Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una investigació de "Planta baixa"

Temporers de la construcció: "Venim aquí per sobreviure"

Cada matí, a Sant Adrià de Besòs, homes sense papers esperen que petits empresaris que van a comprar material de construcció se'ls emportin per treballar en obres o reformes, sense assegurança i sense contracte

Cada dia, desenes de persones es concentren davant la Plataforma de la Construcció de Sant Adrià de Besòs buscant feina. Són temporers de la construcció i esperen que algun particular, autònom o empresa els recullin per anar a treballar a alguna obra o reforma. La immensa majoria són persones sense papers i habitualment fan aquestes feines sense contracte ni cap tipus d'assegurança.

És el cas del Juan, que fa sis anys que intenta guanyar-se la vida d'aquesta manera després d'arribar procedent del Salvador: "T'agafen per dues o tres hores i et paguen 25 o 30 euros".

 

 

"No tenim contracte ni cap mesura de seguretat. Sense papers és molt difícil buscar feina", diu el Mamadou, que fa anys que va arribar des del Senegal.

Per a les persones en situació irregular és missió impossible trobar feina. Han d'esperar en aquesta situació tres anys i tenir un empadronament ininterromput durant aquest període. Un cop superat, han d'aconseguir un contracte a jornada completa d'un mínim d'un any per part d'una empresa sense deutes amb Hisenda o la Seguretat Social.

Davant d'aquesta situació, molts no tenen altra sortida que treballar de temporers de la construcció. El Gremi de Reformes d'Interior proposa canvis per tenir un major control en aquest sector. "En comptes de l'assabentat actual, els ajuntaments podrien demanar que quedés registrat el responsable de cada treball d'obres o reformes", proposa la seva directora, Maribel Torrents.

El Departament d'Empresa i Treball explica que no s'han fet actuacions en aquest àmbit perquè no consten denúncies mentre que el Ministeri de Treball no aclareix si s'ha actuat en algun cas de treballador sense alta a la Seguretat Social.

Els temporers tenen clar que mentre l'actual llei d'estrangeria continuï vigent, estan condemnats a la precarietat extrema: "Venim aquí per sobreviure i no podem ni pagar el lloguer d'un pis", diuen des de Sant Adrià.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut