Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El preu de la llum, a "Planta baixa"

Tarifa fixa o indexada: quina ens fa estalviar en la factura de la llum?

Durant tot l'any passat, la tarifa semiregulada va sortir més a compte que les ofertes de preu fix

El preu de la llum continua marcant màxims. Aquest dimecres, el mercat majorista ha tornat a tenir un ascens, que acosta el preu del kWh als màxims que va marcar divendres passat, per l'alta demanda i la poca producció de les renovables. Per això, moltes elèctriques aprofiten per oferir als seus usuaris tarifes del mercat lliure, amb un preu fix per kWh, amb el pretext que els surt més a compte i que s'estalviaran ensurts en la factura. En realitat, però, la tarifa indexada al preu del mercat acostuma a sortir més a compte.

Segons càlculs de "Planta baixa" basant-se en dades de FACUA, durant tot el 2020, l'estalvi entre la tarifa semiregulada (el PVPC) o altres tarifes indexades al preu majorista va pujar a 190 euros per al consumidor mitjà. La tarifa indexada va tenir més fluctuacions, perquè està subjecta a les variacions del mercat, i puja quan s'incrementa el cost de generació, mentre que les tarifes fixes van ser més estables, però durant tots els mesos de l'any, la tarifa indexada va oferir preus més atractius.

En concret, el rebut mitjà de la tarifa indexada, per a un consumidor tipus –amb 4,4 kW de potència i un consum de 366 kWh–, va ser de 62,57 euros, mentre que, de mitjana, les tarifes fixes de les principals comercialitzadores del mercat lliure van pujar a 79,87 euros, cosa que donava com a resultat l'estalvi anual de gairebé 200 euros.

 

Amb pics de preu com el que estem vivint aquestes setmanes, és possible que es giri la truita. Segons el càlcul de FACUA, el rebut de la tarifa indexada pot pujar al gener a 86,57 euros. Suposant que les tarifes fixes es mantinguin al voltant dels 80 euros, seria el primer mes dels últims 13 que sortiria més a compte la tarifa fixa, però molt lluny de compensar els estalvis de l'any passat. I la previsió és que, en els pròximes setmanes, quan es normalitzi la situació climàtica, els preus vagin a la baixa, i torni a sortir a compte el PVPC.

Altres recomanacions

Per estalviar en el rebut de la llum, a més, també cal tenir en compte altres factors. El primer és la potència elèctrica contractada. Molts contractes antics tenen més potència de la necessària, i això es tradueix en una factura més alta a finals de mes. Per saber si la nostra potència és massa elevada, es poden encendre diversos aparells elèctrics alhora, fins i tot els que no estaran encesos en situacions normals (com l'aire condicionat i el calefactor): si no salten els ploms, molt probablement tenim més potència de la necessària.

A més, una segona regla per estalviar en la factura és contractar la tarifa nocturna, o amb discriminació horària: els surt a compte a l'àmplia majoria dels consumidors, només cal que facin un 30% del consum en les hores vall, que s'allarguen des de les 10 de la nit fins a les 12 del migdia en l'horari d'hivern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut