a la nevera o al congelador conservaria les seves propietats.
  • Cafè natural en gra i d'especialitat aràbica: l'especialitat aràbica té menys cafeina, és més suau i mòlt al moment manté totes les propietats sense perill de que s'oxidi.

Per tant, diu Coll, si sabem triar el cafè bo, tranquil·lament en podem prendre dos o tres cafès al dia.

Com més fort és el gust del cafè, més cafeïna?

Pel que fa al gust, hi ha la creença que, com més fort de gust sigui el cafè, més cafeïna i més ens despertarà, però no és cert. La concentració de cafeïna és sempre la mateixa.

Els punts de torrat el que afecten són l'acidesa i l'endolciment del cafè. Un exemple són els països nòrdics, on acostumen a prendre el cafè molt poc torrat, motiu pel qual el cafè en aquells països és molt més àcid/aspre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut