Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els missatges de feina fora d'hora, a "Planta baixa"

S'ha de prohibir que t'enviïn missatges de feina fora de l'horari laboral?

Portugal ha prohibit que els caps puguin enviar missatges als seus treballadors fora de l'horari laboral. S'hauria d'aplicar aquí també?

Fa uns dies Portugal va prohibir per llei que els caps puguin escriure als seus subordinats fora de l'horari laboral: ni whatsapps, ni correus electrònics ni contactar de cap altra manera fora de l'horari de feina.

Així ho recull la nova llei de teletreball, que també regula la desconnexió digital, aprovada recentment pel Parlament del país.

 

 

S'ha de prohibir aquí també?

Segons un estudi sobre la desconnexió digital de l'Observatori de Lideratge en l'Empresa de la UPF-BSM, el 95% dels treballadors responen els missatges de feina fora d'hores.

D'aquest 95% que diuen que sí, gairebé un 90% responen quan consideren que es tracta d'una urgència o si l'envia un superior, i un 10% els responen sempre, tots.

L'estudi també aprofundeix en el per què i més del 50% asseguren que estar connectat digitalment és senyal d'implicació i compromís amb la feina.

La pandèmia aguditza el problema

Un informe d'Eurofund del 2020 assenyala que, des de l'inici de la pandèmia, la feina a casa havia augmentat ja un 30%, amb la tendència de continuar incrementant-se. De la gent que treballa a casa, un 30% ho fa fora d'horari laboral, i de la gent que treballa a l'oficina, un 5%.

Per tant, les persones que teletreballen tenen el doble de possibilitats de sobrepassar les 48 hores setmanals en comparació amb les persones que treballen des de l'oficina.

 

 

Hauríem d'aprendre a teletreballar millor?

Malgrat que no desconnectar de la feina sigui una manera de fer impossible la conciliació laboral i familiar, molts dels enquestats afirmen que concilien bé la vida familiar i laboral, tot i portar sempre una part de la feina al damunt: el mòbil.

Aquesta sobreconnexió, però, hem de tenir en compte que pot comportar problemes de salut com la fatiga digital o el mal son (el 42% admet que dorm malament).

Com autoimposar-nos la desconnexió digital?

Sílvia Cóppulo, periodista i directora de l'Observatori de Lideratge en l'Empresa, assegura que amb el teletreball i amb la quantitat de temps de connexió digital es desdibuixa l'espai i el temps i creu que el millor que podem fer és gestionar el temps a la feina perquè sigui productiu.

"Ens convé descansar per poder treballar més bé, estar tot el dia connectats no augmenta la productivitat."

A més, la periodista Paula Carreras en el seu article "Això no són hores", on fa una carta oberta a les persones que no descansen, parla d'una eina que molta gent ha descobert arran d'aquest article, i és que els correus electrònics es poden programar.

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut