Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Dones que dormen al carrer, a "Planta baixa"

Sexe a canvi d'un sostre: "En aquest país es compren dones"

Un home va intentar comprar la Juana Rodríguez, una dona sense llar, per 6.000 euros a canvi de ser la seva esclava sexual

Edgar Sapiña Manchado

"En aquest país es compren dones". A la Juana Rodríguez un home li ha arribat a oferir fins a 6.000 euros a canvi de ser la seva esclava sexual. I, com ella, moltíssimes més, assegura la mateixa Juana, començant pel centenar de dones que dormen cada nit als carrers de Barcelona. Dones sense llar, una minoria vulnerable que forma part d'un col·lectiu als marges de la societat.

Més d'una dècada vivint sense un sostre on descansar i sentir-se protegida. Aquesta és la motxilla vital que carrega la Juana, una motxilla on ha acumulat moltes sensacions: fred, gana i por.

Ha hagut de rebutjar ser l'objecte de cap home per aconseguir una casa on passar la nit. "És terrible que una dona en un moment donat de la seva vida s'hagi de plantejar això, la societat no ho ha de poder permetre", assegura, amb  els ulls cansats, però també amb un missatge directe que la seva mascareta deixa brollar. 

Proposta d'un home de confiança

Els homes que ofereixen casa seva a canvi de favors sexuals són persones del cercle de confiança d'aquestes dones, que es troben en situació de vulnerabilitat.

La persona amb qui esmorzes al menjador social, amb qui intercanvies una mirada i un parell de comentaris en alguna cantonada o la persona que, amb el pas del temps, arribes a considerar el teu amic.

A la Juana Rodríguez li va fer l'oferiment econòmic un home amb qui intercanviava quatre paraules al bar on dinava cada dia amb la seva exparella, després d'un matí intentant aconseguir unes monedes venent la ferralla que trobava pel carrer. Així de clar: "6.000 euros i ets meva". Ella va dir que no. "Et veus com una taronja que es compra i es ven", explica.

Un temps més tard, un altre home també se la va intentar quedar. Era al menjador social on agafava forces. A poc a poc, un ‘bon dia', un altre dia un somriure, fins que va arribar la proposta. La Juana explica que aquesta persona se la volia guanyar prometent-li un lloc on estaria protegida. Cap més detall.

Quan va arribar al pis, el dit de l'home no donava opció a rèplica: assenyalava el llit on hauria de mantenir relacions sexuals amb ella. I va tornar a dir que no i va sortir corrent d'allà.

"El cos de la dona s'entén com una matèria amb la qual es pot comerciar, que es pot utilitzar", diu la Clara Naya, coordinadora de l'Associació Lola, No Estàs Sola, que treballa amb persones com la Juana.

No li sorprèn el seu cas, perquè ja se n'ha trobat molts d'altres a la seva organització. Moltes de les víctimes no ho volen explicar per vergonya o fins i tot perquè no discerneixen aquestes situacions de masclisme i abús. "Cal fer un canvi social, cal que entenguem que hem de desconstruir la socialització que tenim i que les dones no són objectes".

Ni als Mossos d'Esquadra ni a la Guàrdia Urbana de Barcelona els consten denúncies d'aquest tipus, perquè són proposicions molt discretes, violències soterrades, que no deixen rastre.

La Juana ara té casa, menjar i no ha de patir perquè cap home vulgui abusar d'ella. Viu al Centre Residencial d'Inclusió La Llavor, el primer i únic equipament municipal per a dones sense llar de la ciutat de Barcelona.

Allà comparteix la vida amb altres dones que han passat una temporada al ras, com ella. La Juana s'apunta a tota mena de cursets, perquè vol aconseguir una feina. Ara està aprenent per ser mossa de magatzem. Reconeix que amb més de 60 anys és difícil memoritzar gaire temari, però per això es dedica cada tarda a repassar, des de la seva habitació individual o des d'alguna de les zones comunes de què disposa aquest espai.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut